chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o porady

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 352
Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o porady

Post autor: salsamichal »

Jakiej firmy polecacie chrzan oraz kiełbaske białą oraz jak robicie żurek
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8122
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: Leeloo »

Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: pleomorfa »

Ja używam chrzan z Osjakowa, marki Dros, skład: korzeń chrzanu, cukier, cytryna, woda, olej, sól.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 352
Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: salsamichal »

Leeloo zawsze pomocna dzieki
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: kaczmi »

Zakwas na Żurek powinni mieć w Margicie. A białą kupujemy Żywca, jest też Drobimexu, ale skład o wiele bardziej "urozmaicony" ;)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: Anula80 »

Żywiec ma lepszy skład? Nigdzie u mnie nie widziałam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 352
Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: salsamichal »

Zakwas na Żurek powinni mieć w Margicie. dokładne namiary proszę
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: uniaczek »

Nam smakują kiełbaski białe z Drobimexu, biała z Kozich Głów jest w naszym odczuciu mało doprawiona
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: monisiak81 »

a ja 2 lata pod rząd (mimo że rok temu byłam po operacji kręgosłupa i uczyłam się chodzić na nowo) robię sama białą kiełbaskę, wiem że jest tam tylko mięsko i przyprawy - i zawsze tak przyprawione że nawet glutenowym gościom, (którzy zawsze kręcą nosem na b/g) smakuje i zajadają się prosząc o dokładkę.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: Anula80 »

W takim razie poprosimy o przepis :D
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: monisiak81 »

http://wedlinydomowe.pl/index.php?optio ... 7&Itemid=4

przeważnie korzystałam z tego przepisu, i w wielu przypadkach wędlinek domowych też z tej strony i POLECAM :)
trochę to jest tak dość poważnie opisane, ale w gruncie rzeczy to dobre mięsko wp. typu szynka i łopatka (ja robiłam hurtowo z 3 kg i 14 osób się najadło do syta :)(łopatka jest bardziej kleista więc na kiełbasy jest rewelacyjna), w pierwszym roku robiłam dwie wersje z i bez wołowiny **(ta z wołowiną wyszła ciemniejsza - taka ciemno-szara).
kroję mięsko na kawałki, (takie co zmieszczą się w maszynkę), dzielę na chudsze i tłuściejsze osalam, dodaję kilka ząbków czosnku (pokrojonych oczywiście) i do lodówki - przynajmniej na 2h,
chudsze przepuszczam przez maszynkę na dużych oczkach, tłuściejsze na średnich (a później połowę z tego drugi raz) a wołowinę na mini oczkach.
mieszam to w dużej misce i dodaję wodę (przegotowaną), i przyprawy (typu pieprz, czosnek granulowany i majeranek)* masa musi być zwięzła, trzeba ją wyczuć, ale nie sztywna (bo będzie rwała jelito) taka ni luźna ni sztywna, ciężko mi to opisać (ja jak pulpety dla dziecka robię to mniej więcej taka "delikatna") musisz ją dobrze wyrobić z wodą tak jakbyś chciała wyrabiać ciasto, ta woda musi się wchłonąć, mięsko będzie (dosłownie jak ciasto - odchodzić od rąk) i będzie takie "błyszczące". noi nadziewanie :)
przeważnie dzień wcześniej kroję na ok. 1,5 metrowe (max) odcinki i namaczam jelita**** (w zimniej wodzie - zmieniając ją ze 2 razy w między czasie),
namoczone jelita naciągam na lejek założony na maszynkę do mięsa, jak ciężko wchodzi polecam delikatnie posmarować lejek i kawałek jelita (tego na maszynce) olejem :) będzie łatwo wchodziło i łatwo schodziło, noi faszerujemy jelitka mięskiem, zawiązując oczywiście początek i koniec jelit albo sznureczkiem, albo pętelka na jelicie, jak wychodzi z maszynki, kręcę raz w jedną raz w drugą stronę formując i ustalając długość kiełbasek
Noi najważniejsze :) kiełbasę białą się PARZY a nie gotuje
ja mam taki mini termometr jak do herbaty, zagotowuję wrzątek, ostudzam go chwilę (w sensie odczekuję kilka minut) i wrzucam kiełbaskę, i od tego momentu jak wrzucam kiełbasę do gara mierzę temperaturę, jak trzeba to trochę podkręcam żeby się bardziej zagrzała i od tego momentu odliczam mniej więcej czas, ok. 20-25 minut i przeważnie temp. wody ok. 82-85*C.
Kiełbaska nie pęka, nie robi się sucha a po wyjęciu z wody znika z talerzy w zaskakująco szybkim tempie :) i nie boję się jej dać nawet mojemu synkowi***
jak mi wyszło za dużo w drugim roku to surową poporcjowałam i zamroziłam :) - spokojnie nadawała się do konsumpcji

* jak nie wiesz czy jest za mało lub za dużo przyprawione to usmaż sobie kotlecika
** ok. 15-20% w stosunku do wieprzowiny
*** dlatego że w kiełbasę białą i "różową" bawię się też w ciągu roku, mój mały pomocnik mi pomaga :) siedząc i się przyglądając
****kupuję w Tesco (mimo że mam daleko to raz na rok jeżdżę tam tylko po jelita)
Mam nadzieję że dość logicznie to opisałam :) i tak naprawdę powiem, że to tylko tak groźnie wygląda, a naprawdę robi się szybko. (może to też moje zboczenie - bo uwielbiam siedzieć w kuchni), natomiast jeśli chodzi o żurek kiedyś korzystałam z przepisu Maćkakrzysztofa (chyba nie pomyliłam) i był smaczny :)
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: kaczmi »

salsamichal pisze:Zakwas na Żurek powinni mieć w Margicie. dokładne namiary proszę
Proszę bardzo http://www.margita-bezglutenowo.pl/gdzie-kupic
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: kaczmi »

Anula80 pisze:Żywiec ma lepszy skład? Nigdzie u mnie nie widziałam
Skład: mięso wieprzowe 63%, mięso indycze 7%, woda, sól kuchenna, izolowane białko sojowe, zagęstnik: skrobia ziemniaczana acetylowana, przyprawy, stabilizatory: fosforany sodu, przeciwutleniacz: kwas izoaskorbinowy, konserwant: azotyn sodu. A kupić można tutaj: http://dobija.pl/sklepy/
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: Anula80 »

Naprawdę TO ma taki skład? :galy:
Wrrr :042:
W takim razie chyba czas zrobić samemu :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Re: chrzan i biała kiełbasa i jak robicie żurek prosze o por

Post autor: AndziaMamusia »

Tak. Skład fatalny.
ODPOWIEDZ