makaron z Glutenexu
Moderator: Moderatorzy
makaron z Glutenexu
Ostatnio nie umiem go ugotować, co bym nie zrobiła to wychodzi mi breja. Wcześniej było wszystko ok. I teraz nie wiem ,czy zmienili recepturę,? czy ja coś knocę?
A jak u was?
A jak u was?
Makaron z glutenexu
Ja ostatnio kupiłam wstążki z glutenexu, gotowałam krótko (ok. 7 min), następnie zalałam dużą iością zimnej wody i były pycha , w porównaniu z makaronem kukurydzianym z bezglutenu, który mi nigdy wychodzi, , zawsze jako papka ogóle nie do jedzenia!
makaron z Glutenexu
Ja też zauwazyłam, że makaron z Glutenexu (nitki) się rozgotowuje, pierwsza paczka (kupiona na przełomie marca i kwietnia była ok.), a teraz też myślałam że to ja coś skopałam.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
A ja potwierdzam sposób Asi S. - tak gotujemy i wszystko jest OK
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Ostatnio "ugotowałam" nitki z Glutenexu tak jak makaron ryżowy, tzn. wrzuciłam do wrzątku na 3 min.(odstawiłam garnek z ognia), zalałam zimną wodą i odcedziłam i niby wszystko było w porządku, ale po zalaniu gorącym rosołem zrobiła się niezbyt apetyczna ciapka- makaron się rozlazł. Ja na razie zrezygnuję z Glutenexowych nitek, wolę już makaron ryżowy TaoTao. Pozdrawiam Beata
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
nielubię
Ja przyznam się szczerze nielubię bezglutenowych makaronów a szczególnie z glutenexu - sama papka a co więcej nie za smaczna papka - już wolę zastąpić to ryżem lub zrobić własny makaron albo jeszcze bardziej lane kluseczki - mniami - polecam i pozdrawiam
- olcia13-61
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 70
- Rejestracja: ndz 04 wrz, 2005 19:49
- Lokalizacja: Gdańsk
kluski lane
Najlepsze wychodzą z gotowej mąki na pierogi i tym podobne.Jednak jak mamy w domu tylko ziemiaczaną i kukurydzianą to łączymy je w równych proporcjach dodając trochę wody i jajko i też są dobre.Czasami robię dla całej rodziny mimo że oni nie muszą być na diecie to im też smakuje.
Aleksandra