Mąka z tapioki

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
AlicjaLiliana
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: ndz 21 cze, 2015 21:15
Lokalizacja: Gdańsk

Mąka z tapioki

Post autor: AlicjaLiliana »

Czy możecie doradzić jakiej firmy mąkę z tapioki kupić? Nie znalazlam żadnej z przekreslonym kłosem, a boje sie kupic inną.
Awatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: czw 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: Mąka z tapioki

Post autor: kasiqqq »

Witam, ja kupuję naprawdę duże ilości mąki z tapioki na allegro, nie mam po nich żadnych przykrych dolegliwości - zresztą mąka ta jest sprowadzana z Tajlandii i nie ma możliwości krzyżowych zanieczyszczeń z zbożem :) np tą: http://allegro.pl/tapioka-maka-400g-z-t ... 82134.html
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Mąka z tapioki

Post autor: Anja »

A do czego dodajesz ta mąkę?
Awatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: czw 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: Mąka z tapioki

Post autor: kasiqqq »

Robię mieszankę mąki z mąki ryżowej, ziemniaczanej oraz tapioki - na stronie większość przepisów jest właśnie z dodatkiem tej mieszanki. Jak dla mnie sprawdza się wzorowo :)
Obrazek
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 167
Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Mąka z tapioki

Post autor: gronkowiec »

W Azji używa się dużo mąki pszennej - do won ton, do dim sum, do panko, do katsu, do soba. Ich kuchnia opiera się w takiej samej mierze na mące pszennej jak i na ryżu. Nie zapominajmy, że oni do wielu dań mącznych dodają samą skrobię pszenną lub sam gluten, więc miejsc do zanieczyszczenia krzyżowego jest sporo.
ODPOWIEDZ