Kilka pytań od nowej - proszę o pomoc.
Moderator: Moderatorzy
Kilka pytań od nowej - proszę o pomoc.
Witam serdecznie. jak by tu zaczac... klania sie Patrycja, mama 31-miesiecznego Jeremiego u mojego synka nie stwierdzono jeszcze celiakii, ale jest bardzo mocno uczulony na gluten. problem jest taki, ze poltora roku temu wartosc ige specyficznego na gluten byla u niego niska, dzis, mimo stosowania diety bezglutenowej wartosc wzrosla do wysokiej, a to oznacza, ze daje mu ukryty gluten. jedyna mozliwosc to obrabiane w tym samym mlynie/tasmie etc jagla, ryz i gryka. moje dziecko jest tak ciezkim alergikiem ze je tylko: ges, indyka, krolika, perlice, dynie, cukinie, kalarepke, ziemniaki, brokuly, kapuste, banany i gruszki. i oliwe. i sol morska eko. zreszta wszystko eko. i oczywiscie jagla, ryz i gryke. zadnych wedlin, slodyczy etc. tylko to, co napisalam.
a zatem:
1. czy jest mozliwosc, ze jesli zwierze, ktorego mieso je moje dziecko bylo karmione pszenica etc. to uczula jako "naladowane" glutenem?
2. w kaszach znajduje ziarna zyta i pszenicy, przebieram niczym Kopciuszek, ale jestem tylko czlowiekiem, wiec... ale nawet jesli wszystko przebiore, to czasteczki tego glutenu nadal tam sa, tak? no to plucze - czy jest jakis ultra-efektywny sposob plukania? na przyklad 3 minuty na sitku pod biezaca zimna (bo podejrzewam, ze nie ciepla, bo
sie moze jeszcze bardziej "przyklei") woda?
3. czy w Polsce mozna kupic kasze i ryz z przekreslonym klosem czyli takie, ktore nie mialy stycznosci ze zbozami glutenowymi, w zwiazku z czym sa "czyste"? jesli tak to gdzie?
bede bardzo wdzieczna
pozdrawiam
Patrycja i Jeremi
a zatem:
1. czy jest mozliwosc, ze jesli zwierze, ktorego mieso je moje dziecko bylo karmione pszenica etc. to uczula jako "naladowane" glutenem?
2. w kaszach znajduje ziarna zyta i pszenicy, przebieram niczym Kopciuszek, ale jestem tylko czlowiekiem, wiec... ale nawet jesli wszystko przebiore, to czasteczki tego glutenu nadal tam sa, tak? no to plucze - czy jest jakis ultra-efektywny sposob plukania? na przyklad 3 minuty na sitku pod biezaca zimna (bo podejrzewam, ze nie ciepla, bo
sie moze jeszcze bardziej "przyklei") woda?
3. czy w Polsce mozna kupic kasze i ryz z przekreslonym klosem czyli takie, ktore nie mialy stycznosci ze zbozami glutenowymi, w zwiazku z czym sa "czyste"? jesli tak to gdzie?
bede bardzo wdzieczna
pozdrawiam
Patrycja i Jeremi
To ja też się dołączę. Nie wiem, jak poznać kaszę gryczaną dobrej jakości, więc ja owszem przebieram . Statystycznie znajduję 4 ziarna zbóż (głównie jęczmienia i owsa) na 1 szklankę suchej kaszy. Nie wiem, czy to dużo. Płukanie też praktykuję, zarówno prosa jak i kaszy. Ryż wydaje mi się bezpieczniejszy o tyle, że przerabiany jest raczej za granicą. Tylko, że może dojść do zanieczyszczenia w czasie konfekcjonowania i pakowania już w Polsce. Rzadko która firma zajmuje się tylko ryżem, prawda? A płukanie stanowczo w zimnej wodzie, bo w ciepłej gluten się "rozkleja" i trudniej się go pozbyć.
Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl - a co z tapioką? Jest absolutnie bezglutenowa, dość łatwo dostępna, choć stosunkowo droga. Może jednak służyć jako wzbogacenie diety, co jakiś czas. Mam przed sobą opakowanie (400 g = 8,00 zł) tapioki w postaci tzw. perełek (tapioca pearl). Podejrzewam, że dziecko jest na diecie bezmlecznej? Bo taką tapiokę można ugotować np. na mleku (albo preparacie mlekozastępczym) na słodko, jako deser. Może być też stosowana jako zagęszczacz.
A co do kasz. Przemyślałam sprawę i doszłam do wniosku, że jedynym rozsądnym wyjściem będzie telefoniczne poszukiwanie takiej kaszarni, która specjalizuje się tylko w produkcji kaszy gryczanej (są takie, podobno). Ponieważ kaszarnie działają raczej na rynku lokalnym, więc musisz wziąć książkę telefoniczną swojegoi województwa i podzwonić trochę. No i szukać w sklepach. To na razie tyle. Pozdrawiam.
A co do kasz. Przemyślałam sprawę i doszłam do wniosku, że jedynym rozsądnym wyjściem będzie telefoniczne poszukiwanie takiej kaszarni, która specjalizuje się tylko w produkcji kaszy gryczanej (są takie, podobno). Ponieważ kaszarnie działają raczej na rynku lokalnym, więc musisz wziąć książkę telefoniczną swojegoi województwa i podzwonić trochę. No i szukać w sklepach. To na razie tyle. Pozdrawiam.
wielkie dzieki!
Jeremi niewiele moze jesc, jest tez za duzy (2 lata i 7 miesiecy) na sprawy tapiokowe - ale jest w kolejce do testow u mojego dziecka problemem jest bardzo ciezka alergia, jeszcze nie wiem, czy ma celiakie. to sie pewnie dopiero okaze, jak wyjdzie z alergii na gluten. nie byloby by nawet tak ciezko, gdyby nie uczulenie na kukurydze wtedy moglby chlebki z gotowych mixow... mleka, jak oczywiscie nie moze. moze tylko kilkanascie produktow.
dziekuje i pozdrawiam
Patrycja i Jeremi
PS. sama sobie kasze posieje
dziekuje i pozdrawiam
Patrycja i Jeremi
PS. sama sobie kasze posieje
Tapioka jest dobra na wszystko! Ja dzieckiem nie jestem, a jem. Do takiej ugotowanej można dodać np. cynamon, albo trochę wanilii i będzie budyń.Albo wymieszać z jakąś mąką i usmażyć placuszki. Można z niej zrobić mąkę (albo kupić mąkę) i używać jako dodatek do wypieków: po 3/4 szklanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i z tapioki (wg Carol Fenster "Dieta bezglutenowa). Jest jeszcze amarantus: mąki można używać do pieczenia (do 20% całej mąki), zawiera dużo białka i witamin, popping może być zamiast prosa np. do zupy. Amarantus z reguły ma na opakowaniu napis, że jest bezglutenowy.
Acha! Mąka z kasztana jadalnego - podobno jest dobra, ale nie polecam przy alergii na orzechy. Ja jestem uczulona na orzechy i kasztanów też nie mogę, a skoro Jeremi jest takim alergikiem, to chybabym nie ryzykowała.
No i mąka gryczana - dobra na wszystko. Taka mąka np. z Glutenexu jest na 100% bezglutenowa.
Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to się odezwę. Pozdrawiam
Acha! Mąka z kasztana jadalnego - podobno jest dobra, ale nie polecam przy alergii na orzechy. Ja jestem uczulona na orzechy i kasztanów też nie mogę, a skoro Jeremi jest takim alergikiem, to chybabym nie ryzykowała.
No i mąka gryczana - dobra na wszystko. Taka mąka np. z Glutenexu jest na 100% bezglutenowa.
Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to się odezwę. Pozdrawiam
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
Wspolczuje, to chyba na poczatek...i mysle, ze:
1 z alergii przewaznie sie wyrasta i raczej rzadko kiedy taka alergia polaczona jest z celiakia, o to wiec bym sie nie martwila
2 Ja bym osobiscie szukala pomocy jeszcze gdzies poza medycyna klasyczna, ktora jak widac jest tu chyba bezsilna...sa dziesiatki mozliwosci, moze warto sprobowac, poszukac, moze cos sie wyjasni.
3 Czasem sa choroby, ktore wtornie powoduja rozlegle reakcje organizmu(w tym wlasnie alergiczne) moze Twoje dziecko ma cos czego nie znalezliscie, a co rozwiazaloby problem...(znow jakies niekonwencjonalne sposoby diagnostyczne) Duzo bylo w necie nt. wplywu na organizm pasozytow odzwierzecych, ktore zlapac latwo; wykryc trudno i powoduja wlasnie rozlegle problemy alergiczne(gdzies tu na forum byl link alergie a lambie)...moze warto w tym kierunku poszukac?
Prawde mowiac ja nie spotkalam sie z zywnoscia, ktora w zaden sposob nie bylaby zanieczyszczona glutenem, ale ta tapioka to chyba dobry pomysl, moze jeszcze amarantus? ale ten sam problem sa zanieczyszczenia...
1 z alergii przewaznie sie wyrasta i raczej rzadko kiedy taka alergia polaczona jest z celiakia, o to wiec bym sie nie martwila
2 Ja bym osobiscie szukala pomocy jeszcze gdzies poza medycyna klasyczna, ktora jak widac jest tu chyba bezsilna...sa dziesiatki mozliwosci, moze warto sprobowac, poszukac, moze cos sie wyjasni.
3 Czasem sa choroby, ktore wtornie powoduja rozlegle reakcje organizmu(w tym wlasnie alergiczne) moze Twoje dziecko ma cos czego nie znalezliscie, a co rozwiazaloby problem...(znow jakies niekonwencjonalne sposoby diagnostyczne) Duzo bylo w necie nt. wplywu na organizm pasozytow odzwierzecych, ktore zlapac latwo; wykryc trudno i powoduja wlasnie rozlegle problemy alergiczne(gdzies tu na forum byl link alergie a lambie)...moze warto w tym kierunku poszukac?
Prawde mowiac ja nie spotkalam sie z zywnoscia, ktora w zaden sposob nie bylaby zanieczyszczona glutenem, ale ta tapioka to chyba dobry pomysl, moze jeszcze amarantus? ale ten sam problem sa zanieczyszczenia...
dziekuje wszystkim! ;)
Kabranko! cynamon, wanilia... pomarzyc wypieki, placuszki - pomarzyc... Jeremi ma tez niewydolna trzustke, ale na szczescie bez tragedii, tylko jescze kilka miesiecy musi brac kreon i byc na takiej diecie jak ludzie z zapaleniem trzustki - nic smazonego, pieczonego, ciezkostrawnego. popping tez czeka w kolejce do testow, kiedys podalam ziarno i byl problem z niestrawiona kupa, ale to oczywiscie moglo sie zmienic. maka gryczana glutenexu? na pewno bezglutenowa? gdzie ja kupie?
Anakonko - jam jest patyska, stara wyjadaczka z gazetowego forum alergie wszystkiego probowalam, nawet mamy swojego "znachora" wszelkie pasozyty, wszelkie badania, chyba doslownie wszystko zrobilam, wszedzie bylam, wszystko zbadalam! a trop pasozytow to czasem bingo! badalismy wszystko, wyszla tylko candida - przeleczylam dzieciaka probiotykami, bo niespecjalnie jej duzo i od tego czasu znaczna poprawa ))
jeszcze raz dziekuje wszystkim za porady i serdecznie pozdrawiam
Anakonko - jam jest patyska, stara wyjadaczka z gazetowego forum alergie wszystkiego probowalam, nawet mamy swojego "znachora" wszelkie pasozyty, wszelkie badania, chyba doslownie wszystko zrobilam, wszedzie bylam, wszystko zbadalam! a trop pasozytow to czasem bingo! badalismy wszystko, wyszla tylko candida - przeleczylam dzieciaka probiotykami, bo niespecjalnie jej duzo i od tego czasu znaczna poprawa ))
jeszcze raz dziekuje wszystkim za porady i serdecznie pozdrawiam
Witam! Mąka gryczana Glutenexu jest na 100% bezglutenowa. Glutenex to firma specjalizująca się w żywności bezglutenowej, mają wszystkie możliwe atesty, przekreślone kłosy , itp. Oprócz gryczanej mają też ryżową, ryżowe makarony, ale co będę opisywać, najlepiej zajżyj na ich stronę www.glutenex.com.pl .Zamawiasz i na drugi dzień masz w domu. Pod adresem http://www.glutenex.com.pl/glutenex.php ... Fkat=ofert jest ich oferta handlowa (przy produktach w e-sklepie nie ma składów). Druga firma warta polecenia, to Bezgluten ( www.bezgluten.pl )Wszystko analogicznie. Na pewno coś do zjedzenia znajdziesz
Ja produkty w/w firm kupuję w sklepie z żywnością bezglutenową (mam taki 1 w mieście) albo przez internet. W razie wątpliwości - służę pomocą. Pozdrawiam Jeremiego!
Ja produkty w/w firm kupuję w sklepie z żywnością bezglutenową (mam taki 1 w mieście) albo przez internet. W razie wątpliwości - służę pomocą. Pozdrawiam Jeremiego!
Kupuj tylko produkty ze specjalnych sklepów,lub drogie czyli wysoko gatunkowe dobrze płucz i perzyjrzyj się tym królikom o których piszesz. Ja najpierw szalałam bo zdrowe, ekologiczne, niskoalergiczne, a później jak ciągle nie było poprawy w leczeniu stwierdziłam, że cos mój mały chyba jest strasznym alergikiem skoro uczula sie nawet na królika. Jak odstawiłam prawie wszystkie miesa to ogólnie zrobiło sie lepiej, nie wiem czy to ma cos wspólnego z tym co jedzą zwierzaki, twierdzą że niby nie, ale mi sie wydaje że jednak ma. Poza tym teraz juz wiem że królik nie należy do tych najmniej alergizujących, mimo że jeszcze można tak przeczytać w wielu miejscach. A jak będziesz drażnić układ pokarmowy jednym alergenem to i leczenie w przypadku alergii na gluten będzie bardziej oporne. Zwróć tez uwagę, czy czy np. nie kładziesz jedzenia małego tak żeby się stykał z twoim, i czy używasz tego samego noża?
mamuśka Mariuszka
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Witam!
Ja tylko dopiszę się w sprawie kaszy gryczanej: dzwonienie do producentów, aby upewnić się czy zajmują się tylko kaszą jest niestety mało pomocne, gdyż zanieczyszczona może być już uprawa, czyli często zdarza się, że wśród gryki urośnie sobie parę kłosów jakiegoś zboża, które jest obsiane na polu obok. I po ptokach. Trzeba przebierać...
Ja tylko dopiszę się w sprawie kaszy gryczanej: dzwonienie do producentów, aby upewnić się czy zajmują się tylko kaszą jest niestety mało pomocne, gdyż zanieczyszczona może być już uprawa, czyli często zdarza się, że wśród gryki urośnie sobie parę kłosów jakiegoś zboża, które jest obsiane na polu obok. I po ptokach. Trzeba przebierać...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Kochani! bardzo Wam wszystkim dziekuje! i...
1. walcze o maki glutenexu, maja mi sprowadzic
2. kupuje tylko specjalne, drogie, plucze, przebieram, Jeremi ma wszystko osobne. ale okropnie sie wsciekam, jak kupuje drogi makaron, a naklejka z polskimi napisami zakrywa sentecje kluczowa dla matki alergika: moze zwierac sladowe ilosci mleka, jaj, orzechow, soi... dodam, ze polska naklejka milczy na ten temat
3. ja wiem, ze nie da sie "czystej" gryki wyhodowac, ale w zwiazku z tym, czy maki glutenexu i bezglutenu na pewno glutenu nie zawieraja?
wybaczcie glupawe pytania, ale o ile w alergii - nie chwalac sie moge niezle brylowac to jesli chodzi o zywot bezglutkow poruszam sie po omacku...
bede probowac kukurydze - jesli moj maly megaalergik bedzie na nia dobrze reagowal to hulaj dusza! pieczywko, ciasteczka - slowem cos nowego wreszcie.
a! probowalam leciutenko smazonych placuszkow - jest ok, hurrra!
goraca pozdrawiam!
1. walcze o maki glutenexu, maja mi sprowadzic
2. kupuje tylko specjalne, drogie, plucze, przebieram, Jeremi ma wszystko osobne. ale okropnie sie wsciekam, jak kupuje drogi makaron, a naklejka z polskimi napisami zakrywa sentecje kluczowa dla matki alergika: moze zwierac sladowe ilosci mleka, jaj, orzechow, soi... dodam, ze polska naklejka milczy na ten temat
3. ja wiem, ze nie da sie "czystej" gryki wyhodowac, ale w zwiazku z tym, czy maki glutenexu i bezglutenu na pewno glutenu nie zawieraja?
wybaczcie glupawe pytania, ale o ile w alergii - nie chwalac sie moge niezle brylowac to jesli chodzi o zywot bezglutkow poruszam sie po omacku...
bede probowac kukurydze - jesli moj maly megaalergik bedzie na nia dobrze reagowal to hulaj dusza! pieczywko, ciasteczka - slowem cos nowego wreszcie.
a! probowalam leciutenko smazonych placuszkow - jest ok, hurrra!
goraca pozdrawiam!
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
No kurcze... skoro mają certyfikaty???... kto jak kto, ale takie firmy chyba nie zatajają składników "ku większej sprzedaźy", tak jak posądza się tutaj producentów piwapatyska pisze:czy maki glutenexu i bezglutenu na pewno glutenu nie zawieraja?
Myślę, że to byłby ich koniec, gdyby ludzie zaczęli się źle czuć po ich produktach, a do tego by przecież z biegiem czasu doszlo...
Ale oczywiście o to też można zapytać producenta bezglutenowego: jak produkowana jest mąka gryczana skoro naturalnie rośnie razem ze zbożami... ciekawe.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Nie demonizujmy problemu gryki. Ja naprawdę znalazłam kaszarnię, która robi wyłącznie kaszę gryczaną i nie ma w tej kaszy ani jednego ziarenka zbóż. Zdarza się sporadycznie jakaś trawka, chwaścik, ale zbóż nie ma ani śladu (tak się składa, że znam się na tym trochę ). Zjadłam już tej kaszy (no i przejrzałam dokładnie) 4 kilo, więc próbę uważam za wiarygodną. Co do mąki produkowanej w Glutenexie, to myślę, że jest poddawana okresowym badaniom "na okoliczność" glutenu, inaczej nie mieliby certyfikatu. Nie przyznaje się tego po jednorazowym badaniu, musi być kontrolowana każda partia. Dlatego takie mąki uważam za całkowicie bezpieczne.
I jeszcze jedno - do Patyski - jeśli masz problemy z kupnem produktów w sklepie, naprawdę polecam internet. Z reguły wychodzi taniej, zamawiasz co chcesz, i na drugi dzień masz paczkę w domu!
I jeszcze jedno - do Patyski - jeśli masz problemy z kupnem produktów w sklepie, naprawdę polecam internet. Z reguły wychodzi taniej, zamawiasz co chcesz, i na drugi dzień masz paczkę w domu!
moja córka po mix z Glutenexu się źle czuła ( po ciastkach też). ale moja córka nie ma celiaki, tylko jakąc "dziwną" nietolerancje pokarmową/alergie. Okazało się,że nie może jeść nic z pszenicy nawet skrobii b/glutenowej ( ale jednak pszennej).
Teraz wszystko robię sama , mogę używać tylko mąki kukurydzianej, ryżowej,ziemniaczanej,amaratus .
Mimo ostrej diety córka i tak ostatnio się,źle czuła i nie wiem juz gdzie i co podjadła ( miała biegunkę i wysypkę). Teraz jej nie wypuszczam z domu ( i tak są ferie) i zdrowie córki wraca do normy.
Teraz wszystko robię sama , mogę używać tylko mąki kukurydzianej, ryżowej,ziemniaczanej,amaratus .
Mimo ostrej diety córka i tak ostatnio się,źle czuła i nie wiem juz gdzie i co podjadła ( miała biegunkę i wysypkę). Teraz jej nie wypuszczam z domu ( i tak są ferie) i zdrowie córki wraca do normy.