LODY - wolno spożywać???

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mamimo
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 137
Rejestracja: śr 21 sty, 2004 20:03
Lokalizacja: Tarnów

LODY - wolno spożywać???

Post autor: mamimo »

Gdzieś kiedyś wyczytałam, że nie. Ale może do czegoś innego to znalazłam?? Proszę o naprostowanie :) Bo nie wiem, czy mogę dziecięciu zakupić jakiekolwiek lody.
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)
Awatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 175
Rejestracja: śr 07 sty, 2004 16:27
Lokalizacja: Poznań

Post autor: miszczPZ »

z tego co wiem to na pewno mozna jesc lody wodne, czyli sorbety - jesli chodzi o Schollera.
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Awatar użytkownika
ma-ski
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt 13 lip, 2004 20:25
Lokalizacja: niemcy

Post autor: ma-ski »

lody wodne sa bezglutenowe
Awatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 116
Rejestracja: ndz 18 sty, 2004 18:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: JoannaW »

a teraz trochę regionalnych słodkości u Nas w Bydgoszczy bezglutenowe są lody Adama Sowy (oprócz biszkoptowych i cherry)dostępne w sieci cukierni ww Bydgoszczanina są mniamuśne polecamy!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Jednak uważajmy nawet na te ^bezglutenowe^lody i czytajmy skład. Ja ostatnia nacięłam się przez własną nieuwagę na Zielonej Budce.Lód był w ciemnej czekoladzie,ale niestety posypany pokruszonymi wafelkami,a nie jak myślałam-orzeszkami..
Awatar użytkownika
Joanna
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: pt 16 sty, 2004 11:27
Lokalizacja: Kraków

Lody koral

Post autor: Joanna »

Pisałam do firmy Koral z zapytaniem o syrop skrobiowy, którego używają. Oto odpowiedź:

W odpowiedzi na Pani pismo z dnia 22.07.2004 r. informujemy, że stosowany do produkcji lodów syrop skrobiowy pochodzi ze skrobi ziemniaczanej (wg oświadczenia producenta) i nie zawiera glutenu.


Z poważaniem
Bogumiła Panek
beti
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: pt 18 cze, 2004 17:33
Lokalizacja: Poznań

lody z Nordisu

Post autor: beti »

moja córa uwielbia lody z Nordisu (producent z Zielonej Góry)
-gemini-sorbet truskawkowy-baaarrrrdzo słodkie, opakowanie czerwone
- zielony- chyba marakuja z czymśtam,op. zielone
-malibu-zółtoróżowe-bardzo smakują też mamie
-cytrynowe-ulubione przez starszą córkę
dla tych co mogą mleko
dobre są mleczne w czekoladzie
-urwisy-z orzechami na czekoladzie
-bambino-tylko w czekoladzie- jak w dzieciństwie
-bajka -w środku dżem-ja nie lubię
no i dla nielicznych rożki w wafelkach też niezłe
beti mama 9-letniej Ady z problemami dietetycznymi i 13-letniej Dagi z problemami dojrzewaj±cej nastolatki ; )
mama Mateusza
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 72
Rejestracja: czw 30 gru, 2004 21:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: mama Mateusza »

Przesyłam e-maila, którego dostałam od pani kierownik laboratorium producenta lodów Grycan.

"Szanowna Pani,

Na wstępie bardzo przepraszam, że nie odpowiedzieliśmy od razu na Pani pytanie dotyczące naszych lodów.
Faktem jest, że tworząc nasze lody nie kierowaliśmy się aspektami dietetycznymi, a tylko chęcią podtrzymania tradycji rzemieślniczych rodziny Grycanów.
Niemniej jednak postanowiliśmy poważnie podejść do Pani pytania o możliwość spożywania naszych wyrobów przez osoby na diecie bezglutenowej, w tym przypadku Pani Synka.
Poprosiliśmy więc naszych dostawców o listy potencjalnych alergenów. I zebranie właśnie tej dokumentacji opóźniło udzielenie Pani odpowiedzi. Pragnę Panią poinformować, że zgodnie z deklaracjami naszych dostawców lody naszej firmy nie powinny zawierać nawet śladowych ilości produktów zabronionych w diecie bezglutenowej. Stosowany w naszym zakładzie syrop skrobiowy produkowany jest ze skrobi ziemniaczanej.
Ponieważ głównym surowcem do produkcji naszych lodów jest śmietana i cukier, nie zalecamy ich spożywania w ostrej fazie zaburzeń wchłaniania, kiedy występuje objaw nietolerancji mleka, jego przetworów i cukrów.
W razie jakichkolwiek wątpliwości lub jeżeli miałaby Pani dodatkowe pytania bardzo prosimy o kontakt drogą e-mailową, lub telefonicznie pod numer ... ".

Gdyby ktoś chciał numer telefonu, wyślę na priva.

pozdrawiam serdecznie,

mm.
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 441
Rejestracja: śr 15 lut, 2006 10:41
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Ola* »

Dzwoniłam przed chwilą do firmy "Pizza pie". Bardo lubię ich lody (w Katowicach można je dostąć m.in. w Auchanie) ale tak mnie wku*&@@@! :evil: panienka z ich sekretariatu, że chyba się pożegnamy z tą firmą.
Na pytanie czy ich produkty są bezglutenowe osóbka ta wybchneła smiechem i spytała czy zamierzam te lody spożywać w większej ilości. Coś tam obiecała mi się dowiedzieć i zadzwonić do mnie, po czym przerwała rozmowe mówiąc że ma inny telefon.
echhh... ignorancja niektórych jest po prostu powalająca :(
Olesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 59
Rejestracja: wt 27 gru, 2005 16:57
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Olesia »

hmmm,nie wiem jak Wy ale ja pare razy jadłam lody z Biedronki(ichniejsze)i nie zaobserwowałam zadnych dolegliwosci....
zaczynajcie! czas dokończy!
Obrazek
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Olesia pisze:nie zaobserwowałam zadnych dolegliwosci....
Brak dolegliwości po spożyciu nie jest żadnym dowodem!
A komu jak komu, ale Biedronce akurat to ja bym w ogóle nie wierzyła... [-X
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

Dużo rzeczy jest dobrych i smacznych i niestety, glutenowych przy tym... W przypadku celiaka, zwłaszcza skąpoobjawowego, stwierdzenie, że "to takie smaczne, zjadłam i nic mi po tym nie było" to żaden dowód.
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 313
Rejestracja: ndz 20 mar, 2005 21:57
Lokalizacja: Radom

Post autor: Asia S. »

Ja jem lody sporadycznie, i zawsze sprawdzam skład czy nie ma nic podejrzanego, ale jeść coś trzeba, zwłaszcza jak słonko mocniej zagrzeje :wink: o lodach już było na forum i niektóre są przecież bezpieczne.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

Szanowna Pani,
dziękujemy za odwiedzenie naszej strony i kontakt.
Pragniemy poinformować iż wszystkie produktu jakie są w naszym
asortymencie mogą zawierać śladowe ilości glutenu.
Pozdrawiamy,
Algida

:-(
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

ale dół...to może by to tak w składzire napisać co? nie łaska...wrrrr ale jestem złaaaaa.
ODPOWIEDZ