LODY - wolno spożywać???
Moderator: Moderatorzy
Lody wodne o smaku cytrynowym w polewie czekoladowej.W składzie guma guar i mączka chleba świętojańskiego.W polewie czekoladowej też nic nie znalazłam.
[ Dodano: Pią 12 Maj, 2006 23:43 ]
A tak dodając ,napisałam do Zielonej Budki e-mail.Zobaczymy co mi odpowiedzą.Napisałam dzisiaj też do KORALA,ciekawa jestem odpowiedzi i czy w ogóle ją dostanę.Jak będzie tylko coś wiadomo zaraz napiszę .
[ Dodano: Pią 12 Maj, 2006 23:43 ]
A tak dodając ,napisałam do Zielonej Budki e-mail.Zobaczymy co mi odpowiedzą.Napisałam dzisiaj też do KORALA,ciekawa jestem odpowiedzi i czy w ogóle ją dostanę.Jak będzie tylko coś wiadomo zaraz napiszę .
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
A jak z tymi kręconymi lodami z maszyny?
U nas pootwierały się stoiska z takimi lodami, skusiłam się, proszę zawsze o wykręcenie do kubeczka plastikowego, pyszne, jak nie wiem, co, do tego nie czuję ohydnych konserwantów, bo są na świeżo robione, ale czy nie szkodzą?
U nas pootwierały się stoiska z takimi lodami, skusiłam się, proszę zawsze o wykręcenie do kubeczka plastikowego, pyszne, jak nie wiem, co, do tego nie czuję ohydnych konserwantów, bo są na świeżo robione, ale czy nie szkodzą?
Glutenowym skrytomieszaczom mówimy NIE!
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Mączka chleba świętojańskiego jest bezpieczna - nie ma nic wspólnego ani z mąką ani z chlebem
to taka specjalna dziwna roślina - karob http://pl.wikipedia.org/wiki/Chleb_%C5% ... a%C5%84ski
to taka specjalna dziwna roślina - karob http://pl.wikipedia.org/wiki/Chleb_%C5% ... a%C5%84ski
Oto odpowiedź jaką otrzymałam od firmy KORAL:
Szanowna Pani!
Substancje, które stosujemy do zagęszczania masy lodowej nie zawierają tego białka(glutenu), tak samo jak cukry (glukoza, syrop skrobiowy - zgodnie z deklaracją producenta).
Natomiast mogą zawierać w swym składzie gluten dodatki do lodów typu: biszkopty, wafelki, rożki waflowe, sosy i żeliki owocowe, a także lody kawowe (zawierające w swym składzie kawę Inkę) i ich należy się wystrzegać.
Szanowna Pani!
Substancje, które stosujemy do zagęszczania masy lodowej nie zawierają tego białka(glutenu), tak samo jak cukry (glukoza, syrop skrobiowy - zgodnie z deklaracją producenta).
Natomiast mogą zawierać w swym składzie gluten dodatki do lodów typu: biszkopty, wafelki, rożki waflowe, sosy i żeliki owocowe, a także lody kawowe (zawierające w swym składzie kawę Inkę) i ich należy się wystrzegać.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Myślę że Algida idzie na łatwiznę. W ubiegłym roku przesyłali mi listę lodów którę zawirają gluten oraz białka mleka (umieszczałma ją na forum). A co w tym roku, nagle wszystkie zawierają gluten? Jeśli tak, to czy na opakowaniach wszystkie ich lody mają napis że mogą zawierać śladowe ilości glutenu? Jeśli nie mają, to łamią prawo, mam rację?
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
W nawiazaniu do Pani maila zalaczam Pani liste wszystkich produktow Nestlé dozwolonych w diecie bezglutenowej majac nadzieje ze znajdzie w niej swoje ulubione produkty.
W odpowiedzi na Pani drugie pytanie zwiazane ze skladem syropu skrobiowego oraz glukozowo-frutkozowego pragne poinformowac ze w zaleznosci od produktu uzywany jest roznego rodzaju syrop dlatego tez trudno jest mi jednoznacznie odpowiedziec na tego typu pytanie.
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Agnieszka Machnik
Nestlé Serwis Konsumenta
z dołączonej listy wklejam lody:
LODY IMPULSOWE (na patyku)
Kaktus
Giga Kaktus
Jojo
Gibek
BluMagik
BluMiś
Beach Cola
Czyli kompletna nędza, bo powyższe produkty jak sprawdziłam, to nie lody tylko sorbety :-(
W ogóle cała sprawa lodów wydaje mi się podejrzana, bo dlaczego niby wszystkie od Grycana mają być dobre, a od Nestle (Schoeller) i Algidy nie ? Nie wierze, żeby aż tak się te produkty rózniły
W odpowiedzi na Pani drugie pytanie zwiazane ze skladem syropu skrobiowego oraz glukozowo-frutkozowego pragne poinformowac ze w zaleznosci od produktu uzywany jest roznego rodzaju syrop dlatego tez trudno jest mi jednoznacznie odpowiedziec na tego typu pytanie.
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Agnieszka Machnik
Nestlé Serwis Konsumenta
z dołączonej listy wklejam lody:
LODY IMPULSOWE (na patyku)
Kaktus
Giga Kaktus
Jojo
Gibek
BluMagik
BluMiś
Beach Cola
Czyli kompletna nędza, bo powyższe produkty jak sprawdziłam, to nie lody tylko sorbety :-(
W ogóle cała sprawa lodów wydaje mi się podejrzana, bo dlaczego niby wszystkie od Grycana mają być dobre, a od Nestle (Schoeller) i Algidy nie ? Nie wierze, żeby aż tak się te produkty rózniły
Witajcie dostałam odpowiedź o lodach i nie tylko od NESTLE:
Produkty dozwolone to:LODY
IMPULSOWE (na patyku)
Kaktus
Giga Kaktus
Jojo
Gibek
BluMagik
BluMiś
Beach Cola
Jest tych produktów sporo.Gdzieś będę próbować je wkleić tu na forum.
Produkty dozwolone to:LODY
IMPULSOWE (na patyku)
Kaktus
Giga Kaktus
Jojo
Gibek
BluMagik
BluMiś
Beach Cola
Jest tych produktów sporo.Gdzieś będę próbować je wkleić tu na forum.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
A ja mówiąc prawdę wolę sorbety od zwykłych lodów Sorbety mają jedną zaletę - są zdecydowanie mniej kaloryczne - a chłodzą tak samo w upalny dzień
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Nie lubię sorbetów - to dla mnie w zasadzie taki zamrożony sok. Prawdziwy lód musi być dla mnie porządnie śmietankowy i jem lody raczej dla smaku niż dla ochłody. Kupiłam wczoraj Grycana latte i były bardzo dobre, aczkolwiek jest we mnie talki cień niepewności czy tym producentom w ogóle można wierzyć.