Warszaty - pieczemy chleb, wykład o zakwasie bezgl.!
Moderator: Moderatorzy
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Warszaty - pieczemy chleb, wykład o zakwasie bezgl.!
Zapraszamy 23 października 2010 na bezpłatne warsztaty szkoleniowe w Warszawie, organizowane przez nasze Stowarzyszenie oraz Katedrę Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Warsztaty będą prowadzone w dwóch grupach – pierwsza dla osób świeżo zdiagnozowanych, druga dla bardziej doświadczonych, ze względu na różne potrzeby i problemy związane ze stosowaniem diety.
Program warsztatów:
* Wspólne pieczenie bezglutenowego chleba i ciasta (oraz degustacja).
* „Co to jest zakwas? Jak zrobić zakwas bezglutenowy?” wykład pana Ireneusza Ligęzy z Bezglutenowej Piekarni KIM z Wrocławia, pierwszego producenta pieczywa bezglutenowego z naszą licencją na znak „przekreślonego kłosa”.
* Dla chętnych pomiar składu ciała całkowicie nieinwazyjną metodą bioimpedancji BIA (pomiar masy tłuszczowej, beztłuszczowej, mięśniowej oraz zawartości wody w organizmie).
* Krótkie omówienie wartości odżywczej przykładowych jadłospisów na podstawie otrzymanych na poprzednich warsztatach dzienniczków bieżącego notowania spożycia, porównanie ich z normami żywieniowymi.
* Dyskusja z dietetykami.
* Przerwa na kawę i herbatę z degustacją bezglutenowych ciast i pieczywa.
Miejsce: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, budynek nr 32, ul. Nowoursynowska 159c, Warszawa-Ursynów, sala numer 2080, II piętro (wejście do SGGW od ul. Ciszewskiego lub Rosoła, dojazd z centrum metrem).
Godziny zajęć:
Grupa I – godz. 11.30 – warsztaty dla osób niedawno zdiagnozowanych.
Grupa II – godz. 14.00 – warsztaty dla osób, które dietę stosują już dłużej.
Zapisy (oraz wszelkie informacje) drogą mailową: p.sabak@celiakia.pl
Prosimy podać imię i nazwisko, telefon kontaktowy i numer wybranej grupy oraz czy Pan/Pani jest członkiem Stowarzyszenia.
Liczba miejsc na warsztatach jest ograniczona. Pierwszeństwo mają członkowie Stowarzyszenia. Zapraszamy!
Dodatkowe informacje w godzinach pracy Punktu Informacyjno-Konsultacyjnego: tel. (22) 253 04 97
Program warsztatów:
* Wspólne pieczenie bezglutenowego chleba i ciasta (oraz degustacja).
* „Co to jest zakwas? Jak zrobić zakwas bezglutenowy?” wykład pana Ireneusza Ligęzy z Bezglutenowej Piekarni KIM z Wrocławia, pierwszego producenta pieczywa bezglutenowego z naszą licencją na znak „przekreślonego kłosa”.
* Dla chętnych pomiar składu ciała całkowicie nieinwazyjną metodą bioimpedancji BIA (pomiar masy tłuszczowej, beztłuszczowej, mięśniowej oraz zawartości wody w organizmie).
* Krótkie omówienie wartości odżywczej przykładowych jadłospisów na podstawie otrzymanych na poprzednich warsztatach dzienniczków bieżącego notowania spożycia, porównanie ich z normami żywieniowymi.
* Dyskusja z dietetykami.
* Przerwa na kawę i herbatę z degustacją bezglutenowych ciast i pieczywa.
Miejsce: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, budynek nr 32, ul. Nowoursynowska 159c, Warszawa-Ursynów, sala numer 2080, II piętro (wejście do SGGW od ul. Ciszewskiego lub Rosoła, dojazd z centrum metrem).
Godziny zajęć:
Grupa I – godz. 11.30 – warsztaty dla osób niedawno zdiagnozowanych.
Grupa II – godz. 14.00 – warsztaty dla osób, które dietę stosują już dłużej.
Zapisy (oraz wszelkie informacje) drogą mailową: p.sabak@celiakia.pl
Prosimy podać imię i nazwisko, telefon kontaktowy i numer wybranej grupy oraz czy Pan/Pani jest członkiem Stowarzyszenia.
Liczba miejsc na warsztatach jest ograniczona. Pierwszeństwo mają członkowie Stowarzyszenia. Zapraszamy!
Dodatkowe informacje w godzinach pracy Punktu Informacyjno-Konsultacyjnego: tel. (22) 253 04 97
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Bardzo dziękujemy uczestnikom za przybycie, a wszystkim osobom, które przyczyniły się do zorganizowania sobotnich warsztatów za włożoną pracę Widząc jakie jest zainteresowanie warsztatami i innymi imprezami, które organizujemy upewniamy się, że nasz codzienny trud (praca w Stowarzyszeniu dla dobra celiaków) nie idzie na marne
W szczególności bardzo dziękuję Paulinie za przyjmowanie zgłoszeń i rejestrację uczestników oraz Grażynie, naszej szefowej kuchni , za wspaniałe wypieki. Oczywiście warsztaty nigdy by się nie odbyły, gdyby nie nasza współpraca z Katedrą Dietetyki SGGW i wielka życzliwość pani doktor Ewy Lange oraz jej studentek. Podczas spotkania była możliwość przebadania składu ciała metodą bioimpedancji. Dowiedzieliśmy się także jakie są najczęstsze błędy żywieniowe osób na diecie bezglutenowej (dzięki analizie dzienniczków żywieniowych).
Dziękujemy firmie Schar za przesłanie upominków dla uczestników oraz mąki do wypieków, a także firmie Eurosnack za pyszne bezglutenowe chrupki.
Wyjątkowe podziękowania należą się także panu Ireneuszowi Ligęzie za ciekawy wykład na temat zakwasu bezglutenowego. Myślę, że dzięki naszej dyskusji wyjaśniło się wiele kwestii związanych z zakwasem, udziałem drożdży w pieczeniu chleba itd. Każdy z uczestników mógł spróbować bezglutenowych wypieków z piekarni KIM z Wrocławia, a w szczególności chleba bezglutenowego na naturalnym zakwasie bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów (szczerze polecamy).
Mam nadzieję, że wszystkim uczestnikom smakowały nasze wypieki i już teraz zapraszamy na kolejne warsztaty, które będziemy organizować. Wkrótce na stronie zdjęcia ze spotkania. Dziękujemy i do zobaczenia!
I przypominam, że zapraszamy wszystkich do Stowarzyszenia - z nami życie na diecie bezglutenowej jest łatwiejsze
W szczególności bardzo dziękuję Paulinie za przyjmowanie zgłoszeń i rejestrację uczestników oraz Grażynie, naszej szefowej kuchni , za wspaniałe wypieki. Oczywiście warsztaty nigdy by się nie odbyły, gdyby nie nasza współpraca z Katedrą Dietetyki SGGW i wielka życzliwość pani doktor Ewy Lange oraz jej studentek. Podczas spotkania była możliwość przebadania składu ciała metodą bioimpedancji. Dowiedzieliśmy się także jakie są najczęstsze błędy żywieniowe osób na diecie bezglutenowej (dzięki analizie dzienniczków żywieniowych).
Dziękujemy firmie Schar za przesłanie upominków dla uczestników oraz mąki do wypieków, a także firmie Eurosnack za pyszne bezglutenowe chrupki.
Wyjątkowe podziękowania należą się także panu Ireneuszowi Ligęzie za ciekawy wykład na temat zakwasu bezglutenowego. Myślę, że dzięki naszej dyskusji wyjaśniło się wiele kwestii związanych z zakwasem, udziałem drożdży w pieczeniu chleba itd. Każdy z uczestników mógł spróbować bezglutenowych wypieków z piekarni KIM z Wrocławia, a w szczególności chleba bezglutenowego na naturalnym zakwasie bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów (szczerze polecamy).
Mam nadzieję, że wszystkim uczestnikom smakowały nasze wypieki i już teraz zapraszamy na kolejne warsztaty, które będziemy organizować. Wkrótce na stronie zdjęcia ze spotkania. Dziękujemy i do zobaczenia!
I przypominam, że zapraszamy wszystkich do Stowarzyszenia - z nami życie na diecie bezglutenowej jest łatwiejsze
-
- Nowicjusz
- Posty: 8
- Rejestracja: pt 15 sty, 2010 15:48
- Lokalizacja: Kraków / Warszawa
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
Dziękujemy organizatorom za warsztaty bardzo się nam podobały tylko szkoda że nie byliśmy na drugiej części
zapraszamy do krótkiej relacji, a nawet fotorelacji z warsztatów
oby więcej takich warsztatów
zapraszamy do krótkiej relacji, a nawet fotorelacji z warsztatów
oby więcej takich warsztatów
Ostatnio zmieniony czw 04 lis, 2010 12:44 przez grawoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Byłoby miło gdyby znależli się chętni do organizacji warsztatów w innych miastach.
To naprawdę nie wymaga jakiejś specjalnej filozofii.
Trzeba znależć salę z piekarnikami (technikum gastronomiczne, wydział żywienia na wyższej uczelni itp.) i namówić właściciela, by w jakąś sobotę ją użyczył. My służymy pomocą - przepisy, produkty, kontakt z firmami, ew. jaki wykład czy pokaz przygotować, zawiadomienie wszytkich członków Stowarzyszenia z tego miasta i województwa. Ale musi być ktoś aktywny na miejscu...
To naprawdę nie wymaga jakiejś specjalnej filozofii.
Trzeba znależć salę z piekarnikami (technikum gastronomiczne, wydział żywienia na wyższej uczelni itp.) i namówić właściciela, by w jakąś sobotę ją użyczył. My służymy pomocą - przepisy, produkty, kontakt z firmami, ew. jaki wykład czy pokaz przygotować, zawiadomienie wszytkich członków Stowarzyszenia z tego miasta i województwa. Ale musi być ktoś aktywny na miejscu...
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Muszę się zastanowić może bym się za to zabrała? W sumie jestem absolwentką technikum hotelarskiego. Był to zespół szkół gastronomiczno-hotelarskich więc może będą na mnie przychylniej patrzeć i udostępnią? Do tego Balviten ma siedzibę w Katowicach... Tylko w tym roku chyba się nie wyrobię bo 13 grudnia mój synuś idzie na operację do szpitala a ja będę starała się być z nim na sali matki z dzieckiem a jak nie to będę koczować na korytarzu. Raczej nie będę miała do tego głowy. Jak już to tak na styczeń - luty.
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Po wielu bojach udało się mi stworzyć pierwszy, krótki filmik z warsztatów w Warszawie.
Zapraszam do obejrzenia na naszym blogu
lub bezpośrednio na youtube
Zapraszam do obejrzenia na naszym blogu
lub bezpośrednio na youtube
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku