Na Olimpiadzie o Żywieniu w Poznaniu

Imprezy organizowane przez Stowarzyszenie.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8116
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Na Olimpiadzie o Żywieniu w Poznaniu

Post autor: Leeloo »

Współpraca naszego Stowarzyszenia z Zespołem Szkół Gastronomicznych w Poznaniu nabiera rozmachu. W listopadzie ub.r. organizowaliśmy wspólnie warsztaty kulinarne, a w styczniu – podczas okręgowych eliminacji XIX Olimpiady o Żywieniu i Żywności – rozmawialiśmy tam o celiakii i diecie bezglutenowej. Przedstawiciel Stowarzyszenia zaprezentował nauczycielom i uczniom z zachodniej Polski zasady stosowania diety oraz konsekwencje, które grożą chorym jedzącym gluten.
Dieta bezglutenowa jest zdrowa i korzystna dla zdrowia tylko wówczas, gdy jest urozmaicona wartościowymi zbożami, mięsem i rybami, strączkami, nasionami – podkreślała Marta Krzyżanowska-Sołtysiak z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. – Żywienie, oparte wyłącznie na gotowych produktach bezglutenowych, może prowadzić do niedoborów pokarmowych.
Zainteresowanie słuchaczy wzbudziła diagnostyka celiakii, a zwłaszcza fakt, że większość chorych nie wie jeszcze o swojej chorobie. Dla wielu osób zdumiewające było, że dla chorych szkodliwy jest nawet okruszek chleba. Nie wiedzieli również, że nasze Stowarzyszenie na co dzień uczestniczy w wielu projektach, poprawiających życie chorych.
W spotkaniu uczestniczyli uczniowie kierunków gastronomicznych – przyszli kucharze, kelnerzy, technolodzy żywienia, dietetycy. Mamy nadzieję, że pracując w swoich zawodach, będą dzięki prezentacji bardziej wrażliwi na potrzeby osób stosujących dietę bezglutenową.
Wielu słuchaczy dopiero podczas prezentacji dowiedziało się, na czym naprawdę polega życie bez glutenu. Cieszę się, że mogli skorzystać także z materiałów edukacyjnych Stowarzyszenia – mówi Justyna Golińska-Krzysztofiak, dietetyczka i nauczycielka Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu.
Ważną część olimpiady stanowiły prezentacje kulinarne uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych, którzy pracowali przy jednym stole z szefami kuchni poznańskich restauracji. Przygotowali m. in. sandacza z risotto i szafranem.

Od Zarządu

Bardzo się cieszymy z otwartości szkoły na współpracę ze Stowarzyszeniem, a Tobie Marto dziękujemy za dbałość o te relacje i edukowanie w temacie diety bezglutenowej przyszłych pracowników gastronomii.

http://www.celiakia.pl/na-olimpiadzie-o ... -poznaniu/
ODPOWIEDZ