Serdecznie zapraszamy członków Stowarzyszenia na drugie z cyklu spotkań dla seniorów. Spotkanie odbędzie się 11 lutego br. (czwartek), w Warszawie w restauracji Groole na Ursynowie przy Al. Ken 51 w godz. 12.00-14.00. W tym czasie porozmawiamy o dodatkach do żywności, dowiemy się, których należy zdecydowanie unikać, a które możemy spożywać. Porównamy także, gdzie warto robić zakupy. W jakim sklepie dostaniemy tańszy chleb bezglutenowy, w jakim kupować wędliny oraz czy warto robić zakupy przez Internet.
Prosimy o zapisy do Anny Kobyłeckiej poprzez e-mail: a.kobylecka@celiakia.pl lub telefonicznie: 511 807 529.
http://www.celiakia.pl/spotkanie-dla-se ... 1-02-2016/
Spotkanie dla Seniorów – 11.02.2016
Moderator: Moderatorzy
Re: Spotkanie dla Seniorów – 11.02.2016
Byłam i w imieniu wszystkich uczestników bardzo dziękuję za zorganizowanie spotkania. Bardzo ciekawe i jednocześnie przerażające były informacje o środkach dodawanych do naszej żywności. Dyskutowaliśmy na temat różnych cen tego samego towaru bezglutenowego w sklepach. No i najbardziej cenna była wymiana doświadczeń między nami: przepisy, przepisy i przepisy.....
Całe spotkanie odbywało się w przemiłej atmosferze, którą stworzyły Grażynka i Ania. Zadbały także o nasze żołądki. Pieczone nadziewane ziemniaki oraz rozgrzewającą herbatkę wspominam do dziś.
A jednym z efektów spotkania było to, że wracając do domu i robiąc zakupy - nie kupiłam wędliny, tylko mięsko do upieczenia. I jeszcze dokładniej czytam skład na etykietach, nie tylko pod kątem glutenu, a także innych "dodatków".
Jeszcze raz dziękujemy i czekamy na następne spotkanie.
Całe spotkanie odbywało się w przemiłej atmosferze, którą stworzyły Grażynka i Ania. Zadbały także o nasze żołądki. Pieczone nadziewane ziemniaki oraz rozgrzewającą herbatkę wspominam do dziś.
A jednym z efektów spotkania było to, że wracając do domu i robiąc zakupy - nie kupiłam wędliny, tylko mięsko do upieczenia. I jeszcze dokładniej czytam skład na etykietach, nie tylko pod kątem glutenu, a także innych "dodatków".
Jeszcze raz dziękujemy i czekamy na następne spotkanie.
Re: Spotkanie dla Seniorów – 11.02.2016
Uczestniczyłam również w tym spotkaniu i z całym sercem przyłączam się do podziękowań za jego zorganizowanie.
Szkoda, że było niewiele osób, bo tematy poruszane były niezwykle istotne, nie tylko dla celiaków. Niby wiedziałam, że należy, w miarę możliwości, omijać dodatki „E”, dopiero jednak materiały przygotowane przez Anię i Grażynkę uświadomiły mi, że nie każde „E” jest trujące. Część z nich to rzeczywiście trucizna - i tych jest najwięcej - ale są też „E” naturalne. Teraz już wiem, jak je rozpoznawać. Spotkanie przeciągnęło się ponad zaplanowany czas. Dyskusje przy pysznej herbatce rozgrzewającej i pieczonych ziemniakach mogłyby trwać jeszcze długo, długo.
Powtarzając za Lianką: „jeszcze raz dziękujemy i czekamy na następne spotkanie”.
Szkoda, że było niewiele osób, bo tematy poruszane były niezwykle istotne, nie tylko dla celiaków. Niby wiedziałam, że należy, w miarę możliwości, omijać dodatki „E”, dopiero jednak materiały przygotowane przez Anię i Grażynkę uświadomiły mi, że nie każde „E” jest trujące. Część z nich to rzeczywiście trucizna - i tych jest najwięcej - ale są też „E” naturalne. Teraz już wiem, jak je rozpoznawać. Spotkanie przeciągnęło się ponad zaplanowany czas. Dyskusje przy pysznej herbatce rozgrzewającej i pieczonych ziemniakach mogłyby trwać jeszcze długo, długo.
Powtarzając za Lianką: „jeszcze raz dziękujemy i czekamy na następne spotkanie”.