Relacja – Mazurki, żelki i pizza na bg warsztatach

Imprezy organizowane przez Stowarzyszenie.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8117
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Relacja – Mazurki, żelki i pizza na bg warsztatach

Post autor: Leeloo »

Czas przedświąteczny to idealny moment, aby przyrządzić mazurka. Bo przecież z perspektywy dzieci i młodzieży idealny moment na przygotowanie pizzy, czy żelek jest zawsze.
Przygotowanie takiego właśnie menu stanowiło treść warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, które odbyły się w sobotnie przedpołudnie 12 marca 2016 r. na SGGW w Warszawie.
Do godziny 12.30 pierwsze szlify kulinarne zdobywali mali członkowie Stowarzyszenia. Było wesoło, gwarno, kolorowo i pysznie. Zapach pieczonego mazurka na kokosowym spodzie mieszał się z zapachem rozpuszczonej czekolady i bezglutenowego kajmaku. Żelki w przeróżnych kształtach przygotowane przez dzieci rozeszły się w zawrotnym tempie i nawet nie zdążyły „dojść” do stołu. Niech żałuje ten kto nie był!
W II grupie warsztatowej sztuki kulinarnej uczyły się nieco starsze dzieci. Okazało się, że niektórzy uczestnicy mają już na swoim koncie samodzielne przygotowanie ciast bezowych z nadzieniami z owoców. Byliśmy pod ogromnym wrażeniem umiejętności dzieci. Oprócz wspólnego przygotowania bezglutenowej pizzy, pysznego kolorowego mazurka oraz domowych pysznych i zdrowych batonów, rozmawialiśmy wspólnie o codziennym życiu na diecie bezglutenowej. Dzieci opowiadały o tym jak czują się z tym, że odżywiają się bezglutenowo, co lubią jeść najbardziej, czy bycie na diecie bezglutenowej jest trudne, a jeśli tak to kiedy. Dzieliły się swoimi doświadczeniami z codziennego bezglutenowego życia w szkole i w domu. Warsztaty miały nie tylko wartość praktyczną w postaci nabycia nowych umiejętności ale także towarzyską. Poznanie innych rówieśników na diecie bezglutenowej, wymiana doświadczeń jest bezcenne.
Dużą atrakcję dla dzieci stanowiło dekorowanie muffinek kolorowymi lukrami, bezglutenowymi posypkami, kwiatkami, motylkami, złotymi kulkami i czym tylko dusza zapragnie. Tę atrakcję naszym kucharzom zapewniła firma Margita, której serdecznie dziękujemy za pomoc i zaangażowanie w organizowane przez Stowarzyszenie wydarzenia.
Dziękujemy serdecznie także firmie Barilla za przekazane makarony, które nasi kucharze otrzymali do samodzielnego przygotowania w domu oraz firmie Sylveco za pachnące pakiety upominkowe dla dzieci i dorosłych. W sposób szczególny dziękujemy dr hab. Ewie Lange z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW za udostępnienie Stowarzyszeniu sali na warsztaty kulinarne.

Ogromnie dziękujemy studentom SGGW za nieocenioną pomoc w prowadzeniu warsztatów, bez nich byłoby nam niezwykle ciężko. Dziękujemy także ogromnie Anecie i Kamili za poświęcenie wolnego sobotniego czasu i pomoc przy rejestracji uczestników warsztatów.

zdjęcia:
http://www.celiakia.pl/relacja-mazurki- ... -03-2016r/
ODPOWIEDZ