Przedstaw się :)
Moderator: Moderatorzy
Witam, mam na imię Kasia. W grudniu zdiagnozowano u mnie Celiakię. Po 6 latach zmagania się z objawami, trafiłam do odpowiedniego specjalisty, który postawił diagnozę. Dopiero się uczę z tym żyć, mam nadzieję, że to forum ułatwi mi trochę codzienne zmagania z posiłkami. Wczoraj okazało się, że mój 10 letni brat również jest chory. Myślę, że był to impuls, który spowodował, że zalogowałam się na forum. Pozdrawiam
Witam
Witam,
jestem studentką IV roku Technologi Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie i chociaż na celiakię nie choruję to po części jestem z nią związana, w tym roku piszę pracę inżynierską na ten temat, a na zajęciach z "Opracowywania nowych artykułów żywnościowych" tworzę nowy produkt - muffiny bezglutenowe light. Z projektem tym wiąże się przeprowadzenie ankiety wśród potencjalnych konsumentów, a z racji tego, że chciałabym aby ten projekt był w miarę wiarygodny to dlatego mam prośbę do użytkowników tego forum o udział w ankiecie : http://moje-ankiety.pl/respond-33909/sec-aoxjiJvL.html
jestem studentką IV roku Technologi Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie i chociaż na celiakię nie choruję to po części jestem z nią związana, w tym roku piszę pracę inżynierską na ten temat, a na zajęciach z "Opracowywania nowych artykułów żywnościowych" tworzę nowy produkt - muffiny bezglutenowe light. Z projektem tym wiąże się przeprowadzenie ankiety wśród potencjalnych konsumentów, a z racji tego, że chciałabym aby ten projekt był w miarę wiarygodny to dlatego mam prośbę do użytkowników tego forum o udział w ankiecie : http://moje-ankiety.pl/respond-33909/sec-aoxjiJvL.html
Mnie też nieszczególnie.GUTEK pisze:Jakoś nie widzi mi się nadzienie twarogowe.
I pytania w ankiecie kilka pytań bym zmieniła. Ale wypełniłam, żeby nie zniechęcać autorki, która zechciała zainteresować się tematem żywności bezglutenowej.
Pomysł na produkt dla cukrzyków i celiaków całkiem fajny, skoro te 2 schorzenia lubią chodzić w parze.
Ostatnio zmieniony sob 24 lis, 2012 18:08 przez ganika, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja np. chociaż lubię twaróg, to nigdy nie lubiłam żadnych drożdżówek z tego typu nadzieniem. Także to kwestia indywidualna. Poza drugie celiakia często wiąże się z nietolerancja laktozy i część osób na diecie unika produktów mlecznych.ancja pisze:jeśli można wiedzieć to czemu? muffiny wyszły po upieczeniu całkowicie jadalne i smaczneJeli pisze:w dodatku w połączeniu ze słodzikiem i zapewne na bazie gotowych skrobiowych mieszanek mąki i mnie się jakoś nie widzi ta receptura i ankietaGUTEK pisze:Jakoś nie widzi mi się nadzienie twarogowe.
A poza tym, w pytaniu wcześniejszym niż to o nadzienie jest możliwość wybrania smaku "słony" lub "pikantny" (lub czegoś podobnego, nie pamietam dokladnie sformulowan), a potem mozna juz tylko wybierac pomiedzy twarogiem z migdałami, twarogiem z brzoskwinią, itp. Jeśli wybrałabym na poprzednie pytanie odpowiedź - słony lub pikantny, to trudno udzielic konsekwentnej odpowiedzi w kolejnym pytaniu.
Jeśli możesz, to dodaj do ankiety możliwość wpisania własnej propozycji nadzienia, a uzyskasz być może ciekawe pomysły
2 x mnie cytują więc odpowiadam
Indeks glikemiczny i indeks żywieniowy wg obecnych opracowań nie idzie w parze z dietą bezglutenową - cukrzyk musi liczyć skrobie , cukry , tłuszcze…. , słodzik ?!!! Twoje muffinki smaczne zapewne tylko nie dla diety 2 w1 . 6 sztuk w jednym opakowaniu to chyba rodzinne spotkanie diabetyków- pewnie takie rodziny bywają , u mnie jest nas dwoje
Indeks glikemiczny i indeks żywieniowy wg obecnych opracowań nie idzie w parze z dietą bezglutenową - cukrzyk musi liczyć skrobie , cukry , tłuszcze…. , słodzik ?!!! Twoje muffinki smaczne zapewne tylko nie dla diety 2 w1 . 6 sztuk w jednym opakowaniu to chyba rodzinne spotkanie diabetyków- pewnie takie rodziny bywają , u mnie jest nas dwoje
jeśli "light" ma faktycznie oznaczać słodzik, to ja też podziękuję,Jeli pisze:w połączeniu ze słodzikiem i zapewne na bazie gotowych skrobiowych mieszanek mąki i mnie się jakoś nie widzi ta receptura i ankieta
no chyba, że byłby to ksylitol, stewia albo inulina.
ale zasadniczo produkty oznaczone jako "light" omijam szerokim łukiem - w 99% przypadków - im bardziej "light", tym więcej chemii.
za chemię uprzejmie dziękuję.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Witam
Witam wszystkich!
Dołączyłam do forum w poszukiwaniu przepisów na słodkie wypieki - wszak idą święta. Kiedyś sama piekłam pyszny biszkopt z mąki ziemniaczanej, ale było to ponad 25 lat temu, gdy moje dziecko było małe i skazane na dietę bezglutenowo-bezmleczną. Ponieważ wyzdrowiało, przekazałam przepisy innym. I po tylu latach okazuje się że alergia wróciła!
A propos proszku do pieczenia który od czasu do czasu budzi wątpliwości - w Aldi jest proszek na skrobi kukurydzianej.
Dołączyłam do forum w poszukiwaniu przepisów na słodkie wypieki - wszak idą święta. Kiedyś sama piekłam pyszny biszkopt z mąki ziemniaczanej, ale było to ponad 25 lat temu, gdy moje dziecko było małe i skazane na dietę bezglutenowo-bezmleczną. Ponieważ wyzdrowiało, przekazałam przepisy innym. I po tylu latach okazuje się że alergia wróciła!
A propos proszku do pieczenia który od czasu do czasu budzi wątpliwości - w Aldi jest proszek na skrobi kukurydzianej.
Jesli wolno mi cos zasugerowac. Proponowalabym przejsc na diete. najpierw lekko podgotowane warzywa i owoce, zeby zoladek sie przyzwyczail, a potem surowe warzywa i owoce + orzechy. Wszystko musi byc organiczne. Po okolo 3 miesiacach proponuje wprowadzac inne, bezglutenowe produkty. Prawdopodobnie ma Pani zatruty organizm, ktory jak najszybciej nalezaloby oczyscic i wzmocnic.