Mapa Google

Tutaj znajdują się informacje dotyczące wbudowanych funkcji forum: opisy i instrukcje obsługi.

Moderator: Moderatorzy

Mapa Google

Postprzez Obsługa Techniczna » Pn 17 kwi, 2006 13:19

Google Map

Mapa Google, na której każdy zarejestrowany Użytkownik forum może zaznaczyć miejsce zamieszkania.

Jak dodać swoje współrzędne (długość i szerokość geograficzną swojej miejscowości)?

1. Wchodzimy do edycji swojego profilu, mamy tam nowe opcje: "Dł. geogr." i "Szer. geogr.". Nikt nie zna raczej takich danych na pamięć, więc klikamy na "Znajdź swoje współrzędne" i wybieramy swoją miejscowość zamieszkania.
Jeśli nie jest ona uwzględniona w spisie, albo chcemy podać dokładniejsze dane należy skorzystać z: http://mapa.szukacz.pl/.

2. Wchodzimy pod link Mapa (obok linku do Albumu). Tam znajdziemy mapę, naznaczoną różnokolorowymi balonikami (wyjaśnienie kolorów w Legendzie). Po kliknięciu na balonik pojawia się nazwa miejscowości oraz nick usera ją zamieszkującego.

UWAGA: jeśli korzystasz z przeglądarki Opera, dane na mapie będą aktualizowały się z opóźnieniem - zmiany pojawią się dopiero za kilka godzin, chyba że wcześniej wyczyścisz cache przeglądarki.

Wszelkie uwagi/sugestie/pytania odnośnie mapy proszę zadawać w tym temacie :)
Ostatnio edytowano Pn 24 lis, 2008 20:56 przez Obsługa Techniczna, łącznie edytowano 6 razy
Avatar użytkownika
Obsługa Techniczna
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 14
Dołączył(a): N 09 kwi, 2006 11:17
Lokalizacja: Polska

Postprzez Alcia » Pn 24 kwi, 2006 13:44

Wybacz, ale cała ta instrukcja jest dość skomplikowana. Nie zapominaj, że często korzystają z tego ludzie, którzy nie mają aż tak fachowej wiedzy i nie wiedzą co to jest np. user czy koordynaty, ja nie wiem :|
Alicja
Alcia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): Pn 03 kwi, 2006 13:19
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez MariuszO » Pn 24 kwi, 2006 14:30

Użytkowanie czegokolwiek (również forum) powinno się zaczynać od przeczytania instrukcji.
Instrukcja ogólna do forum jest tu: http://forum.celiakia.pl/faq.htm
Oprócz tego zawsze dostepne są dwa niesamowite i niesamowicie przydatne narzędzia:
GOOGLE i WIKIPEDIA
Kto szuka ten na pewno znajdzie!

Ten temat (i inne w tym dziale) zostały założone właśnie po to żeby w nich pytać i omawiać problemy dotyczące poszczególnych funkcji, więc bardzo dobrze że napisałaś!

Wyjaśniając:
User to zwyczajnie użytkownik, czyli między innymi Ty.
Koordynaty to inczej współrzędne, które na mapie określają położenie Twojej miejscowości.

Zamieszanie w nazwach było faktycznie niepotrzebne i od teraz posługujemy się tylko określeniem: długość i szerokość geograficzna
Avatar użytkownika
MariuszO
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 338
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 18:55
Lokalizacja: obywatel świata

Postprzez asiar » Pn 24 kwi, 2006 14:30

Alciu, weidż w swój profil, tam znajdż napis "znajdż swoje współrzędne", kliknij w niego, wyświetli Ci się "znajdż swoją miejscowość", kliknij w ptaszka i rozwinie Ci się taka lista miejsowości, kliknij w swój Wrocław i już.Może instrukcja językiem laickim Ci się przyda.Powodzenia
Mam nadzieję, że fachowcy się nie obrażą, jakby co, to sorry :lol:
Ostatnio edytowano Pn 24 kwi, 2006 14:36 przez asiar, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez Obsługa Techniczna » Śr 26 kwi, 2006 15:13

Alcia napisał(a):Wybacz, ale cała ta instrukcja jest dość skomplikowana. Nie zapominaj, że często korzystają z tego ludzie, którzy nie mają aż tak fachowej wiedzy i nie wiedzą co to jest np. user czy koordynaty, ja nie wiem


Także wybacz, odwykłem już od tłumaczenia takich rzeczy :) Na szczęscie przedmówcy wszystko ładnie wyjaśnili, a jeśli sa jeszcze jakieś pytania to chętnie pomogę na PW czy GG :)

PW - Prywatna Wiadomość, pod moim postem taka ikonka jest.
Avatar użytkownika
Obsługa Techniczna
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 14
Dołączył(a): N 09 kwi, 2006 11:17
Lokalizacja: Polska

Postprzez asiar » Śr 26 kwi, 2006 15:39

Bo ty, Obsługa Techniczna, jesteś od informatyki, a ja od pedagogiki :D :D :D
Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 02:00 przez asiar, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez kfiatek » Śr 26 kwi, 2006 16:02

Dokładnie tak. Pracowałam z wieloma informatykami, i z moich doświadczeń wynika, że najlepsze instrukcje obsługi piszą nie geniusze programowania, a humaniści, którzy po prostu nauczą się obsługiwać daną aplikację ;) To zależy po prostu od punktu widzenia. Programista patrzy na aplikację i widzi moduły, funkcje itd., ja patrzę na aplikację i widzę, że jak wcisnę guzik szukaj to mi się pojawi lista odpowiedzi ;) A przy pisaniu instrukcji obsługi dobrze jest wyobrazić sobie jakąś osobę, która się kompletnie nie zna na informatyce, na przykład Twoją ciocię Stasię. I pisać tak, jakbyś miał łopatologicznie wytłumaczyć cioci Stasi. W moim przypadku zwykle działało :)
Dobra, przestaję się już mądrzyć na dzisiaj, bo wpadłam chyba w jakąś straszną fazę pouczania świata :( Idę przeczekać tę fazę, może przejdzie...
Ostatnio edytowano Śr 26 kwi, 2006 16:05 przez kfiatek, łącznie edytowano 1 raz
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez asiar » Śr 26 kwi, 2006 20:00

chyba dobrze mi poszło, bo ja nie tylko humanistka, ale nieustannie obsługuję dziesięcioletnie dzieci :wink:

tylko, błagam, Alcia, nie obraż się, że potraktowałam Cię jak dziecko
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez Obsługa Techniczna » Cz 27 kwi, 2006 08:58

asiar napisał(a):Bo ty, Obsługa Techniczna, jesteś od informatyki, a ja od pedagogiki


To już wiem, z kim będe się konsultował podczas pisania instrukcji do czata, galerii i systemu blogów :D

kfiatek, po prostu dotychczas adminowałem jedynie na forach dla młodzieży, a wiadomo że jesteśmy już pokoleniem Internetu :D Ale obiecuję w przyszłości poprawę ;]
Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 02:00 przez Obsługa Techniczna, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Obsługa Techniczna
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 14
Dołączył(a): N 09 kwi, 2006 11:17
Lokalizacja: Polska

Postprzez kfiatek » Cz 27 kwi, 2006 13:12

Asiar, ale dziesięcioletnie dzieci to właśnie chyba pomykają po sieci i nie potrzebują już żadnych instrukcji :D Więc to chyba raczej komplement, niż powód do urazy :D
Obsługa Techniczna, mną się nie przejmuj. Ja rozumiałam twoje instrukcje w wersji początkowej też ;) Ale ja nie jestem dobrym przykładem, bom co prawda humanistka totalna, komputera i sieci uczyłam się używać na studiach dopiero (sama, w domu się uczyłam. a studia nie miały nic wspólnego z informatyką), ale przeszłam ostrą szkołę życia pracując w firmie informatycznej, gdzie musiałam się dogadywać i z programistami, i z klientami kompletnie nie znającymi się na komputerach. Śmiesznie bywało :D Te nieszczęsne instrukcje też zdarzało mi się pisywać (albo poprawiać po innych), chociaż nie jest to moje ulubione zajęcie ;) Ciocia Stasia to przemyślenie powstałe w bólu tworzenia jakiejś instrukcji... Powodzenia!
Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 02:00 przez kfiatek, łącznie edytowano 2 razy
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez asiar » Cz 27 kwi, 2006 14:29

kfiatek napisał(a):dziesięcioletnie dzieci to właśnie chyba pomykają po sieci i nie potrzebują już żadnych instrukcji

Oj, nie w mojej wioseczce
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez vixi » Pn 15 maja, 2006 08:31

mi się udało :D
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 858
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez kfiatek » Wt 16 maja, 2006 18:10

Obsługa Techniczna, a czy mapa ma opcję edycji? Znaczy, jak wpiszę swoje współrzędne w mapę, to mogę to potem zmienić na zupełnie inne miasto?

pozdrawiam,

Kfiatek - wędrowniczek :wink:
Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 02:00 przez kfiatek, łącznie edytowano 1 raz
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez vixi » Wt 16 maja, 2006 18:31

pewnie możesz chyba potem zmieniasz dane w profilu - ale niech się wypowiedzą fachowcy.
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 858
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez MariuszO » Wt 16 maja, 2006 18:51

Tak Kfiatku :)
Współrzędne można zmieniać edytując swój profil.
Pod polem "Skąd" oznaczonym czerwoną gwiazdką znajdują się pola współrzędnych: "Dł. geogr." i "Szer. geogr.".

Jeżeli znasz możesz wpisać ręcznie, jeżeli nie wystarczy kliknąć: "Znajdź swoje współrzędne" i wybrać odpowiednią miejscowość.
Avatar użytkownika
MariuszO
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 338
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 18:55
Lokalizacja: obywatel świata

Następna strona

Powrót do Funkcje forum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość