Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Na spotkaniu z panią dr Gregorek w Warszawie usłyszałem, że bezpieczne jest tylko piwo bezglutenowe. Żadne zwykłe piwo badane w jej laboratorium nie spełniało norm Codex Alimentarius.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Czy pani dr Gregorek mogłaby chociaż powiedzieć które piwa badała - nie musi przedstawiać wyników ale ciekawi mnie jakie piwa były już testowane ?Rafal_tata pisze:Na spotkaniu z panią dr Gregorek w Warszawie usłyszałem [...] Żadne zwykłe piwo badane w jej laboratorium nie spełniało norm Codex Alimentarius.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Niestety, pytanie zostało zadane bodajże w formie: czy któreś z piw obecnych na rynku można bezpiecznie spożywać. Odpowiedź jak wyżej. Dr Gregorek w czasie kiedy odbyło się spotkanie była chora, więc niestety nie mogliśmy jej pomęczyć różnorakimi pytaniami.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Ukłony dla mojego męża który wynalazł mi Miodowe Piwo Mazowieckie. na etykiecie jest napisane jeszcze że to produkt niepasteryzowany, tradycyjny.
Skład: woda, naturalny miód pszczeli, naturalne przyprawy, drożdże.
Producent: Pasieka "Pachniczówka" ul Polna 2, Grębków 07-110.
Przechowywać w lodówce, przydatność do spożycia 21 dni od daty rozlewu.
Piwo jest w ciemnych butelkach 0,5 l ok 5,5%
acha jeszcze tel 511 710 243 i e-mail pachniczowka@onet.eu
Piwo było sprzedawane w markecie TESCO, na stoisku prywatnego wystawcy (przed ogólnym sklepem) i kosztowało 7,00 PLN.
Smakuje jak słodkie piwo lekko wygazowane (nie było charakterystycznej pianki)
Skład: woda, naturalny miód pszczeli, naturalne przyprawy, drożdże.
Producent: Pasieka "Pachniczówka" ul Polna 2, Grębków 07-110.
Przechowywać w lodówce, przydatność do spożycia 21 dni od daty rozlewu.
Piwo jest w ciemnych butelkach 0,5 l ok 5,5%
acha jeszcze tel 511 710 243 i e-mail pachniczowka@onet.eu
Piwo było sprzedawane w markecie TESCO, na stoisku prywatnego wystawcy (przed ogólnym sklepem) i kosztowało 7,00 PLN.
Smakuje jak słodkie piwo lekko wygazowane (nie było charakterystycznej pianki)
Ostatnio zmieniony pn 16 lut, 2009 16:13 przez Agrafka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: ndz 21 gru, 2008 00:48
- Lokalizacja: Sułkowice
Rafal_tata, strasznie lubię likery kokosowe, dlatego wysłałam kilka maili do producentów..oto pierwsza z odpowiedzi jakie otrzymałam..myślisz że jest wiarygodna? jeśli tak to wypadało by to wrzucić gdzieś dla wszystkich
Witam!
Szanowna Pani!
W produkcji likieru Canari Coconut Milk uzywany jest spirytus rektyfikowany zbożowy, jednak nie jest on alergiczny, ponieważ gluten, na który pani jest uczulona nie przechodzi w procesie destylacji. Nie są również używane zagęstniki skrobiowe. Wiec likier Canari Coconut Milk jak najbardziej Pani polecam.
Beata Kowalska
Dział Technologiczny Vinpol
poza tym mam kilka pytań bo na forum się totalnie pogubiłam, jeśli byłbyś tak miły i mógł rozwiać moje wątpliwości..jestem bezg dopiero od tego roku, stąd moja niewiedza i pytania..przede wszystkim co z glutaminianem sodu i ze słodem jęczmiennym..powiem szczerze,że czytałam odpowiednie tematy na forum,ale jest tam strasznie dużo sprzecznych ze sobą opinii i nie wiem już komu wierzyć..proszę odpisz mi na priv
Witam!
Szanowna Pani!
W produkcji likieru Canari Coconut Milk uzywany jest spirytus rektyfikowany zbożowy, jednak nie jest on alergiczny, ponieważ gluten, na który pani jest uczulona nie przechodzi w procesie destylacji. Nie są również używane zagęstniki skrobiowe. Wiec likier Canari Coconut Milk jak najbardziej Pani polecam.
Beata Kowalska
Dział Technologiczny Vinpol
poza tym mam kilka pytań bo na forum się totalnie pogubiłam, jeśli byłbyś tak miły i mógł rozwiać moje wątpliwości..jestem bezg dopiero od tego roku, stąd moja niewiedza i pytania..przede wszystkim co z glutaminianem sodu i ze słodem jęczmiennym..powiem szczerze,że czytałam odpowiednie tematy na forum,ale jest tam strasznie dużo sprzecznych ze sobą opinii i nie wiem już komu wierzyć..proszę odpisz mi na priv
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Wydaje mi się, że takmalawiedzma_87 pisze:oto pierwsza z odpowiedzi jakie otrzymałam..myślisz że jest wiarygodna?
Skoro jest użyty spirytus rektyfikowany, to być może jest OK.
Ale - jeśli odpowiedź jest zredagowana tylko na podstawie składu, a nie badań, nigdy nie mamy pewności. Co prawda destylacja powoduje, że gluten nie przedostaje się do alkoholu, ale sam proces może być przeprowadzany w różny sposób. Niektóre wódki przebadane w laboratorium dr Gregorek miały zawartość glutenu, więc destylacja albo nie była dokładna, albo celowo dopuszczano do zanieczyszczeń, aby w ten sposób uzyskać jakiś charakterystyczny smak, cechujący daną markę.
offtop/
Wiadomość od @pancernego48 na forum o glutaminianie: viewtopic.php?p=18963#18963
Słód jęczmienny - nie jest uznany w UE za bezpieczny dla celiaków. Ale nikt znowu nie wie o co chodzi, bo Nestle, które produkuje płatki kukurydziane ze słodem jęczmiennym utrzymuje, że zawartość glutenu w ich płatkach jest bezpieczna. Nie mogą jednak napisać, że są BG właśnie ze względu na ten słód... I bądź tu człowieku mądry
koniec offtopu/
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia