Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Witam wszystkie bezglutki!
jest to moja pierwsza "publikacja"na forum ale mam nadzieje ze dla wielu bardzo owocna.poniewaz mowie w kilku jezykach i sprawdzam na innych portalach co nowego na temat glutenu.miedzy innymi wynalazlam na szwedzkich stronach liste piw ktore mozemy pic,ja osobiscie polecam carlsberg ktory jest dostepny prawie wszedzie i w umiarkowanych cenach.Moze nie zaczynam od najbardziej pozytecznego produktu jednak mysle ze wielu bezglutkow bedzie zadowolonych.Przetestowalam na sobie i nic,zadnych historii
podaje adres
http://www.slv.se/upload/9415/0510_WEBs ... erkare.pdf
jest to moja pierwsza "publikacja"na forum ale mam nadzieje ze dla wielu bardzo owocna.poniewaz mowie w kilku jezykach i sprawdzam na innych portalach co nowego na temat glutenu.miedzy innymi wynalazlam na szwedzkich stronach liste piw ktore mozemy pic,ja osobiscie polecam carlsberg ktory jest dostepny prawie wszedzie i w umiarkowanych cenach.Moze nie zaczynam od najbardziej pozytecznego produktu jednak mysle ze wielu bezglutkow bedzie zadowolonych.Przetestowalam na sobie i nic,zadnych historii
podaje adres
http://www.slv.se/upload/9415/0510_WEBs ... erkare.pdf
bettan
Ile razy można tłumaczyć i nic... To, że po zjedzeniu czegoś glutenowego nie lądujesz od razu w kiblu albo nie skręca Cię w konwulsjach, to nie jest żaden dowód. Gluten uszkadza jelita powoli, zwłaszcza przy celiakii skąpoobjawowej. A piwo to piwo, zrobione jest ze słodu jęczmiennego... Ale można sobie dorobić teorię, jasne... Na zdrowie. :roll:bettan pisze:Przetestowalam na sobie i nic,zadnych historii
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Przecież każde piwo (oprócz "Corony" i podobnych) ma w składzie nasz ukochany słód... Ta tabela na pewno "wie" o tymelola pisze:Na Carlsbergu wyprodukowanym w Polsce jak byk widnieje napis : słód jęczmienny.
Jeśli chodzi o Carlsberga - jakiś czas temu zostali właścicielami Okocimia, więc:
-czy swoje flagowe piwo produkują u nas, czy przywożą i rozlewają
-jeżeli u nas: czy stosują swoją recepturę (wg tabeli bezpieczną) czy dostosowali recepturę Okocimia....
Spróbuję dodzwonić się do nich.
Jeśli odpowiedzi będą zadowalające, w niedługim czasie usłyszymy w telewizji o tajemniczym znikaniu Carlsberga z półek oraz o klientach nerwowo dopytujących się o najbliższą dostawę lub najbliższy sklep spożywczy lub monopolowy
ps. to samo dotyczy Pilsnera - produkuje go bodajże u nas Kompania Piwowarska, ale nie wiem który browar :-k
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
tak, tak
no i zaczną się lawinowe zwolnienia z pracy nietrzeżwych celiaków
[ Dodano: Pon 18 Wrz, 2006 11:16 ]
Dzwoniłem do oddziałów Carlsberga w Krakowie i Warszawie. Nikt nie odbiera. Zadzwoniłem na infolinię, ale damski głos powiedział, że przekaże pytanie dalej i ktoś do mnie oddzwoni. Czekam więc :?
[ Dodano: Pon 18 Wrz, 2006 17:32 ]
No i oddzwonili.....
Dziwna sprawa z tym Carlsbergiem, bo to co powiedziała mi pani Świerczek, która zajmuje się w tej firmie m.in. sprawami alergenów jest ...zaprzeczeniem tego co podaje "szwedzka tabelka" :-k A więc po kolei: Carlsberg jest faktycznie właścicielem i producentem piwa Okocim w Polsce, co oznacza, że przejęli całą linię produkcyjną po Okocimiu. Posiadają duńską licencję na produkcję, certyfikaty, receptury, wszystko oryginalne, nawet dostawcy słodu jęczmiennego są autoryzowani przez Kopenhagę, ale.... wg badań przeprowadzonych przez Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka Dział Badań i Certyikacji piwo Carlsberg zawiera ok. 92 ppm glutenu (to produkowane w Polsce). Pani Świerczek nie potrafiła mi wyjaśnić tej rozbieżności, powstałej mimo produkowania piwa dokładnie tak, jak firma-matka, aczkolwiek oczywiście powiedziała, że nie podważa w ten sposób tamtych badań (sic!). Mimo to piwo Carlsberg mieści się w drugiej kolumnie "szwedzkiej tabelki", czyli jest OK, TAK ?
Mam jeszcze inną JAKŻE CIEKAWĄ WIADOMOŚĆ: piwa Karmi, Okocim Mocne, Okocim Palone, Piast Wrocławski mają w składzie poniżej 3,5 ppm glutenu! Harnaś poniżej 13! Toż to sioooooook!
Jako że temat jest gorący, i że większość z nas nieufnie odbiera takie nowości zapowiedziałem, że za jakiś czas zadzwonię znowu, aby sprawdzić czy nie pojawiły się nowe informacje na ten temat 8)
Pani Świerczek nie robiła żadnej łaski podczas rozmowy, była b.uprzejma i powiedziała, że chętnie dowie się jeszcze czegoś więcej w sprawie :=D>:
//kontynuacja wiadomości o piwie tutaj: LINK
no i zaczną się lawinowe zwolnienia z pracy nietrzeżwych celiaków
[ Dodano: Pon 18 Wrz, 2006 11:16 ]
Dzwoniłem do oddziałów Carlsberga w Krakowie i Warszawie. Nikt nie odbiera. Zadzwoniłem na infolinię, ale damski głos powiedział, że przekaże pytanie dalej i ktoś do mnie oddzwoni. Czekam więc :?
[ Dodano: Pon 18 Wrz, 2006 17:32 ]
No i oddzwonili.....
Dziwna sprawa z tym Carlsbergiem, bo to co powiedziała mi pani Świerczek, która zajmuje się w tej firmie m.in. sprawami alergenów jest ...zaprzeczeniem tego co podaje "szwedzka tabelka" :-k A więc po kolei: Carlsberg jest faktycznie właścicielem i producentem piwa Okocim w Polsce, co oznacza, że przejęli całą linię produkcyjną po Okocimiu. Posiadają duńską licencję na produkcję, certyfikaty, receptury, wszystko oryginalne, nawet dostawcy słodu jęczmiennego są autoryzowani przez Kopenhagę, ale.... wg badań przeprowadzonych przez Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka Dział Badań i Certyikacji piwo Carlsberg zawiera ok. 92 ppm glutenu (to produkowane w Polsce). Pani Świerczek nie potrafiła mi wyjaśnić tej rozbieżności, powstałej mimo produkowania piwa dokładnie tak, jak firma-matka, aczkolwiek oczywiście powiedziała, że nie podważa w ten sposób tamtych badań (sic!). Mimo to piwo Carlsberg mieści się w drugiej kolumnie "szwedzkiej tabelki", czyli jest OK, TAK ?
Mam jeszcze inną JAKŻE CIEKAWĄ WIADOMOŚĆ: piwa Karmi, Okocim Mocne, Okocim Palone, Piast Wrocławski mają w składzie poniżej 3,5 ppm glutenu! Harnaś poniżej 13! Toż to sioooooook!
Jako że temat jest gorący, i że większość z nas nieufnie odbiera takie nowości zapowiedziałem, że za jakiś czas zadzwonię znowu, aby sprawdzić czy nie pojawiły się nowe informacje na ten temat 8)
Pani Świerczek nie robiła żadnej łaski podczas rozmowy, była b.uprzejma i powiedziała, że chętnie dowie się jeszcze czegoś więcej w sprawie :=D>:
//kontynuacja wiadomości o piwie tutaj: LINK
Ostatnio zmieniony pt 13 lip, 2007 03:59 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Niech ktos obeznany potwierdzi albo zaneguje to bo ja poczynie kroki zeby to potwierdzic, tzn wycieczka do sklepu i test na zywym organizmie :-) No ale jak pojdzie cos nie tak to bedziecie mnie mieli na sumieniu :-) heheA ja mam pytanie, czy ktoś poczynił jakiekolwiek kroki, żeby sprawdzić informację o piwie??
Always Look On the Bright Side of Life :-)