Trądzik...
Moderator: Moderatorzy
Trądzik...
Witam!
Otoz, ostatnio zauwazylem ze mam na twarzy coraz wiecej różnego rodzaju wypryskow. nie wiem czy to jest spowodowane, ale wczesniej tak nie mialem. Od 3 lat jestem na diecie bezglutenowej, przyznam sie szczerze ze idealnie w 100% jej nie przestrzegam, czy to moze byc spowodowane wlasnie z trzymaniem diety??
Otoz, ostatnio zauwazylem ze mam na twarzy coraz wiecej różnego rodzaju wypryskow. nie wiem czy to jest spowodowane, ale wczesniej tak nie mialem. Od 3 lat jestem na diecie bezglutenowej, przyznam sie szczerze ze idealnie w 100% jej nie przestrzegam, czy to moze byc spowodowane wlasnie z trzymaniem diety??
Re: Trądzik...
Być może uznasz, że to co piszę, jest nudne i przewidywalne, ale:manu666 pisze:Od 3 lat jestem na diecie bezglutenowej, przyznam sie szczerze ze idealnie w 100% jej nie przestrzegam
jeśli nie przestrzegasz diety w 100%, to nie jesteś na diecie.
Koniec, kropka, amen.
Zmiany skórne jak najbardziej mogą być efektem nietrzymania diety.
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Trądzik...
Zgadzam się!!! To przecież dokładnie tak, jakbyś sobie co jakiś czas do posiłku dodał troszkę strychninki lub arszeniku (uwielbiam Agatę Christie ). I to wcale nie jest śmieszne kiedy ktoś robi sam sobie krzywdę...Sheep pisze: Być może uznasz, że to co piszę, jest nudne i przewidywalne, ale:
jeśli nie przestrzegasz diety w 100%, to nie jesteś na diecie.
Koniec, kropka, amen.
Zmiany skórne jak najbardziej mogą być efektem nietrzymania diety.
A co do trądziku - sprawdzone osobiście przeze mnie i dwie inne osoby (jedną z takim MEGA - trądzikiem, dorosłą osobę, dodam): żadne kremy-cud, maści, antybiotyki itp. Porządne oczyszczanie i dieta niskocukrowa - żadnych słodyczy i zbędnych węglowodanów (trudne, ale tylko na początku). Naprawdę działa!
A ponieważ Ty starasz się przytyć, to niech już będą te węglowodany, ale tylko te zdrowe (ryż, ziemniaki, kasze). Ze słodyczy proponuję zrezygnować z każdego innego powodu zdrowotnego, choć wiem jakiej silnej woli to wymaga...
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
Ja wiem ze Wy wszyscy jestescie ekspertami itd. ale kazdy czlowiek popelnia bledy, ja przeciez nie jem świadomie glutenu zeby sobie zaszkodzic prawda? wracajac do tradziku, wczesniej, przez tyle lat stosowania diety twarz mialem normalna, nagle teraz tak mnie wysypalo nie wiem dlaczego, w swojej diecie nie zmienilem niczego. Staram sie juz w ogole ograniczac jakiekolwiek cukry, choc to bardzo trudne. Szczegolnie tradzik mam w okolicy ust i na szyi:/ byc moze jest to swpowodowane fluorem z pasty do zebow??;> sam juz nie wiem, chyba bede musial sie wybrac do dermatologa.
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
heeh, nie obrazam sie:-) kurcze, tylko tak jakos mam zludne marzenia dotyczace tej choroby: otoz zaraz po wdrazeniu diety bezglutenowej w moje zycie, bylem zapewniany, ze przytyje, ze stan mojej skory sie o niebo poprawi i ze bede sie ogolnie lepiej czul. A tymczasem, nic z tych rzeczy...wiec nie dziwcie sie mojej irytacji. Ale robie wszystko by diete trzymac, a jesli gluten spozywam to tylko nieswiadomie:) ale dziekuje za zrozumienie;-)
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Mój syn również ma trądzik. Sam zauważył, że nasila się gdy je słodycze, ciastka, czekoladę (nawet gorzką), pije colę, słodkie soki. Po każdym łakomstwie obsypuje go na twarzy i na plecach. Trądzik nasila się też po alkoholu.
Chciałabym Ci Manu666 przypomnieć, że chleb bezglutenowy pieczony jest z mieszanki różnych skrobi - a skrobia w organizmie człowieka rozkładana jest na cukry proste. Może za dużo jesz produktów bezglutenowych (mam na myśli chleb, makaron, naleśniki itp - ze skrobi)? Może zamiast naszego super białego chlebka, powinieneś jeść więcej kaszy gryczanej, brązowego ryżu, warzyw - np. na kolację. Jednym słowem mniej żywności przetworzonej, więcej naturalnej.
Chciałabym Ci Manu666 przypomnieć, że chleb bezglutenowy pieczony jest z mieszanki różnych skrobi - a skrobia w organizmie człowieka rozkładana jest na cukry proste. Może za dużo jesz produktów bezglutenowych (mam na myśli chleb, makaron, naleśniki itp - ze skrobi)? Może zamiast naszego super białego chlebka, powinieneś jeść więcej kaszy gryczanej, brązowego ryżu, warzyw - np. na kolację. Jednym słowem mniej żywności przetworzonej, więcej naturalnej.
hmmm....godne spostrzezenie. Faktycznie jem ostatnio bardzo duzo chleba, byc moze za duzo. Ryz jem codziennie, ale z tymi warzywami to roznie, tylko od czasu do czasu, a powinienem chyba czesciej. Ten tradzik jest bardzo meczacy, oczywiscie nie mam go nie wiadomo ile, ale wczesniej nie mialem z tradzikiem stycznosci, wiec czuje sie troche niekomfortowo. Wnioskujac, wszystko zalezy od tego co jem, od dzisiaj zero slodyczy i cukrow:P