kostka masła

Rozmowy o wszystkim i o niczym. Tematyka dowolna: sztuka, kultura, rozrywka i co wam jeszcze przyjdzie do głowy, a co nie dotyczy głównej tematyki forum.

Moderator: Moderatorzy

kostka masła

Postprzez Gosiuuunia » Pn 25 wrz, 2006 14:43

mam pytanie, macie w domach osobne kostki masła, garnki itp. dla bezglutka? Ostatnio zastanawiał mnie fakt masła... Czy na kostce masła zostaje gluten po posmarowaniu chleba zawierającego gluten? No bo ja w domu nie dziele masła, ale jeśli to by szkodziło... no ja nie wiem...
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 363
Dołączył(a): Pn 17 lip, 2006 00:31
Lokalizacja: Łódź

Postprzez asiar » Pn 25 wrz, 2006 15:35

Ten temat już był ,ale pokrótce - wiele osób praktykuje osobne masło ze względu na okruchy, które można do niego wprowadzić na nożu.
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 394
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez Cornelia » Wt 26 wrz, 2006 13:52

N o tak ja nie wiem ale chyba jednak też będe mieć osobną! :roll:
Wcale nie ma na imię Cornelia , ale tak na mnie mówcie!!!
Cornelia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt 26 wrz, 2006 13:51
Lokalizacja: Z daleka

Kostka masła

Postprzez Mona » Wt 26 wrz, 2006 18:39

Posmaruj normalny chleb masłem, a potem spójrz na niego - zawsze zostają okruszki :frown:
Garnki, patelnie, talerze itd. syn ma takie samo jak my, ale produkty które rozprowadzamy na naszym chlebie to już ma oddzielne: masło, dżem, majonez, miód... 8)
Mona
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 75
Dołączył(a): Cz 11 mar, 2004 20:42

Postprzez GosiaM » Śr 27 wrz, 2006 10:37

U nas córka też ma osobno: masło, dżem, miód, majonez jest jeden ale używamy do niego tylko czystych sztućców.
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez dorciap1975 » Śr 07 lip, 2010 11:55

ktoś napisał w jednej książce Pokonaj Alergię,że nie da się utrzymać diety bezglutenowej gdy w domu jest 1osoba na tej diecie,chodzi pewnie też o sterylność narzędzi.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Avatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): So 20 mar, 2010 15:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Postprzez Tomkus » Śr 07 lip, 2010 17:26

To może zależeć od liczby domowników w obrębie jednej kuchni - im więcej osób [w mieszkaniu], tym większe prawdopodobieństwo zanieczyszczenia glutenem i zarazem trudniej o taką wymaganą sterylność.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez Natko_ » N 01 sie, 2010 19:25

Ja mam pojedyncze masło, pojedyncze sztućce, deski, patelnie...
Dżem mam swój, ale nie z powodu glutenu, dzieciaki jedzą zwykły, a ja z fruktozą.

Ale chciałam powiedzieć, że szefem w mojej kuchni jestem ja i nie łączę "linii technologicznych" ;)
Masła nie używam dla siebie, a jak mam potrzebę do jajecznicy dodać, to zawsze biorę z drugiej strony kostki, tam, gdzie nie było szans na okruszki. Jeśli robię coś glutenowego, to NAJPIERW dla siebie bez glutenu, a potem glutenożercom.
Zmywam w zmywarce, deski mam szklane...

Tylko sprzęty, których nie ma szans domyć w zmywarce mam osobne dla siebie i dla reszty - foremki na muffiny, opiekacz, patelnię teflonową do naleników.

Masło - gdy jeszcze używałam do pieczywa swojego, miałam osobne - kostka na pół i do dwóch maselniczek :)
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Avatar użytkownika
Natko_
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 298
Dołączył(a): Wt 12 gru, 2006 23:07
Lokalizacja: Wodzisław

Postprzez Magdalaena » Śr 15 wrz, 2010 06:33

dorciap1975 napisał(a):ktoś napisał w jednej książce Pokonaj Alergię,że nie da się utrzymać diety bezglutenowej gdy w domu jest 1osoba na tej diecie,chodzi pewnie też o sterylność narzędzi.
U mnie w domu jest 1 osoba na diecie (czyli 100 % domowników) i gluten na co dzień nie ma wstępu.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Dagmara85 » Pn 20 wrz, 2010 14:40

Najgorsza jest deska drewniana do krojenia, dlatego u mnie w domu ja z niej nie korzystam. Mieszkam z siostrą i tylko ja stosuję dietę bezglutenową.
Szafkę na swoje produkty mam oddzielną, deskę szklaną mamy razem, ale wątpię, żeby tam był gluten. Jestem czyściochem i zawsze myję dokładnie deskę i noże.
Co do masła... z siostrą kroimi go na pół i ja mam swoją część masła, a ona swoją :p
Dagmara85
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 144
Dołączył(a): Śr 16 wrz, 2009 17:04

Postprzez Monisiaczka » Śr 28 wrz, 2011 21:38

U mnie w rodzinie tylko ja jestem na diecie.Nie mam osobnego masła, deskę do krojenia chleba mamy wspólną i to drewnianą.Jak coś na niej kroje to najpierw przemywam.Garczki, patelnie i sztućce też są wspólne.Wystarczy dobrze umyć i gluten znika.
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez titrant » Cz 29 wrz, 2011 07:44

@Monisiaczka

Masło też myjesz? Czy bierzesz z drugiej strony?
Ostatnio edytowano Cz 29 wrz, 2011 07:45 przez titrant, łącznie edytowano 1 raz
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Avatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 19:51
Lokalizacja: Kraków

Postprzez BeataS » Cz 29 wrz, 2011 08:26

Z jednej i z drugiej strony :) no i koniecznie wrzątkiem :053:

Monisiaczka - mam taką samą sytuację w domu co Ty - moje chłopaki raz na jakiś czas przypomną sobie, że jak włożą nóż do nutelli, czy gdzieś tam co mamy wspólne to tak jakby już zjedli całą nutellę. Więc wszytsko co mamy wspólne a co można "ubrudzić" obklejam jaskrawymi karteczkami z napisem- PRODUKT BEZGLUTENOWY. Czasem raz jeszcze się zastanowią, zanim włożą tam nóż.
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

:)

Postprzez Monisiaczka » Cz 29 wrz, 2011 14:06

titrant bardzo śmieszne
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: :)

Postprzez titrant » Cz 29 wrz, 2011 15:50

Monisiaczka napisał(a):titrant bardzo śmieszne


Nie śmieszne, tylko ciekawe. Nie ma możliwości, żeby uniknąć przenoszenia okruchów, jeżeli smaruje się tym samym nożem i tym samym masłem. Dlatego pytam jak radzisz sobie z problemem masła.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Avatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 19:51
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do Nie na temat.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości