Zaopatrzyłem się w sodę oczyszczoną (nb. soda Gellwe może zawierać śladowe ilości glutenu, więc szukałem innej ). Nie próbowałem jeszcze usuwać nią zapachu (muszę zaopatrzyć się w więcej), za to zacząłem dodawać do omletów - wydaje mi się, że omlety robią mi się teraz bardziej puszyste i może minimalnie bardziej spójne, ale to może być złudzenie.
Google'owanie pokazało, że sodzie oczyszczonej przypisuje działanie korzystne dla zdrowia (choć może niepoparte statystykami; jakieś artykuły o obiecujących abstraktach znalazłem w recenzowanych czasopismach). Ma obniżać zakwaszenie organizmu (coś, co może manifestować się tak niesłychanymi objawami jak nietolerancja glutenu czy kandydoza ). Dzięki temu, oprócz wzmacniania organizmu przez się, może utrudniać rozwój Candida czy zwiększać wytrzymałość czy możliwość wysiłku. Pewnie to nie stanowi problemu u ludzi, którzy jadają rzeczy pieczone, ale ja sody nie biorę w niczym, więc spróbuję ją brać oddzielnie. A dieta odkwaszająca, z tego co znalazłem, nie jest dietą niskowęglowodanową (bodaj zaleca się ograniczenie miąs i jaj itp).
Post do usunięcia
Zapach zepsutej cebuli.
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Ostatnio zmieniony ndz 18 lip, 2010 11:45 przez titrant, łącznie zmieniany 2 razy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]