Czym zastąpić ser żółty - proszę o radę?

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Czym zastąpić ser żółty - proszę o radę?

Postprzez monika włodarczyk » Śr 15 lut, 2006 16:03

Bardzo proszę o radę w kwestii zastąpienia sera żółtego czymś innym o podobnym smaku-u dziecka na diecie bezmlecznej i bezglutenowej? pozdrawiam
marivvi
monika włodarczyk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Cz 01 wrz, 2005 16:01
Lokalizacja: józefów

Postprzez kfiatek » Śr 15 lut, 2006 16:40

Ech, też bym to chciała wiedzieć. Sama jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej i ser to, jak dla mnie, produkt chyba najtrudniejszy do zastąpienia. Czytałam gdzieś, że w niektórych potrawach, gdzie ser służy do nadania kremowej konsystencji, da się go od biedy zastąpić awokado - ale po pierwsze, nie próbowałam, po drugie, awokado smakowo sera nie przypomina, a po trzecie, na wierzch pizzy, zapiekanek itd. raczej się nie nadaje...
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez kabran » Śr 15 lut, 2006 20:23

No a tofu? Zrobione przecież z soi, bezglutenowe, reklamowane jako wegański odpowiedniki sera? co prawda w sprawie produktów sojowych jestem tylko teoretykiem (alergia... :? ), ale o tofu słyszałam, że niezłe. Bywa wędzone, z ziołami, z czosnkiem, albo zwykłe. W każdym hipermarkecie... To tyle, co mi do głowy przychodzi.
np.
"Produkt gotowy do bezpośredniego spożycia np.
na chleb, do risotta, duszony, smażony, do sosów".
"Z mleka sojowego w procesie koagulacji (cząsteczki białka łączą się w większe skupienia, tworząc skrzep) otrzymuje się serek tofu. Ma on łagodny smak, dlatego może być wykorzystywany do przyrządzania wielu różnych potraw. Pod wpływem dodanych przypraw może uzyskiwać zupełnie odmienny smak. Istnieje kilka gatunków tofu. Dwa najbardziej popularne to tofu twarde, nadające się doskonale do gotowanych potraw, oraz tofu miękkie, mające śmietankową konsystencję."
( http://www.resmedica.pl/zdart50012.html )
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez kfiatek » Śr 15 lut, 2006 23:38

Tofu to jest zupełnie inna bajka...
Smaku sera żółtego to niestety nie przypomina (co do sera, to znowu ja nie jestem ekspertem, ale trochę jeszcze pamiętam ;)). Posiada smak... no, tofu ;) Można to lubić albo nie znosić. Nie odważyłam się dotychczas sprawdzić, co zrobi tofu potraktowane jako zamiennik sera np. na pizzy. :)
Ja mam niestety ten problem, że nauczyłam się kiedyś jeść japońską wersję tofu, czyli tę "miękką" w postaci jakby delikatnej w smaku i konsystencji galaretki sojowej - dla mnie to by się nadawało jako zamiennik twarożku, ino niestety u nas trudno dostępne - raczej tylko w specjalistycznych sklepach z japońskim żarciem, no i za odpowiednią cenę.
To, co jest dostępne w marketach, to tofu w wersji chińskiej lub na chińskiej bazowanej, zupełnie inne w smaku i w konsystencji :( Mnie, niestety, odrzuca. Najlepsze, co mogę o tym powiedzieć, to że dzięki odpowiedniemu przyprawieniu być może dałoby się całkiem zabić jego specyficzny smak ;)
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Nastka » Wt 21 lut, 2006 01:17

Jeśli dziecko może jeść przetwory z mleka koziego, to poradziłabym zastąpienie sera zółtego serem kozim pleśniowym Turek, nadaje się np.na pizze, łatwo się roztapia, ja się szybko przyzwyczaiłam do jego smaku. Jednak jeśli mleko kozie nie wchodzi w grę, to proponowałabym spróbowanie sera sojowego wędzonego Polgruntu. Ja również nie mogłam się przyzwyczaić do tofu, czy też tofu feta, jadłam, bo nie miałam innego wyboru. Ale wędzony sojowy jest bardzo smaczny,ma twardszą konsystencję, można go pokroić tak jak ser zółty, i trochę posolić. Kupuję go w Auschan.
Avatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 644
Dołączył(a): Cz 29 sty, 2004 02:12
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Joanna P. » N 26 mar, 2006 14:38

Przychodzi mi też do głowy ser owczy - oscypek, bryndza, bundz...
Nie wiem tylko, czy można mieć pewność, że producent takiego sera (i koziego również) nie dodaje mleka krowiego dla zmniejszenia kosztów produkcji.
Druga sprawa to przyczyna rezygnacji z produktów mlecznych - jeżeli zakaz ich spożycia wynika z nietolerancji białek mleka lub uczulenia na te białka, to zastąpienie ich produktami pocodzenia owczego czy koziego wydaje się dobrym rozwiązaniem, natomiast jeżeli chodzi o nietolerancję laktozy, to taka zamiana nie poprawi sytuacji - laktoza występuje w każdym mleku. Prawdopodobnie dlatego nie powiodła mi się próba z kozim białym serkiem Chavroux ( z Reala). A tak na prawdę, to każdy musi sam sprawdzić, co mu służy.
Aśka P.
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 173
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2005 11:25
Lokalizacja: Słupsk

Postprzez kfiatek » N 26 mar, 2006 16:26

Potwierdzam - u mnie przy nietolerancji laktozy serki kozie też szkodzą, sprawdzałam :( . A sensacje żołądkowe, jakie miałam po oscypku sprawiają, że już go pewnie więcej nie spróbuję. Też podejrzewam dodatek mleka krowiego...
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Piotr Kowalski » Śr 29 mar, 2006 00:46

Oscypki w większości są ze zwykłego mleka. Tak mi mówili górale. Te z owczego są zółte w środku, i twarde.
pozdrawiam
Piotr Kowalski
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 28 kwi, 2004 10:46
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Patka » Pn 03 kwi, 2006 22:58

Mój mąz ma ten sam problem koziego takze mleka nie moze - faktycznie najtrudniej jest zastąpić sery :( i tez cały czas myśle i kombinuje jak to zronbić - ale z tym fantem sobie też nie radze :(
Ostatnio edytowano Pn 03 kwi, 2006 23:02 przez Patka, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 536
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Mesh » Śr 12 kwi, 2006 17:12

Moja lekarka gastrolog powiedzla mi że sery moge jeść ( jestem także na diecie bezlaktozowej) tylko w rozsądnych ilościach. chodzi o to iż w serach są bakterie które pomagają rozlożyć laktozę.
Mesh
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): Pt 31 mar, 2006 16:23
Lokalizacja: Mikołów

Postprzez Nastka » Pn 05 lut, 2007 02:39

Moja lekarka gastrolog powiedzla mi że sery moge jeść ( jestem także na diecie bezlaktozowej) tylko w rozsądnych ilościach. chodzi o to iż w serach są bakterie które pomagają rozlożyć laktozę.

Mi z kolei gastrolog powiedział że nie można, że jeśli organizm nie toleruje laktozy to trzeba unikać mleka i jego przetworów.

Jeśli chodzi o ser polecam bardzo sery wegańskie Cheddar, bez laktozy i glutenu, i co najważniejsze ma smak sera :) Można go kupić przez internet www.greenplanet.pl .
Oto one: http://www.greenplanet.pl/product_info_ ... cts_id/614
http://www.greenplanet.pl/product_info_ ... cts_id/619
http://www.greenplanet.pl/product_info_ ... cts_id/621

A to jeden z jogurtów bez laktozy i glutenu firmy GranoVita:
http://www.greenplanet.pl/product_info_ ... cts_id/279
Tu informacja o tym że nie zawierają glutenu i laktozy (tabela na dole):
http://www.granovita.com/granovita_fam_24.php
Avatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 644
Dołączył(a): Cz 29 sty, 2004 02:12
Lokalizacja: Gdańsk

ser bez laktozy

Postprzez blaszanka » Śr 29 lip, 2009 16:00

Znalazłam w jednym ze sklepów internetowych informację, że ser gouda Bakomy jest bez laktozy. Nie ma natomiast informacji o glutenie. Mój synek jest na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Taki ogólnie dostępny żółty ser byłby spełnieniem marzeń. Wiem ,że istnieją szkockie i niemieckie ale trudno je zdobyć i są bardzo drogie. Jesli ktoś coś wie o serach Bakomy, proszę o odpowiedź.
blaszanka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): Cz 01 sty, 2009 13:15
Lokalizacja: Żychlin k. Konina

Postprzez martini » Pn 14 wrz, 2009 00:21

Ja wiem jeszcze, że można spróbować z preparatem z enzymem laktazy; zażywa się go w trakcie jedzenia albo przed. Niestety, nie mam pojęcia, jak on się nazywa w Polsce (na pewno jakiś jest dostępny), ja kupowałam za granicą. Przetestowałam na sobie i było mi po serze mniej niedobrze niż zwykle;), chociaż u mnie to chyba nie tylko kwestia laktozy, ale krowy w ogóle, a mleko mi szkodzi i tak:(

Na ulotce do tego preparatu producent podaje, ile kapsułek przypada na określony produkt- szklankę mleka, filiżankę cappuccino, pudełko serka itp, więc chyba rzecz jest skuteczna również w przypadku produktów, które zawierają więcej laktozy niż żółty ser.

Ale pewnie nie ma się tym co zachwycać, jeśli ktoś choruje na celiakię plus ma nietolerancję laktozy, i tak ma wystarczająco obciążone jelita, lepiej dmuchać na zimne.
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 739
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Ser bez laktozy

Postprzez blaszanka » Pt 18 wrz, 2009 19:37

Oczywiście wiem, że produkt bez laktozy to nie to samo co bez mleka. A w niektórych produktach niby bezmlecznych pojawia się laktoza. Trzeba uważać na leki, bo większość ją zawiera.
Udało mi się znaleźć dostawcę serów Firmy Kaasehoff z Austrii, bez laktozy. Plasterkowane sery za 150 gram ok. 9- 10 zł. Sera wegańskiego - z mleka sojowego nie udało mi się kupić - aktualnie niedostępny. Tabletki laktazy kupiłam. Niestety synek jest za mały, żeby je łykać. Ale ser bez laktozy bardzo urozmaicił dietę. Polecam wszystkim "bezlaktozowym".
blaszanka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): Cz 01 sty, 2009 13:15
Lokalizacja: Żychlin k. Konina

Postprzez martini » Pt 18 wrz, 2009 22:36

Ja mam tę laktozę w kapsułkach, jest sproszkowana i można ją po prostu wsypać do jedzenia.
Wędzone tofu można kupić w sklepach internetowych, świeżego chyba nie.
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 739
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości