Czy we wszystkich serach żółtych jest gluten?

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Rafal_tata » So 26 lut, 2011 21:36

Fakt, zapomniałem dodać, że praktycznie ten test nie ma już najmniejszego sensu, ale odniosłem się bardziej do tego, że jednak coś wykazał w przypadku tego sera. Jednak jeżeli test nie wykazuje zaczernienia, nie oznacza to, że produkt nie zawiera glutenu. Oznacza jedynie to, że w produkcie nie ma skrobi.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez madzialena » So 20 sie, 2011 12:07

całe życie człowiek będzie sie uczył ?
gluten w żółtych serach?
przepraszam, w produktach żółtoseropodobnych, o zgrozo :kosci:
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez madzialena » So 20 sie, 2011 12:18

Przepis na domowy ser żółty

250 g tłustego sera białego,
1 szklanka mleka,
1/4 kostki masła,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka octu,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mleko zagotować. Do garnka z mlekiem wkruszyć ser biały, zagotować, delikatnie mieszając. Odcedzić na sicie. W rondlu rozpuścić masło, zdjąć z ognia, chwilę przestudzić. Dodać odcedzony ser, jajko, sól i ocet. Wymieszać. Ponownie postawić na ogniu i smażyć, wolno mieszając, aby nie przywarł do dna. Kiedy ser zgęstnieje, dodać sodę, dokładnie wymieszać. Kiedy masa się spieni, przelać ją do foremki nasmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową. Wystudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Potem można ją swobodnie kroić w plastry. W serze można zatopić oliwki, suszone pomidory, zioła.

Fajny przepis, wypróbuję go ja już się uporam z nietolerancją na mleko :zly:
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez barbieri » N 04 gru, 2011 14:23

mam pytanie odnośnie wędzonego radamer, np marki serenada. można obawiać się w nim glutenu?
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Wt 22 lis, 2011 23:08
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Magdalaena » Wt 27 gru, 2011 02:13

barbieri napisał(a):mam pytanie odnośnie wędzonego radamer, np marki serenada. można obawiać się w nim glutenu?


Teoretycznie można dosypać gluten do czegkolwiek nawet do mleka albo do soku, ale ja nigdy nie spotkałam się z serem, który zawierałby gluten. Przed kupieniem czytam skład i wszystkie są ok.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości