przechowanie chleba

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez magda22102 » Pt 17 lis, 2006 21:40

ja nie wiem ale testuje te chleby i mi zaden nie smakuje. Nie dziwię się mojej córce, że nie chce zbytnio ich jesc.A czy po rozmrożeniu robisz go w tosterze lub mikrofali?
magda22102
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): So 25 mar, 2006 15:16
Lokalizacja: Swarzędz

Postprzez kabran » Pt 17 lis, 2006 22:06

magda22102 napisał(a): testuje te chleby i mi zaden nie smakuje.
Polecam pieczywo z "Bezglutenu", chyba najlepsze... I tak jak Koteczek jestem fanem kołacza :D Zaś co do trwałości - zamrożone w zamrażarce (a więc w temp. minus 18 st.C) wytrzyma grubo ponad miesiąc. Zaryzykowałabym nawet trzy miesiące. Pod jednym wszakże warunkiem - chleb musi być zapakowany szczelnie w folię. Najlepsze są takie specjalne woreczki do mrożonek, ale zwykłe woreczki foliowe też mogą być. Chodzi o to, że nie zabezpieczony szczelnie chleb wyschnie na wiór i będzie niedobry (będzie się rozsypywał). Tak więc pojedynczy bochenek można poporcjować (wyjmując z opakowania firmowego), ale musi być ponownie zapakowany w jakąś folię.
A toster jest dla mnie obowiązkowy, po prostu baaardzo mi smakuje taki chlebek jeszcze ciepły.... Nawet nie koniecznie musi być rozmrożony. Ja mam prosty tosterek, ale z zamrożonymi kromkami sobie jakoś radzi. Polecam tostowanie.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1839
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez GosiaM » So 18 lis, 2006 03:29

Dziewczyny, a ten kołacz, o którym piszecie jest z jakiej firmy? Bezgluten? Moja córka ostatnio głównie Bezgluten jada, a ja dodam, że mi osobiście ten chlebek smakuje (chlebek odparowuję, albo np. posmaruję masełkiem z obu stron i obsmażam na patelni).
A jeśli chodzi o zamrażanie to też bardzo dużej wagi do daty ważności nie przywiązuję. Chlebek wkładam do zamrażalnika zaraz po kupieniu.
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez kabran » So 18 lis, 2006 08:15

Kołacz jest z bezglutenu, zobacz tutaj:
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... ucts_id/97
Ja jeszcze lubię ten:
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... ucts_id/86
Chleb odsmażany na patelni, zwłaszcza na maśle trochę swoje właściwości "prozdrowotne" :wink: , ale jak dziecku smakuje... Ja wolę z tostera, cieplutki, jak się masełko rozpuszcza...
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1839
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez -ania- » So 18 lis, 2006 08:49

kabran napisał(a):Ja wolę z tostera, cieplutki, jak się masełko rozpuszcza...

o tak! :D Chleba z tostera nic nie pobije! :D Kołacz bezglutenu z tostera jest naprawdę super! Śmiało można nim, bez wstudu :D , częstować glutenowych .
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 430
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez magda22102 » So 18 lis, 2006 10:20

Dzięki bardzo za radę. mam tylko jeszcze kedno pytanie czy do tego chleba musze miec koniecznie nowy toster czy moge wymyc ten.w którym robiłam tosty z chleba pszennego?
magda22102
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): So 25 mar, 2006 15:16
Lokalizacja: Swarzędz

Postprzez Agniesia » So 18 lis, 2006 11:06

Tak jak Kabran uwielbiam gdy na ciepłym chlebku rozpuszcza się masło :D
Dlatego mam dwa tostery, jeden w domu drugi w pracy. Nie wyobrażam sobie życia bez tostera :P
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 893
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez kabran » So 18 lis, 2006 11:20

magda22102 napisał(a):czy moge wymyc ten.w którym robiłam tosty z chleba pszennego?
No, teoretycznie możnaby wymyć, ale... Toster to elektronika, nawet w najprostszym jest trochę kabli+prąd, no wiesz, nie wiem czy to dobry pomysł. A wcale nie musisz robić kolosalnych inwestycji, wystarczy najprostszy model. Ja mam taki za 30,00 zł, sprawuje się bardzo dobrze, ma nawet funkcję odmrażania (przydaje się, ale nie zawsze z niej korzystam, można odmrozić również opiekając). Biorąc pod uwagę częstość użytkowania, to po prostu nie warto inwestować w coś drogiego. Za jakiś czas bez żalu wyrzucisz i kupisz nowy. :D
P.S. Ja bez tostera nie ruszam się z domu na dłużej niż 2 dni. A na wakacje to obowiązkowo! :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1839
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez GosiaM » So 18 lis, 2006 13:28

To muszę w końcu kupić drugi toster bo ten, który mam używany był do glutenu.
Kołacz widziałam. Dzięki. Jeszcze nigdy go nie jedliśmy- muszę zwrócić uwagę w sklepie i kupić.
Co do obsmażania chleba na patelni to w sumie robię to sporadycznie.
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez moniśka » Śr 29 lis, 2006 11:04

A ja mam takie pytanka. Pierwsza sprawa to w jakis sposób odparowujecie chlebek żeby był swieższy? Ja zamówiłam teraz paczkę z Glutenexu, ale ten chleb jest dość twardawy. A druga kwestia to taka, że na stronie Glutenexu napisane jest, że opłata kurierem "Next Day" kosztuje 18 zł netto, a ja zapłaciła 28,06 zł. Chyba mnie ktoś w balona zrobił. Nie wiecie jak jest z tymi opłatami za kuriera?
Monika M. - Mama Damianka chorego na cukrzycę i celiakię...
moniśka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): Śr 15 lis, 2006 11:54
Lokalizacja: Siedlce

Postprzez Małgorzata » Śr 29 lis, 2006 12:46

My preferujemy odświeżanie w mikrofalówce - wystarczy ok. 20 sekund i chlebek jest miękki i ciepły.
Jeśli chodzi o tego kuriera to faktycznie dziwne (spojrzałam na warunki dostawy - nawet jeśli to powyżej 20 kg paczka - powinno być 24 zł...) - jeśli masz wątpliwości złóż reklamację i poproś o wyjaśnienia.
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1584
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez moniśka » Śr 29 lis, 2006 14:40

Zadzwoniłam do firmy i okazało się, że są błędne dane na stronie. Ostrzegam wszystkich, że paczka Next Day kosztuje 23 zł netto do 10 kg. Morał z tego taki, ze następna paczka będzie zamówiona w Bezglutenie :o
Monika M. - Mama Damianka chorego na cukrzycę i celiakię...
moniśka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): Śr 15 lis, 2006 11:54
Lokalizacja: Siedlce

Postprzez -ania- » Śr 29 lis, 2006 15:03

moniśka napisał(a):Morał z tego taki, ze następna paczka będzie zamówiona w Bezglutenie

A pieczywo z Bezglutenu o NIEBO smaczniejsze! :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 430
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez GosiaM » Śr 29 lis, 2006 15:05

Ja odparowywuję na sitku nad małą ilością wody w garnku. Na sitko koniecznie trzeba położyć kawałek gazy żeby chlebek nie nasiąknął wodą. Po odparowaniu chlebek należy położyć na desce lub ściereczce- musi to być coś co wsiąka wodę. Nie polecam talerzyka, ponieważ na nim się woda skrapla i chlebek ją wchłonie.
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez moniśka » Śr 29 lis, 2006 15:33

GosiaM napisał(a): Po odparowaniu chlebek należy położyć na desce lub ściereczce- musi to być coś co wsiąka wodę. Nie polecam talerzyka, ponieważ na nim się woda skrapla i chlebek ją wchłonie.


To może ręczniki papierowe, one dobrze wsiąkają wodę...
Monika M. - Mama Damianka chorego na cukrzycę i celiakię...
moniśka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): Śr 15 lis, 2006 11:54
Lokalizacja: Siedlce

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość