mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez martini » N 16 maja, 2010 17:02

U mnie w domu nie było zasmażek prawie nigdy, chyba że do kalafiora i szparagów, da się przeżyć:). Okazjonalnie do jakiejś zupy, jak trzeba było jej kolor podrasować
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 739
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jeli » N 16 maja, 2010 20:42

kminek pozwala uniknąć wzdęcia po zjedzeniu kapusty jeśli go dodamy do gotowania , choć nie zawsze , koperek włoski (kupisz w aptece np ) jak dla dzieci w postaci herbatki po zjedzeniu kapustki też potrafi pomoc :)
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 313
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez martini » N 16 maja, 2010 21:25

Albo trzeba po prostu na odważnego - łyżkę mielonego kminku już po fakcie prosto do buzi i popić szklanką wody:) Nie wszystkim pasuje smak kminku, ale to bardzo przyzwoity sposób, serio, a niektorzy (ja) polubili dzięki niemu tę przyprawę;)
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 739
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Rafal_tata » Cz 20 maja, 2010 00:10

Nie widziałem zasmażki z 10 lat...
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez monisiak81 » Pn 16 sty, 2012 13:55

ja wlaśnie mieszam takie mąki sobie mielone i mam pare obserwacji
1/ im więcej składników w mieszance tym lepsza
2/ mąka z tapioki zastępuje gumę guar i swietnie klei, ale nie należy z nią przesadzać bo jak za dużo to wyjdzie cegła :D . Ja na szklankę mieszanki daję 1 czubatą łyżeczkę mąki z tapioki
3/ gumę guar zastępuje też mielone siemię lniane i tego można dać trochę więcej.
A ja chciałabym zapytać doświadczone osoby w mieszaniu mąk :)???
Jak je mieszać żyby uzyskać "fajną" mieszankę na chleb?
zauważyłam że dużo osób miesza mąki (gryczane, ryżowe itp) samodzielnie, ale wiem że trzeba umieć zachować proporcje, żeby np. nie wyszła cegła, gniot, czy żeby się nie zapadł itp.
Macie wypróbowane już sposoby, że np. 250 g mąki gryczanej + 150 g....innnej + 100 g. jeszcze innej da super proporcje?? będę wdzięczna za wszelkie rady, z tego względu że chciałabym sama zacząć mieszać mąki w domku (nie kupując już hurtowych ilości mixów) i tym sposobem odciążyć organizm od skrobii pszennej i (budżet domowy - od zakupu mąk po 11 zł/kg). poza tym to i zdrowiej i w ogóle ;) pozdrawiam Monika
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez klug » Pt 10 lut, 2012 09:32

Mam pytanie dot. kaszy jaglanej. Ponieważ często może zawierać "śladowe" ilości glutenu to wystarczy ją "przebrać" i oddzielić obce ziarna czy może być zanieczyszczona jakimiś glutenowymi pyłkami i lepiej jej nie jeść.
klug
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Wt 31 sty, 2012 16:26
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez monisiak81 » Wt 12 mar, 2013 14:25

Witajcie,
do mieszania mąk tak konkretnie się nie przekonałam, bo jakoś mi to ... ciężko szło i takie było .. nijakie. (widocznie coś robiłam źle).
ale jeśli możecie mi podpowiedzieć.. bo jakiś czas temu zamówiłam 2 op. mąki ryżowej i tak sobie leżała i leżała... i wygrzebałam ją z szafki i okazało się że zostało mi ok 1,5 miesiąca na zużycie 1 kg mąki ryżowej. ;/
Żal wyrzucić (puki ma termin) a kompletnie nie wiem co z niej zrobić?
może macie jakieś przepisy na makaron ryżowy, czy jakieś.. ciasto/ ciastka, dzięki którym spożytkowałabym tę mąkę?
będę wdzięczna za wszelkie sugestie :)
pozdrawiam Monika
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Bez Okruszka » Wt 12 mar, 2013 17:15

monisiak81, nie wiem czy często robisz sosy, zupy, ale ja prawie zawsze używam mąki ryżowej do zagęszczania oraz jako dodatku do wypieków. Po prostu zastąp część miksu mąką ryżową. Zapraszam do siebie, po trochę inspiracji: http://bezokruszka.pl/bezglutenowy-chleb/
http://bezokruszka.pl/rosyjskie-syrniki/
http://bezokruszka.pl/bezglutenowe-ciasteczka-korzenne/

Pozdrawiam,
Kamila
www.bezokruszka.pl – blog dla osób na diecie bezglutenowej
Bez Okruszka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): Cz 18 paź, 2012 20:29
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Bez Okruszka » Wt 12 mar, 2013 17:18

A, i jeszcze jedno. Nie wyrzucaj mąki tak od razu. Jeśli była szczelnie zamknięta, spokojnie możesz ją zużyć w przeciągu 2–2,5 miesięcy po dacie ważności. Wiadomo, że im świeższa mąka tym lepsza, ale szkoda wyrzucać jeśli wciąż będzie dobra. Sprawdź tylko czy nie zagnieździli się w niej niechciani goście np. mole spożywcze.
www.bezokruszka.pl – blog dla osób na diecie bezglutenowej
Bez Okruszka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): Cz 18 paź, 2012 20:29
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Magdula82 » Wt 12 mar, 2013 17:21

bez okruszka...super przepisy,będę je miała na uwadze.
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Postprzez monisiak81 » Cz 14 mar, 2013 10:38

Bez Okruszka :) dzięki za odzew :) na pewno coś wypróbuję ... bo tak jak pisałam... trochę szkoda wyrzucić.
    Nie wyrzucaj mąki tak od razu. Jeśli była szczelnie zamknięta, spokojnie możesz ją zużyć w przeciągu 2–2,5 miesięcy po dacie ważności.

jest szczelnie zamknięta i leży w szafce na mąki b/g (innych tj. glutenowych w ogóle nie używam) dobra rada :) tylko fakt, będę musiała sprawdzić czy nikogo i nic poza mąką tam nie ma :) Jeszcze raz dzięki.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez ejziuta » N 14 kwi, 2013 13:32

o rany! a ja do niedawna byłam jedynie na mące kukurydzianej (która mi uszami wychodzi) i ziemniaczanej a tu tyle tego wszystkiego!

Dopiero niedawno odkrylam mielenie kaszy gryczanej. Wypróbowałam ją w bułeczkach twarogowych i zamierzam jeszcze w naleśnikach, podejżewam, ze beda lepsze niz z kukurydzianą.
Ostatnio edytowano N 14 kwi, 2013 13:33 przez ejziuta, łącznie edytowano 1 raz
ejziuta
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): N 14 kwi, 2013 12:44
Lokalizacja: Krosno

Postprzez Ola_la » Wt 16 kwi, 2013 10:25

ejziuta napisał(a):Dopiero niedawno odkrylam mielenie kaszy gryczanej.


Polecam w takim razie mielenie także kaszy jaglanej - kolejne odkrycie, a jeszcze bardziej neutralny smak. No i samo zdrowie :).
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez ejziuta » Śr 17 kwi, 2013 15:17

O! popróbuje :)
ejziuta
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): N 14 kwi, 2013 12:44
Lokalizacja: Krosno

Postprzez uniaczek » N 21 kwi, 2013 20:22

Mąka gryczana Glutenexu nie smaczna fuj! ( stoi jeszcze w szafie, ale zaliczy kosz), natomiast zmielona z kaszy gryczanej niepalonej cud miód orzeszki!!! Naleśniki na tej mące to nasze odkrycie - wszyscy b.g i glutenowi zgodnie twierdzą,że naleśniki z mąki pszennej kryją się.....A tyle było porażek z naleśnikami z mąk b.g. - rwały się, gumowe, niesmaczne. Zdecydowanie polecam z mąki gryczanej (można pół na pół z mąką b.g. naleśnikową). Obecnie czekamy na laktozę to i blinów ze śmietaną spróbujemy! :burger:
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron