Chleb czy bułka "jak dawniej" :-(

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez elola » Pt 24 lis, 2006 21:03

Porażające artykuły :!: Szczególnie te, w których mowa o zwierzynie :evil:
Czy, po przeczytaniu wskazanego przez przedmówcę linku, ktoś ma jeszcze wątpliwości, że dzięki diecie jemy zdrowiej :?:
A swoją drogą będę musiała któregoś dnia, za radą gospodyni spod Chełmna, dodać do chlebka gotowanych ziemniaków. Bo oliwy już wlewam więcej niż wskazują przepisy :D
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 214
Dołączył(a): Pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez silverka » Pt 24 lis, 2006 23:10

Też uważam, że nasze chlebki i bułki bezglutenowe nigdy nie będą miały tego aromatu co kajzerki lub wrocławskie bułeczki. Trzeba się przyzwyczaić i mówić sobie, że nic nie smakuje lepiej niż bezglutenowe jedzonko :)
Co do chodzenia po sklepach to czasami mój filtr się wyłączy i ślinka mi cieknie gdy patrzę na jakieś ciasteczka, ale to jest rzadkość :)) A tak normalnie to przechodzę twardo obok bułek itd. .. najgorzej gdy jestem głodna a koleżanka obok wyciąga bułeczkę z szynką, sałatą i pomidorkiem.. wtedy mam ochotę.. ](*,)
Na diecie od 19.01.2006. Prowokacja od 1.02.2007.
Avatar użytkownika
silverka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 111
Dołączył(a): Cz 13 kwi, 2006 22:52
Lokalizacja: Szaflary

Postprzez kfiatek » So 25 lis, 2006 19:06

Cytat z linku podanego przez Rafała_tatę: "Gdyby nawet gryzoń dostał się do kadzi z ciastem, niemożliwe, by trafił do chleba w całości. Maszyna wyrabiająca ciasto zmieliłaby go na miazgę – tłumaczy właściciel piekarni."

Bleee... Chyba mnie zemdliło z lekka. Nie ma to jak pyszny chlebek z wkładką mięsną...
Ostatnio edytowano So 25 lis, 2006 19:17 przez kfiatek, łącznie edytowano 1 raz
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 824
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Agniesia » So 25 lis, 2006 19:11

Moja pani od technologi żywienia opowiadała nam że była światkiem jak w całym bochenku chleba był upieczony szczur. Szczurek w cieście ble :P
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 893
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez kasia j » So 25 lis, 2006 22:30

Ja ostatnio trafilam na chleb z robakami . Byl taki pyszny. Szkoda tylko, ze mąż pokazał mi jednego takiego robaczka, bo ja nie widziałam (był na szczęście (?) martwy od dłuższego czasu). Mam nadzieję do tej pory, że były tylko w jego skibce chlebka :lol: .
kasia j
kasia j
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): N 12 lis, 2006 12:17
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Agniesia » So 25 lis, 2006 23:44

kasia j napisał(a):Ja ostatnio trafilam na chleb z robakami . Byl taki pyszny. Szkoda tylko, ze mąż pokazał mi jednego takiego robaczka, bo ja nie widziałam (był na szczęście (?) martwy od dłuższego czasu). Mam nadzieję do tej pory, że były tylko w jego skibce chlebka :lol: .


Od razu widać, że koleżanka z Poznania :D Dla niewtajemniczonych skibka = kromka :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 893
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez GosiaM » N 26 lis, 2006 01:19

Ciarki mnie przechodzą jak to czytam...
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Rafal_tata » N 26 lis, 2006 12:08

Nawet gdyby ostatecznie odrzucić ten przypadek z gryzoniem, jako pewien ewenement, to z dalszych treści wynika, że stosowanie szczeciny, gipsu i mydła przy wypieku zwykłego chleba jest nagminne :!: :!: :!: (to nie jedyna strona, która pisze o takim procederze). Zastanawiam się, ile zjadłem tego syfu od początku życia...

ps. jakoś nie wyobrażam sobie, żeby któraś z firm bezglutenowych miała takie zapędy #-o
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2660
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Ola* » N 26 lis, 2006 15:55

ha, to już rozumiem dlaczego kuzyni mojego kolegi, którzy mają piekarnię, nie jedzą w ogóle chleba "własnego" wypieku... :evil: :evil:
Okropne to... I właściwie strasznie smutne...
Avatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 445
Dołączył(a): Śr 15 lut, 2006 11:41
Lokalizacja: Katowice

Postprzez GosiaM » N 26 lis, 2006 17:09

Właśnie sobie przypomniałam, że sama kiedyś śrubę w chlebie znalazłam... ta śruba miała ponad 5cm długości... a kiedyś kawałek sznura takiego od snopowiązałki... brrr... straszne rzeczy...
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez kasia j » Pn 27 lis, 2006 11:19

Dzięki Agniesiu! Ale przecież my wiemy, że kromka znajduje się na końcach chleba... :D
kasia j
kasia j
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): N 12 lis, 2006 12:17
Lokalizacja: Poznań

Postprzez miszczPZ » Pn 27 lis, 2006 11:56

kasia j napisał(a):Dzięki Agniesiu! Ale przecież my wiemy, że kromka znajduje się na końcach chleba... :D


ale skibka(kromka) to kawałek chleba, a nie tylko ta końcowa część :)

P.S. chyba, że to była ironia :P
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Avatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 175
Dołączył(a): Śr 07 sty, 2004 17:27
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Małgorzata » Pn 27 lis, 2006 12:35

Rafal_tata napisał(a):No, kochani, żeby nie było tak pięknie z tym chlebusiem proszę sobie poczytać artykuły z tego adresu: http://www.halat.pl/zywwarunki2.html a zwłaszcza ten "Musimy wiedzieć: czy chleb szkodzi?" i dalsze. DRAMAAAAT!


Samemu piec chleb, mięso na wędliny, w ogródku mieć własne warzywka, w chlewiku świnki na to mięso, a przed domem kury znoszące nam zdrowe jajka - czy to jest jedyna metoda, aby w XXI wieku jeść normalne, zdrowe rzeczy???
Czy to już koniec świata się zbliża? Czy człowiek to naprawdę aż tak bezbrzeżnie głupia istota, która wiecznie sama sobie szkodzi?

Banalne i pseudofilzoficzne, ale rozpaczliwe pytania bez odpowiedzi...
Bezmiar smutku mnie ogarnia kiedy sobie to wszystko uświadamiam...
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1584
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez thh-polka » Pn 15 lut, 2010 23:25

Tesknicie do smaku wroclawskich bulek i do chrupiacej skorki ?
Przeciez tak smakuja i "chrupia" ciabatty. Przepis jest w dziale: chleb.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości