przepisy

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
credo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 14:45
Lokalizacja: warszawka

przepisy

Post autor: credo »

w kwestii przepisów polecam "kuchnię dla alerggików" Rity Greer (obecnie do kupienia za 5zł na allego -25320506) i "moje dziecko jest na diecie" tu autora nie pamiętam.
dorota
Malgosia Ciesla
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: wt 20 lip, 2004 18:48
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Malgosia Ciesla »

Czesc Dorota
czy znasz przepis na chleb dla dziecka ktore nie moze jesc: mleka, drozdzy, cukru, maki pszennej, zytniej.
bede wdzieczna za pomoc
Gosia
credo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 14:45
Lokalizacja: warszawka

Post autor: credo »

na dziś mogę wysłać jeden przepis - ale w postaci jpg, także muszę mieć twój adres.
w przepisie jest: "koncetrat chleba ryżowego" firmy celiko - ja nie wiem jaki jest tego skład i gdzie to kupić.
pzdr
dorota
Malgosia Ciesla
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: wt 20 lip, 2004 18:48
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Malgosia Ciesla »

Czesc Dorota
dzieki za odpowiedz.
podaje adres e-mailowy : wojciech_ciesla@op.pl
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: sob 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Post autor: agastaga »

Poniższy przepis jest stąd (z kuchni), ale moim skromnym zdaniem wkradł się tam niewielki formatem, ale znaczący w smaku błąd. Podaję więc w takiej formie jak ja piekę:
CHLEB KUKURYDZIANY
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
Wymieszać składniki, aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut. Jedna porcja - 175 kcal. Można bez jajek. Polecam też sposób drugi – sparzyć wrzątkiem ok. połowy mąki kukurydzianej. Wypieki są wtedy mniej kruche a bardziej elastyczne.

Chleb bananowy - od 12 miesiąca
szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki rozgniecionych bananów
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
sok owocowy BOBO FRUIT
łyżeczka soli

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ryżem. Do rozgniecionych bananów dodajemy jajka, cukier, olej i sok. Wszystko miksujemy stopniowo, aż ciasto będzie gładkie. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.

A z prywatnych eksperymentów podaję składniki na zakwas. Przyznaję się:bułki wyszły niejadalne, ale napewno była to wina mąki kukurydzianej. Za dużo dodałam do ciasta. I samo ciasto za krótko rosło. Za to sam zakwas pycha.
1szkl. wody mineralnej
1 łyżeczka mixu chleba bg
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka mąki z amarantusa
1 łyżka miodu (dla alergików miód z akacji)
całość wymieszać dokładnie i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Na ok. 0,5 kg mąki 1,5 łyżki zakwasu- wymieszać i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jeszcze trochę mąki (ok. 3/4 szkl.) i przyprawy.

Pozdrawiam Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: sob 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Post autor: agastaga »

Zapomniałam dodać, że cukier zastępuję fruktozą, mleko - mlekiem sojowym, a jogurt naturalny jest dopuszczalny nawet przy diecie bezmlecznej (tak jest u nas).
Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
Alka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: śr 11 sie, 2004 12:43

Post autor: Alka »

Bąbelki masz śliczne :D
A może wiesz czym zastąpić jajka?
Pozdrófki
Alka
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: sob 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Post autor: agastaga »

tutaj znajdziesz namiary na cos co się nazywa płynny substytut jajek
Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
skanna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: pt 09 lip, 2004 18:21

Post autor: skanna »

Jajka podobno można zastąpić mąką sojową.
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: sob 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Post autor: agastaga »

Skopiowałam taki tekst
Jak eliminować jajka z potraw?
Specjalnie dla wegan!
Wyeliminowanie jajek z wypieków zmniejsza w nich zawartość tłuszczu i
cholesterolu w istotnej mierze. Jeżeli przepis wymaga 1-2 jajek, można zamiast
nich dodać kilka dodatkowych łyżek wody, aby utrzymać pożądaną wilgotność
ciasta. Jeżeli przepis wymaga więcej niż dwóch jajek, można je zastąpić
następującymi produktami (porcja zastępująca 1 jajko):
- 2 łyżki rozdrobnionego na purée miękkiego tofu
- poł rozdrobnionego banana
1/3 filiżanki prażonych jabłek lub dyni
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego w blenderze z odrobiną wody
czubata łyżka mąki sojowej wymieszana z 2 łyżkami wody
2 łyżki skrobi kukurydzianej
W sklepach ze zdrową żywnością za naszą zachodnią granicą znajduje się
specjalny substytut jajek - proszek, który zwykle jest mieszaniną skrobi
ziemniaczanej, mąki i proszku do pieczenia.

Jajka, które w przepisie spełniają rolę środka wiążącego, np. w kotletach
sojowych itp. lub wypiekach, można zastąpić:
rozdrobnionym ziemniakiem, płatkami owsianymi, ugotowaną owsianką, tartą bułką
drobno zmieloną lub przecierem pomidorowym.

Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
nelly23
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 81
Rejestracja: wt 10 lut, 2004 11:35

Post autor: nelly23 »

ja widzialam ostatnio w sklepie substytut jajek,ponoc zastepuje 15 jajek.
Nelly i synek bez diety:)
Alka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: śr 11 sie, 2004 12:43

Post autor: Alka »

Dzięki, będziemy eksperymentować :-)
Pozdrófki
Alka
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Ja słyszałam o dyni, zamiast jajek. Dodaje się rozgotowaną dynię ale dokładnie co i jak, ile tej dyni to niestety nie mam pojęcia :(
Obrazek
Awatar użytkownika
Młoda_17
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 76
Rejestracja: wt 23 maja, 2006 20:55
Lokalizacja: Świebodzice

Przepis

Post autor: Młoda_17 »

Witam:)mam pytanko zna może ktoś dobre przepisy np. na pierogi,uszka???Ja mam ale jak lepie to sie zaraz rozwalają:(:(.Proszę o różne przepisy nie tylko na pierogi:):)

[ Dodano: Sob 03 Mar, 2007 16:13 ]
Witam :) Czy ktoś wie jak można zrobić jogurt???(Jestem na diecie bezglutenowa-bez mleczna,(ale mogę kozie mleko)) Kiedyś jadłam jogurt z koziego mleka, ale tego sklepu gdzie kupowałam nie ma już, zresztą był drogi :( A teraz mam taką chęć na jogurt....hehe :043: :043:
Ostatnio zmieniony pn 25 gru, 2006 20:55 przez Młoda_17, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Paulina:)
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: sob 30 cze, 2007 17:56
Lokalizacja: woj.mazowieckie

Post autor: Paulina:) »

może spróbuj mleka sojowego albo takich napojów sojowych o róznych smakach(takie wam chyba można,ale sprawdz bo janie wiem dokladnie-ja moge mleko)możesz do tego dodac zmiksowane owocce
do kupienia w sklepch ze zdrowa zywnoscia,zawsze to jakis zamiennik

[ Dodano: Czw 05 Lip, 2007 15:48 ]
a co do pierogów.. używaj ciasta nalesnikowo-pierogowego..wszystko sie cudnie zlepi,naprawde..sa wersje równiez dla bezmlecznych
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... cts_id/181
ODPOWIEDZ