Agar-agar

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Agar-agar

Postprzez thh-polka » Pn 05 mar, 2007 09:05

Jest b. dobry przy pieczeniu ciast i ciastek. Nie trzeba uzywac maki z zagestnikami. Wystarczy np. zwykla maka i skrobia kukurydziana. Wiaze wszystkie skladniki. Nalezy rozpuscic agar-agar w przegotowanej wodzie. Szybko sie scina. Po zagotowaniu nadal sie scina.
Wyprobowalam z ciastem bananowym, murzynkiem i ciastkami.
Pozdrawiam
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez klunia2 » Pn 05 mar, 2007 15:21

thh-polka!! a czy podalabys jakies fajne przepisy na cista, ktore robilas?

z gory dziekuje :)
klunia2
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): Wt 23 sty, 2007 14:00
Lokalizacja: Opole

Postprzez Margot » Pn 05 mar, 2007 19:54

klunia2 napisał(a):thh-polka!! a czy podalabys jakies fajne przepisy na cista, ktore robilas?

z gory dziekuje :)


ja poproszę te z agar-agarem,bardzo proszę
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 33
Dołączył(a): Śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Postprzez kfiatek » Pn 05 mar, 2007 20:00

W jakich proporcjach używasz agaru? (tzn. ile agaru na ile mąki?)
Ja próbowałam eksperymentować z agar-agar, próbowałam też z gumą guar, i wydaje mi się, że guma guar dawała lepsze efekty (możliwe też, że nie trafiłam w proporcje z agarem). Guaru ostatnio dałam 1,5 płaskiej łyżeczki na 2 szklanki mąki, i wyszło OK (nawet bardzo OK :) ).
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 824
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez thh-polka » Wt 06 mar, 2007 04:59

Kfiatek
Te ciasta z agarem pieklam ze 3 lata temu, kiedy nie mialam dostepu do bezglutenowych mixow. Agar mialam w postaci nie sproszkowanej. Ulamalam tak z okolo 5 cm i rozpuszczalam we wrzatku, pol szklanki. Teraz ostatnio kupilam agar w proszku, podam proporcje jak wyprobuje. Mysle, ze nie trzeba bac sie eksperymentow. Do wszystkiego dochodze metoda prob i bledow.
kunia2, Margot,
Przepisy na ciasta, ktore robilam z agarem, sa podobne do przepisow juz zamieszczonych na forum. Jezeli jednak zyczycie sobie ,to dopisze tam moje.
Pozdrawiam
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez Margot » Wt 06 mar, 2007 16:16

bardzo proszę o przepisy :) a tego agaru tak 1-2 łyżeczki chyba byłoby dobrze?
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 33
Dołączył(a): Śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Postprzez thh-polka » Wt 06 mar, 2007 17:09

Dobrze zamieszcze moje przepisy w dziale ciasta.
Mysle, ze 1-2 lyzeczki wystarczy. Jezeli bedzie za malo to ciasto bedzie sie kruszyc, ale bedzie jadalne.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez olivia » Wt 15 kwi, 2008 14:23

A widzieliście na slodyczedlaciebie.pl firma sprzedaje agar. z tego co czytałam mają rekomendacje firm cukierniczych. I z tego co widziałam istnieje możliwość osobistego zakupu towaru.
Ja mam zamiar skorzystać, ptasie mleczko i galaretki czekają :gitara:
olivia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt 15 kwi, 2008 14:21
Lokalizacja: Krk

Postprzez Barbara M » Wt 29 gru, 2009 12:54

Własnie wczoraj zakupiłam agar. Nie wiem jaki będzie efekt po dodaniu do ciasta chlebowego. Niestety nie było w moim sklepie gumy guar.
:042:
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 100
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez dorciap1975 » Śr 03 lis, 2010 20:29

ja też kupiłam agar i zmieszałam z sokiem bobofrut i zastygło raz dwa.
A jak chciałam z herbaty owocowej zrobić galaretkę z agarem to nie zastygło;-{.
Może ktoś robił na zimno ciacho z agarem?
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Avatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): So 20 mar, 2010 15:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Postprzez Barbara M » Cz 04 lis, 2010 09:59

Jakiś czas temu dodałam odrobinę agaru do dżemu truskawkowego. Wydaje mi się, że dżem jest bardziej gęsty niż zwykle, choć to może być kwestia proporcji cukier-owoce? :/
Potem dodałam do ciasta na szarlotkę. Efektu nie zauważyłam <hmm> .
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 100
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez dorciap1975 » N 04 mar, 2012 16:24

robiłam ciacho na zimno,z serkiem .po dodaniu agaru do serka nie zastygł serek,jak zrobic aby serek homogenizowany zastygł po dodaniu agaru lub czegoś innego,bezpiecznego dla celiaka,poradzcie
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Avatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): So 20 mar, 2010 15:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Postprzez Jeli » N 04 mar, 2012 19:56

dorciap1975,
a agar dobrze zagotowałaś ? żeluje po zagotowaniu , tylko do mokrego ciasta można wsypać agar i sie ma dobre ciasto
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków


Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości