masła i margaryny
Moderator: Moderatorzy
masła i margaryny
Kochani czy masła i margaryny w tym te do smarowania pieczywa są bezpieczne?
Kupiłam ostatnio "Manuel-a" i to jest jedyna nowość (w związku z tym na niego padło podejrzenie) w diecie córki.
Niestety bidulka męczy się już drugi dzień a ja jak zwykle czuje się jak wyrodna matka która nie dosyć, że dała nie to co powinna do jedzenia to jeszcze nie może ulżyć cierpieniom własnego dziecka
Manuel, skład:oleje i tłuszcze roślinne utwardzone,woda, mleko odtłuszczone, masło, emulgatory(mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa) sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), subst konserwująca (kw sorbowy, aromat, subst. wzbogacające:wit A,D3,E, barwnik (beta-karoten)
Jak dla mnie ten skład jest ok ale może sie mylę!
Kupiłam ostatnio "Manuel-a" i to jest jedyna nowość (w związku z tym na niego padło podejrzenie) w diecie córki.
Niestety bidulka męczy się już drugi dzień a ja jak zwykle czuje się jak wyrodna matka która nie dosyć, że dała nie to co powinna do jedzenia to jeszcze nie może ulżyć cierpieniom własnego dziecka
Manuel, skład:oleje i tłuszcze roślinne utwardzone,woda, mleko odtłuszczone, masło, emulgatory(mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa) sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), subst konserwująca (kw sorbowy, aromat, subst. wzbogacające:wit A,D3,E, barwnik (beta-karoten)
Jak dla mnie ten skład jest ok ale może sie mylę!
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Nie ma tu nic glutenowego... jak na mój malutki rozumek.
Może działa tu coś innego, niż gluten?
Odstaw Manuela i zobacz co się stanie.
Czy są jakieś przeciwwskazania, że Twoje dziecko nie może jeść zwykłego masła? Oprócz paru minusów masło ma jednak więcej zalet w porównaniu do margaryny.
Może działa tu coś innego, niż gluten?
Odstaw Manuela i zobacz co się stanie.
Czy są jakieś przeciwwskazania, że Twoje dziecko nie może jeść zwykłego masła? Oprócz paru minusów masło ma jednak więcej zalet w porównaniu do margaryny.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Jak dla mnie ten skład jest trochę przerażający. Nie ma to nic wspólnego z glutenowością owej margaryny, po prostu czysta chemia. Jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych do podawania dziecku masła (bezmleczność), to tylko masło. Mnie dietetyk powiedział wyraźnie, że żadnych margaryn.sisi pisze:Manuel, skład:oleje i tłuszcze roślinne utwardzone,woda, mleko odtłuszczone, masło, emulgatory(mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa) sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), subst konserwująca (kw sorbowy, aromat, subst. wzbogacające:wit A,D3,E, barwnik (beta-karoten)
Jak dla mnie ten skład jest ok ale może sie mylę!
Dokładnie. Już miną ten czasowy zachwyt nad margarynami. Okazało się, że cholesterolu nie obniżają, tak jak tego oczekiwano, a mają inne skutki uboczne. Jak każda "sztuczność".Małgorzata pisze:Dzieci, szczególnie małe, w ogóle nie powinny jeść margaryn
Mnie też.Małgorzata pisze:Mnie skład margaryn po prostu odstrasza...
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Ja również polecam masło do chlebka i do pieczenia. Kiedyś pani doktor pediatra powiedziała, że masło im twardsze tym lepsze, bo ma mniej... nie pamiętam czego... a przecież jak się cieniutko na chlebek masełko ukroi to za chwilkę już można bez problemów rozsmarować.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Im twardsze (po wyjęciu z lodówki) tym więcej...wody zawiera. Czyli takie jakieś oszukane trochę. Najlepsze/najdroższe masła (zagraniczne) są miękkie nawet z lodówki. Nie dlatego, że coś zawierają, ale dlatego, że mają mało wody. Wystarczy zresztą popatrzeć na skład. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej.GosiaM pisze:masło im twardsze tym lepsze, bo ma mniej... nie pamiętam czego
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
trzy posty wyżej, post Kabran
gosiunia, nie czytaj pomiędzy postami
gosiunia, nie czytaj pomiędzy postami
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia