masła i margaryny

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

sisi
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 02 lis, 2006 21:21
Lokalizacja: Łódź

masła i margaryny

Post autor: sisi »

Kochani czy masła i margaryny w tym te do smarowania pieczywa są bezpieczne?

Kupiłam ostatnio "Manuel-a" i to jest jedyna nowość (w związku z tym na niego padło podejrzenie) w diecie córki.
Niestety bidulka męczy się już drugi dzień a ja jak zwykle czuje się jak wyrodna matka która nie dosyć, że dała nie to co powinna do jedzenia to jeszcze nie może ulżyć cierpieniom własnego dziecka

Manuel, skład:oleje i tłuszcze roślinne utwardzone,woda, mleko odtłuszczone, masło, emulgatory(mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa) sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), subst konserwująca (kw sorbowy, aromat, subst. wzbogacające:wit A,D3,E, barwnik (beta-karoten)
Jak dla mnie ten skład jest ok ale może sie mylę!
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Nie ma tu nic glutenowego... jak na mój malutki rozumek.
Może działa tu coś innego, niż gluten?
Odstaw Manuela i zobacz co się stanie.
Czy są jakieś przeciwwskazania, że Twoje dziecko nie może jeść zwykłego masła? Oprócz paru minusów masło ma jednak więcej zalet w porównaniu do margaryny.
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Dzieci, szczególnie małe, w ogóle nie powinny jeść margaryn, masło polecam także rodzicom (prawdziwe, nie jakieś miksy). W rozsądnych ilościach (nie grubości plasterka sera) ilość cholesterolu znikoma. Mnie skład margaryn po prostu odstrasza...
Obrazek
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

sisi pisze:Manuel, skład:oleje i tłuszcze roślinne utwardzone,woda, mleko odtłuszczone, masło, emulgatory(mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa) sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), subst konserwująca (kw sorbowy, aromat, subst. wzbogacające:wit A,D3,E, barwnik (beta-karoten)
Jak dla mnie ten skład jest ok ale może sie mylę!
Jak dla mnie ten skład jest trochę przerażający. Nie ma to nic wspólnego z glutenowością owej margaryny, po prostu czysta chemia. Jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych do podawania dziecku masła (bezmleczność), to tylko masło. Mnie dietetyk powiedział wyraźnie, że żadnych margaryn.
Małgorzata pisze:Dzieci, szczególnie małe, w ogóle nie powinny jeść margaryn
Dokładnie. Już miną ten czasowy zachwyt nad margarynami. Okazało się, że cholesterolu nie obniżają, tak jak tego oczekiwano, a mają inne skutki uboczne. Jak każda "sztuczność".
Małgorzata pisze:Mnie skład margaryn po prostu odstrasza...
Mnie też.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
sisi
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 02 lis, 2006 21:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: sisi »

Dziękuje za rady, powiem szczerze że nie pomyślałam o tym w ten sposób.
Prawdziwego masła raczej w domu nie spożywamy, ale może czas to zmienić <mmm>

A jeżeli chodzi o wypieki... co polecacie?
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Masło, oczywiście... :D Jeśli o to pytasz. ;)
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Masło :D Tylko ja ciągle zapominam albo go schować, albo odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki :P
Oliwę do pieczenia chleba, a olej do smażenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 276
Rejestracja: ndz 24 wrz, 2006 17:12
Lokalizacja: SIERADZ

Post autor: GUTEK »

A ja margarynę Palmę. ups
Na diecie od 15.03.2011
sisi
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 02 lis, 2006 21:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: sisi »

Ja póki co do pieczenia używam masła roślinnego (ze słoneczkiem :) )
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

Dla mnie wszystkie margaryny są niesmaczne, takie hmm sztuczne w smaku. jadam tylko masło.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

Ja również polecam masło do chlebka i do pieczenia. Kiedyś pani doktor pediatra powiedziała, że masło im twardsze tym lepsze, bo ma mniej... <hmm> nie pamiętam czego... a przecież jak się cieniutko na chlebek masełko ukroi to za chwilkę już można bez problemów rozsmarować.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

GosiaM pisze:masło im twardsze tym lepsze, bo ma mniej... nie pamiętam czego
Im twardsze (po wyjęciu z lodówki) tym więcej...wody zawiera. Czyli takie jakieś oszukane trochę. Najlepsze/najdroższe masła (zagraniczne) są miękkie nawet z lodówki. Nie dlatego, że coś zawierają, ale dlatego, że mają mało wody. Wystarczy zresztą popatrzeć na skład. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: elola »

GosiaM pisze:Kiedyś pani doktor pediatra powiedziała, że masło im twardsze tym lepsze, bo ma mniej... <hmm> nie pamiętam czego...
Być może myślała o oleju. Tylko taką mieszankę trudno już nazwać masłem...

Ja także używam masła do smarowania chleba i pieczenia ciast. Nie pamiętam jak wygląda margaryna :D
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 363
Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Gosiuuunia »

może nie oleju a tłuszczu...
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

trzy posty wyżej, post Kabran :)
gosiunia, nie czytaj pomiędzy postami :D
ODPOWIEDZ