Czym zagęścić zupę, sos??

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Czym zagęścić zupę, sos??

Postprzez sisi » Wt 26 cze, 2007 01:07

Jakiej mąki używacie do "zaklepania" zupy czy sosu??
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
sisi
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 02 lis, 2006 22:21
Lokalizacja: Łódź

Postprzez asiar » Wt 26 cze, 2007 07:59

Mixu glutenexu bądż bezglutenu, byle nie kartoflanki, bo kisiel wyprodukujesz a nie sos.
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 394
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez kabran » Wt 26 cze, 2007 08:15

Ja też używam mixu albo samej mąki kukurydzianej (zwłaszcza do sosów). Próbowałam kiedyś z gumą guar, ale efekty nie były zadowalające. Wychodziło to-to takie szkliste... I łatwo się grudki robią. Mąka/mix lepsze. Mąka kartoflana nadaje się do sosów typu "chińszczyzna". Zdaje się, że nawet prawdziwi chińczycy zagęszczają skrobią ziemniaczaną. Dlatego te sosy są przeźroczyste.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1839
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Siłaczka200 » Wt 26 cze, 2007 10:08

Napiszcie proszę do czego można używać mąki sojowej, bo ją kiedyś kupiłam i nie sprawdza się w niczym przez swój specyficzny i intensywny smak oraz nietypową "konsystencję"?
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI!
Siłaczka200
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): Pt 27 kwi, 2007 12:02
Lokalizacja: POMORZE

Postprzez thh-polka » Wt 26 cze, 2007 11:03

Wg mnie do sosow najlepsza jest skrobia kukurydziana. Zup nie zageszczam.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez Asia S. » Wt 26 cze, 2007 11:10

JA zarówno sosy jak i zupę zagęszczam tylko mąką kukurydzianą, tak się przyzwyczaiłam, że ostatnio jak mi zabrakło tej mąki i dodałam mixu z Bezglutenu to mi jakoś nie smakowało :/
Obrazek
Avatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 313
Dołączył(a): N 20 mar, 2005 22:57
Lokalizacja: Radom

Postprzez Patka » Wt 26 cze, 2007 11:19

ja zagęszczam sosy ziemniaczaną lub gumą guar :D
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 530
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez sisi » Wt 26 cze, 2007 12:28

Do tej pory odlewałam małej do osobnego garnuszka i dopiero doprawiałam dla reszty rodziny, ale ile można ;)
Wypróbowałam zageścić sosik ziemniaczaną i owszem... taki lekko kisielowy wyszedł
Myślałam że z mixem będzie podobnie bo i konsystencję na sucho ma podobną do kartoflanki.

Dziekuję za podpowiedzi, popróbuję :)
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
sisi
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 02 lis, 2006 22:21
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Agniesia » Wt 26 cze, 2007 12:59

Ja zagęszczam mąka mleczna z Glutenexu.
Można z niej zrobić zasmażkę i zawiesinę, jest świetna :)
Nadaje się do sosów jasnych, np. potrawkowy, beszamelowy i do ciemnych typu pieczeniowy.
Ostatnio edytowano Wt 26 cze, 2007 13:00 przez Agniesia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 893
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Patka » Wt 26 cze, 2007 18:18

dziś robiłam gulasz z warzywami do zagęszczania takiego typu potraf polecam soczewice :) nadaje delikatny smak i kolor miła odmiana od mąki :)
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 530
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez kfiatek » Wt 26 cze, 2007 19:20

Ja zagęszczam ryżową :) Długo używałam tylko mixu, potem ziemniaczanej, a potem spróbowałam ryżowej i przy tym już zostałam, bo nie robi się z niej kisiel, no i jest tańsza od mixu.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 824
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GosiaM » So 30 cze, 2007 01:11

thh-polka napisał(a):Zup nie zageszczam

Też nie zagęszczam.
Sosów również nie zagęszczam. Dodaję warzywa, nie ma potrzeby zagęszczania.
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 866
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez PC » Pt 25 sty, 2008 14:09

ja polecam kleik ryżowy. (najlepiej wsypywać go powoli i cały czas mieszać) Poza tym kleik dobry jest też do panierowania kotletów, ryb itp. Używam go od lat :P
PC
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt 25 sty, 2008 14:04
Lokalizacja: siedlce/warszawa

Postprzez linka » So 02 lut, 2008 04:36

Swietna do zageszczania jest maka z tapioki.Mysle ze w Polsce jest tez dostepna i niedroga.
linka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): So 14 sie, 2004 18:59
Lokalizacja: Canada -Vancouwer

Postprzez dorota krypa » Pn 04 lut, 2008 11:26

Ja używam do zagęszczania mąki ryżowej.
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 227
Dołączył(a): Wt 04 paź, 2005 12:15

Następna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron