Czym zagęścić zupę, sos??

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Grażyna » Wt 05 lut, 2008 19:20

Dawniej używałam maki kukurydzianej, jest okey. Teraz (alergia :( ) od dawna mielę w młynku do kawy kaszę jaglaną - i takiej mąki używam zwłaszcza do zup; czasem (głównie do sosów) używam skrobi z tapioki (lepsza od skrobi ziemniaczanej) - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach z żywnością orientalną.
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez viola » So 22 lis, 2008 15:18

ja też do zagęszczenia sosu i zupy pomidorowej używam skrobii z tapioki- jak dla mnie ta skrobia jest super
viola
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 31
Dołączył(a): Wt 01 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: pruszków

Postprzez Matina » So 22 lis, 2008 19:10

moim zdaniem najlepiej się zagęszcza mąką ziemniaczaną- kukurydziana jest słaba :P
większość kucharzy tak zagęszcza sosy, wystarczy naprawdę szczyptę zmieszac z wodą :D
"Jeżeli my zapomnimy o nich, to Ty Boże zapomnij o nas"
Ci, którzy ignorują przeszłość nie są godni przyszłości.
Matina
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 01:03
Lokalizacja: WARSZAWA

Postprzez dorota krypa » Pn 24 lis, 2008 10:53

Ja używam do zagęszczania mąki ryżowej.
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 227
Dołączył(a): Wt 04 paź, 2005 12:15

Czym zagęścić zupę, sos??

Postprzez Tomkus » Pt 27 lut, 2009 13:11

Można by poeksperymentować z kaszką kukurydzianą, też ma właściwości zagęszczające.
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez Manga » Pt 27 lut, 2009 13:37

ja nie zagęszczam zup,bo je miksuje więc i tak wychodzi zupa-krem
a sosy robie tak aby sam sie zagescił :) w ostatecznosci uzywam mixu
Avatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 264
Dołączył(a): Pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Postprzez Barbara M » Śr 26 sie, 2009 16:13

Też robię z zup kremy. Sosy zagęszczam odrobiną mąki ziemniaczanej zmieszanej z kukurydzianą. Od niedawna mam nowy patent: mielę ryż i taką mąką zagęszczam sosy. Są super :043: polecam.
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 100
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości