Czym zagęścić zupę, sos??

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

sisi
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 02 lis, 2006 21:21
Lokalizacja: Łódź

Czym zagęścić zupę, sos??

Post autor: sisi »

Jakiej mąki używacie do "zaklepania" zupy czy sosu??
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

Mixu glutenexu bądż bezglutenu, byle nie kartoflanki, bo kisiel wyprodukujesz a nie sos.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Ja też używam mixu albo samej mąki kukurydzianej (zwłaszcza do sosów). Próbowałam kiedyś z gumą guar, ale efekty nie były zadowalające. Wychodziło to-to takie szkliste... I łatwo się grudki robią. Mąka/mix lepsze. Mąka kartoflana nadaje się do sosów typu "chińszczyzna". Zdaje się, że nawet prawdziwi chińczycy zagęszczają skrobią ziemniaczaną. Dlatego te sosy są przeźroczyste.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Siłaczka200
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: pt 27 kwie, 2007 12:02
Lokalizacja: POMORZE

Post autor: Siłaczka200 »

Napiszcie proszę do czego można używać mąki sojowej, bo ją kiedyś kupiłam i nie sprawdza się w niczym przez swój specyficzny i intensywny smak oraz nietypową "konsystencję"?
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI!
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Post autor: thh-polka »

Wg mnie do sosow najlepsza jest skrobia kukurydziana. Zup nie zageszczam.
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 313
Rejestracja: ndz 20 mar, 2005 21:57
Lokalizacja: Radom

Post autor: Asia S. »

JA zarówno sosy jak i zupę zagęszczam tylko mąką kukurydzianą, tak się przyzwyczaiłam, że ostatnio jak mi zabrakło tej mąki i dodałam mixu z Bezglutenu to mi jakoś nie smakowało :/
Obrazek
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

ja zagęszczam sosy ziemniaczaną lub gumą guar :D
sisi
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 02 lis, 2006 21:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: sisi »

Do tej pory odlewałam małej do osobnego garnuszka i dopiero doprawiałam dla reszty rodziny, ale ile można ;)
Wypróbowałam zageścić sosik ziemniaczaną i owszem... taki lekko kisielowy wyszedł
Myślałam że z mixem będzie podobnie bo i konsystencję na sucho ma podobną do kartoflanki.

Dziekuję za podpowiedzi, popróbuję :)
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Ja zagęszczam mąka mleczna z Glutenexu.
Można z niej zrobić zasmażkę i zawiesinę, jest świetna :)
Nadaje się do sosów jasnych, np. potrawkowy, beszamelowy i do ciemnych typu pieczeniowy.
Ostatnio zmieniony wt 26 cze, 2007 13:00 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

dziś robiłam gulasz z warzywami do zagęszczania takiego typu potraf polecam soczewice :) nadaje delikatny smak i kolor miła odmiana od mąki :)
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

Ja zagęszczam ryżową :) Długo używałam tylko mixu, potem ziemniaczanej, a potem spróbowałam ryżowej i przy tym już zostałam, bo nie robi się z niej kisiel, no i jest tańsza od mixu.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

thh-polka pisze:Zup nie zageszczam
Też nie zagęszczam.
Sosów również nie zagęszczam. Dodaję warzywa, nie ma potrzeby zagęszczania.
PC
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: pt 25 sty, 2008 13:04
Lokalizacja: siedlce/warszawa

Post autor: PC »

ja polecam kleik ryżowy. (najlepiej wsypywać go powoli i cały czas mieszać) Poza tym kleik dobry jest też do panierowania kotletów, ryb itp. Używam go od lat :P
linka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: sob 14 sie, 2004 18:59
Lokalizacja: Canada -Vancouwer

Post autor: linka »

Swietna do zageszczania jest maka z tapioki.Mysle ze w Polsce jest tez dostepna i niedroga.
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

Ja używam do zagęszczania mąki ryżowej.
ODPOWIEDZ