Ja też używam mixu albo samej mąki kukurydzianej (zwłaszcza do sosów). Próbowałam kiedyś z gumą guar, ale efekty nie były zadowalające. Wychodziło to-to takie szkliste... I łatwo się grudki robią. Mąka/mix lepsze. Mąka kartoflana nadaje się do sosów typu "chińszczyzna". Zdaje się, że nawet prawdziwi chińczycy zagęszczają skrobią ziemniaczaną. Dlatego te sosy są przeźroczyste.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Napiszcie proszę do czego można używać mąki sojowej, bo ją kiedyś kupiłam i nie sprawdza się w niczym przez swój specyficzny i intensywny smak oraz nietypową "konsystencję"?
JA zarówno sosy jak i zupę zagęszczam tylko mąką kukurydzianą, tak się przyzwyczaiłam, że ostatnio jak mi zabrakło tej mąki i dodałam mixu z Bezglutenu to mi jakoś nie smakowało
Do tej pory odlewałam małej do osobnego garnuszka i dopiero doprawiałam dla reszty rodziny, ale ile można
Wypróbowałam zageścić sosik ziemniaczaną i owszem... taki lekko kisielowy wyszedł
Myślałam że z mixem będzie podobnie bo i konsystencję na sucho ma podobną do kartoflanki.
Ja zagęszczam mąka mleczna z Glutenexu.
Można z niej zrobić zasmażkę i zawiesinę, jest świetna
Nadaje się do sosów jasnych, np. potrawkowy, beszamelowy i do ciemnych typu pieczeniowy.
Ostatnio zmieniony wt 26 cze, 2007 13:00 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja zagęszczam ryżową Długo używałam tylko mixu, potem ziemniaczanej, a potem spróbowałam ryżowej i przy tym już zostałam, bo nie robi się z niej kisiel, no i jest tańsza od mixu.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
ja polecam kleik ryżowy. (najlepiej wsypywać go powoli i cały czas mieszać) Poza tym kleik dobry jest też do panierowania kotletów, ryb itp. Używam go od lat