Witam, znalazłam na stronie o medycynie naturalnej artykul o amarantusie
http://www.naturalnamedycyna.pl/index.p ... &Itemid=59
tu są przepisy nawet ciekawe
http://www.naturalnamedycyna.pl/index.p ... &Itemid=78
ale jak to zwykle bywa - proszę o rade bardziej doświadczonych. Czy tym się da naprawdę zastępować mąkę "glutenową" ? Bardzo proszę podzielcie się Waszym doświadczeniem.
Amarantus - co to za zboże
Moderator: Moderatorzy
Oj, o amarantusie było już dużo....
Całkowicie zastąpić amarantusem mąkę? Hmmm... Bardzo ryzykowne. Ale dodatek ok. 20% z pewnością poprawi właściwości odżywcze wypieku. Większa ilość może spowodować, że ciasto będzie ciężkie (tak jak sama mąka kukurydziana czy gryczana). Poza tym w gotowych miksach bezglutenowych zawsze dodawana jest albo guma guar albo guma ksantanowa - mają zastąpić gluten, a konkretnie jego lepkość. Zaś żelazna reguła przy wypiekach bg jest taka: im więcej gatunków mąki wymieszamy, tym lepszy efekt uzyskamy. Minimum to trzy rodzaje. I wtedy będzie o.k.sanum pisze:Czy tym się da naprawdę zastępować mąkę "glutenową" ?
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Ja kiedyś, z ciekawości upiekłam chleb drożdżowy z mąki amarantusowej (wyłącznie). Wyszedł ciężki, gliniasty, ciasto było dziwnie błyszczące, takie wręcz opalizujące. Niby nie był to zakalec, ale było bardzo bardzo ciężkie. Z oszczędności (taka droga ta mąka..., a córka nie chciała jeść) zjadłam całość , i na pewno nie powtórzę tego eksperymentu.