Mam mały problem mój mały kończy 6lat chciałam mu upiec tort , i tu mały problem jak zrobić bitą śmietanę nie używając mleka ,śmietany i produktów sojowych . Czy ktoś może próbował zrobić bitą śmietanę z mleka kokosowego lub ryżowego plus zagęstnik( śnieżka).
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Bita śmietana (bez soi i mleka ?)
Moderator: Moderatorzy
Bita śmietana (bez soi i mleka ?)
Ostatnio zmieniony pn 05 maja, 2008 19:36 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Może skoncentruj się na samej idei tortu (okrągły, sześć świeczek) a nie na konkretnym przepisie. Najprostsze będzie po prostu ciasto upieczone w tortownicy, możesz dodać do niego galaretkę z owocami. Możesz przełożyć dżemem czy powidłami. A na wierzch np. polewa czekoladowa z kakao i roślinnej margaryny .
Nie mam pojęcia, czy i jak zrobić bitą śmietanę w wersji, o której piszesz, ale sprawdzone patenty na bezglutenowy i bezmleczny tort to:
1) biszkopt przełożony kremem takim jak do karpatki albo do kilimandżaro. Czyli gotujesz gęsty budyń (ja zwykle gotuję na mleku sojowym, ale myślę, że spokojnie możesz użyć kokosowego, kiedyś, jak nie było takich wynalazków jak mleko sojowe w kartoniku, moja mama robiła ten krem na budyniu gotowanym na wodzie i też wychodził), studzisz, miksujesz z margaryną bezmleczną, dodajesz tyle cukru pudru, żeby było słodkie w sam raz oraz aromat, jaki chcesz (ja akurat lubię arakowy), można dodać kakao. Można zainspirować się przepisem na kilimandżaro z forum: topics16/kilimandzaro-vt1076.htm
2) torty orzechowe topics16/torty-migdalowo-orzechowe-bez- ... vt1177.htm
1) biszkopt przełożony kremem takim jak do karpatki albo do kilimandżaro. Czyli gotujesz gęsty budyń (ja zwykle gotuję na mleku sojowym, ale myślę, że spokojnie możesz użyć kokosowego, kiedyś, jak nie było takich wynalazków jak mleko sojowe w kartoniku, moja mama robiła ten krem na budyniu gotowanym na wodzie i też wychodził), studzisz, miksujesz z margaryną bezmleczną, dodajesz tyle cukru pudru, żeby było słodkie w sam raz oraz aromat, jaki chcesz (ja akurat lubię arakowy), można dodać kakao. Można zainspirować się przepisem na kilimandżaro z forum: topics16/kilimandzaro-vt1076.htm
2) torty orzechowe topics16/torty-migdalowo-orzechowe-bez- ... vt1177.htm
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"