czy można jeść warzywa z puszek
Moderator: Moderatorzy
Cześć jestem nowa na forum.Od 10 lat na diecie ale od tygodnia świadoma błędów dietetycznych(szynka,parówki oraz inne rzeczy które w składzie nie miały hasła gluten i które uznawałam za dozwolone).Od tygodnia prawie nie wiem co jeść.Najwięcej problemów mam z moimi ulubionymi sałatkami.Czy ktoś się orientuje czy można jeść warzywa z puszek(kukurydza,fasola,groszek).Kupiłam dziś dziwnie wyglądający majonez DR ECO,piszą że bezglutenowy ale symbolu na nim nie ma.Czy ktoś go zna?Pozdrawiam
Nie wiem czy można ale ja jem tzn. jeśli w składzie nie ma nic podejrzanego, czyt. kukurydza, woda, sól.. to po prostu kupuję. Co do kukurydzy właśnie i groszku jeszcze nie miałam zastrzeżeń, ale np już w czerwonej fasolce była skrobia pszenna do zagęszczenia zalewy. Czyli czytać i jeszcze raz czytać Poza tym staram się nie nadużywać w ogóle puszek jako takich, nie tylko ze względu na gluten... Ale czym byłaby jarzynowa bez groszku/kukurydzy - nie wiem co kto lubi
A majonez kupuję póki co hellmans niebieski original - strasznie ciężko ostatnio mi znaleźć ten w małych słoikach, czy to tylko moje spostrzeżenie?
A majonez kupuję póki co hellmans niebieski original - strasznie ciężko ostatnio mi znaleźć ten w małych słoikach, czy to tylko moje spostrzeżenie?
no ja też mimo 20 lat "dietowania" po lekturze forum a przede wszystkim od czasu uczestnictwa w czerwcowym MDC czuję się czasem bardziej "zielona" niż niektórzy "świeżo upieczeni" bezglutenowcy nigdy wcześniej nie brałam pod uwagę że w tylu pozornie bezpiecznych produktach może siedzieć gluten np. leki! ostatnio dużo wnikliwiej czytam etykiety i odkrywam niestety wiele produktów które muszę odstawić no ale kukurydza czy groszek są OKhyska27 pisze:Cześć jestem nowa na forum.Od 10 lat na diecie ale od tygodnia świadoma błędów dietetycznych(szynka,parówki oraz inne rzeczy które w składzie nie miały hasła gluten i które uznawałam za dozwolone).Od tygodnia prawie nie wiem co jeść
Mama potencjalnego Bezglutka - sama żyję z Duhringiem od `88...i mam się świetnie
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Dość często zastanawiam się, czy producenci piszą pełną listę składników na puszkach, czy może jeszcze coś pomijają.........................Kasinka pisze:tzn. jeśli w składzie nie ma nic podejrzanego, czyt. kukurydza, woda, sól.. to po prostu kupuję.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Skład to jednak podstawa. Każdego produktu.
Jeśli składniki nie zawierają glutenu, teoretycznie produkt jest bezpieczny. Jeśli masz wątpliwości powinnaś skontaktować się z działem jakości lub technologiem żywności danej firmy, aby zapytać o obecność glutenu w ich produktach. NIE WOLNO pytać o to osób luźno związanych z tematem produkcji, np. handlowców czy sprzedawców.
Jeśli składniki nie zawierają glutenu, teoretycznie produkt jest bezpieczny. Jeśli masz wątpliwości powinnaś skontaktować się z działem jakości lub technologiem żywności danej firmy, aby zapytać o obecność glutenu w ich produktach. NIE WOLNO pytać o to osób luźno związanych z tematem produkcji, np. handlowców czy sprzedawców.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia