ciasto kruche do sernika ,,z rosą"

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aga3
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: czw 20 lis, 2008 11:49
Lokalizacja: woj.opolskie

ciasto kruche do sernika ,,z rosą"

Post autor: aga3 »

Mam pytanie z jakiej mąki zrobić cieniutkie ciasto kruche do sernika ,,z rosą".
Jeżeli do zwykłego dawałam 2 szkl.mąki to też muszę tyle dać bg.
Bardzo proszę o odpowiedź-szukałam na forum,ale nic nie znalazłam.


W dziale "Ciasta słone i słodkie" zamieszczamy tylko przepisy. Jak chcemy porozmawiać o jedzeniu to zapraszam do "Rozmowy przy stole" Moderator
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez aga3, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Natko_
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 298
Rejestracja: wt 12 gru, 2006 22:07
Lokalizacja: Wodzisław

Post autor: Natko_ »

Pewnie moderator i tak przeniesie wątek w odpowiednie, "sernikowe" miejsce, ale odpowiem póki co:
Jeśli myślimy o tym samym serniku z masą serową z budyniami i mlekiem, to ja daję dokładnie tyle maki, co w glutenowym przepisie. I jeszcze jedno - zdarza mi się robić tenże sernik w ogóle bez.... spodu :) na papierze do pieczenia samym :)
Albo na kruchych ciastkach/biszkoptach bg :)

I uwaga na przyszłość - łatwiej znaleźć coś, jak w tytule wpiszesz "sernik z rosą" niż "witajcie" ;)
Przywitaj się w "powitalni" i napisz o sobie coś więcej :)
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
aga3
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: czw 20 lis, 2008 11:49
Lokalizacja: woj.opolskie

Post autor: aga3 »

aga3 pisze:W dziale "Ciasta słone i słodkie" zamieszczamy tylko przepisy. Jak chcemy porozmawiać o jedzeniu to zapraszam do "Rozmowy przy stole" Moderator
Bardzo przepraszam,ale ja tutaj nowa-postaram się poprawić :D
Natko_ pisze:Przywitaj się w "powitalni" i napisz o sobie coś więcej
Już się z Wami witałam w listopadzie. :D

pozdrawiam serdecznie!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Z moich doświadczeń wynika, że ciasto bezglutenowe jest ze swojej natury zawsze bardziej kruche niż glutenowe. Może dobrze byłoby dodać trochę mniej składnika odpowiedzialnego za kruchość ciasta, np. śmietany (jeśli jest w składzie), albo dodać odrobinę jekiegoś "lepiszcza", typu agar agar czy gumy guar?
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Ja polecam ksantan, on bardzo ładnie spaja.
Obrazek
ODPOWIEDZ