kasza jaglana

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

kasza jaglana

Postprzez monjik » Wt 14 wrz, 2004 19:04

Witam :D .
Proszę o "podrzucenie" jakiś pomysłów na kaszę jaglaną dla prawie rocznego dziecka. Zupełnie nie wiem co można z tego ugotować ? Z góry dziękuję.
Monika + Zosia (15.10.2003)
monjik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt 14 wrz, 2004 19:01
Lokalizacja: gdynia

Postprzez Jolka » Wt 14 wrz, 2004 19:23

Ja z kaszy jaglanej gotuję krupnik .
Avatar użytkownika
Jolka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 149
Dołączył(a): N 04 sty, 2004 13:45
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Beata Bylina » Wt 14 wrz, 2004 22:38

Można ugotować na gęsto,tak jak inne kasze,ale mojej Kai nie smakuje,krupnikiem w/w zajada się[Pozostali domownicy również]
Avatar użytkownika
Beata Bylina
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 222
Dołączył(a): Wt 31 sie, 2004 14:42
Lokalizacja: Rybnik

Postprzez nelly23 » Śr 15 wrz, 2004 00:33

Ja wrzucam do krupniku i niekiedy do ogorkowej,poza tym Hubi lubi kadze jaglana z maslem lub jogurtem naturalnym
Nelly i synek bez diety:)
nelly23
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 87
Dołączył(a): Wt 10 lut, 2004 12:35

Postprzez agastaga » Śr 15 wrz, 2004 07:38

Polecam gołąbki z kaszy jaglanej z mieskiem i szpinakiem. Pycha :D
Poza tym można zmielić na sucho kaszę, zagotować ją na gęsto i po wystudzeniu potraktować jako bazę do racuchów (jajko, trochę oliwy, dodatki, aha trochę np. mąki kukurydzianej). Można zrobić racuchy na słodko (rodzynki, kawałki jabłek, posypane cukrem pudrem lub na słono-ostro np. z kawałkami kiełbaski, papryką czy tartym żółtym serem.
Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 130
Dołączył(a): So 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Postprzez monjik » Cz 16 wrz, 2004 00:05

Dzięki za przepisy, a jak długo gotuje się taką kaszę?
Monika + Zosia (15.10.2003)
monjik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt 14 wrz, 2004 19:01
Lokalizacja: gdynia

kasza jaglana

Postprzez Beata Bylina » Cz 16 wrz, 2004 00:51

1 szklanka kaszy,namoczyć w 2 szklankach zimnej osolonej wody,dodać łyżeczkę tłuszczu[kto może, to masło].Gotować na małym ogniu tak jak ryż ok.18-20min.
Jak gotuję krupnik to kaszę wsypuję na początku,póżniej reszta[marchew,pietruszka,ziemniaki,pieprz,ziele ang,cebula,latem dodatkowo lubczyk]+sól!
Avatar użytkownika
Beata Bylina
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 222
Dołączył(a): Wt 31 sie, 2004 14:42
Lokalizacja: Rybnik

Postprzez Basia » Cz 16 wrz, 2004 14:40

A ja ciepłą kaszę posypuję pokruszoną bryndzą. Ale to bardzo wytrawna potrawa, raczej nie dla dziecka, choć pyszna!
Basia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): Cz 22 sty, 2004 15:04
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Patka » So 09 lip, 2005 12:07

to wstyd ale dopiero teraz odkryłam kasze jaglana i bardzo sie z tego cieszę
Beata Bylina lecę robic krupnik :mrgreen: dziękuję
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 536
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Joanna P. » Pt 04 sie, 2006 01:25

Kasza jaglana z dżemem:
1 1/2 szkl. kaszy, 2 szkl. mleka, 1 łyżka margaryny, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy Oetkera, sól, dżem owocowy

Opłukaną kaszę zalać gotującym mlekiem, dodać margarynę, sól, ugotować na sypko.
Wyłożyć na półmisek, posypać cukrem i cukrem waniliowym. Udekorować dżemem.
Łatwe, niezbyt pracochłonne.

Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami:
1 1/2 szkl. kaszy, 1 szkl. wody, 1 szkl. mleka, 2 łyżki margaryny, 1/2 szkl. cukru, 40 dag śliwek surowych lub mrożonych, cukier waniliowy bezgl., cynamon, sól.

Kaszę opłukać, zalać gorącym mlekiem z wodą. Dodać łyżkę tłuszczu i sól.gotować 25 min. aż kasza będziepółmiękka. Ze śliwek usunąć pestki, posypać śliwki cynamonem, cukrem waniliowym i połową cukru. Kaszę wymieszać z połową cukru i układać w wysmarowanej tłuszczem formie na przemian warstwę kaszy, śliwek itd. Wierzchnią warstwę powinna stanowić kasza. Ugnieść, skropić łyżką roztopionej margaryny. Zapiekać w gorącym piekarniku 30 minut.
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 173
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2005 11:25
Lokalizacja: Słupsk

Postprzez edyta » Śr 09 sie, 2006 08:04

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami z cynamonem, pycha. no i przede wszystkim krupnik (stały punkt w naszym jadłospisie).
mamuśka Mariuszka
Avatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Wt 27 gru, 2005 23:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Postprzez vixi » Pt 18 sie, 2006 10:13

edyta napisał(a):Kasza jaglana zapiekana z jabłkami z cynamonem, pycha. no i przede wszystkim krupnik
również bardzo polubiłam bo dopiero od niedawna tak robię - ale przyznam że jednak jabłka zapiekane to wolę z ryżem
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 858
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez larry » Śr 06 wrz, 2006 17:51

Kasza jaglana. Właśnie. Ale - jaka? Ściągana specjalnie od producenta, który pisze na opakowaniu "Produkt bezglutenowy"?
Czy też kasza jaglana, jak leci, z półki? Czy taka jest czysta? Czy też może zawierać domieszki (młyn) zabronionych zbóż?
Np. taki producent "KUPIEC" - kasze i ryże, na jego pudełkach, proszę - niby kasza gryczana, niby ryż taki, siaki, długi, płatki - takie owakie - stoi jak byk: Produkt bezglutenowy.
Co zatem z tą kaszą jaglaną, której w ofercie "Kupca" nie ma?
Staram się uważać, bo kabran niedawno wybiła mi z głowy (i tak podejrzewałem) kupowanie mąki kukurydzianej, tej zwykłej, co w każdym sklepie leży.
Z braku lepszych zajęć można zajrzeć:
www.larecki.blog.onet.pl
Avatar użytkownika
larry
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 45
Dołączył(a): Pt 11 sie, 2006 23:18
Lokalizacja: Centralna Polska

Postprzez kfiatek » Śr 06 wrz, 2006 18:23

larry napisał(a):Czy też kasza jaglana, jak leci, z półki? Czy taka jest czysta? Czy też może zawierać domieszki (młyn) zabronionych zbóż?

W kaszy "jak leci, z półki" najprawdopodobniej będą domieszki innych ziaren - młyn, linie produkcyjne w zakładzie gdzie tę kaszę się pakuje.
Rozwiązania są 2:
1) znaleźć kaszarnię, gdzie robią tylko dany rodzaj kaszy (raczej lokalne kaszarnie, i nie wiem, czy będzie taka, która tylko jaglaną robi, ale skoro kabran znalazła taką, co robi tylko gryczaną, to kto wie?)
2) przebierać kaszę przed spożyciem. patrz np. ten wątek
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Avatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 890
Dołączył(a): Cz 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez kabran » Śr 06 wrz, 2006 18:25

To ja tylko dodam parę linków:
http://forum.celiakia.pl/topics3/kasza- ... zyszczenia
(w tym jednym jest ukrytych kilka innych). :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Następna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron