ryż bezglutenowy

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

ryż bezglutenowy

Postprzez marcellinka » So 23 maja, 2009 20:14

Robiłam zakupy i ze zdziwieniem zobaczyłam na półce w sklepie ze zdrową żywnością wśród bezglutenowych "ryż bezglutenowy" No i zgłupiałam. Sądziłam do tej pory, że ryż nie ma glutenu. O co chodzi?
marcellinka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): So 02 maja, 2009 19:02
Lokalizacja: Koszykowice

Postprzez Rafal_tata » So 23 maja, 2009 22:13

Na yerba mate też jest znaczek, że jest bezglutenowa. Przerost formy nad treścią i tyle, moim zdaniem.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2662
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez marcellinka » N 24 maja, 2009 19:27

Już zaczęłam się zastanawiać, czy styka się gdzieś z glutenen. A to po prostu tak, jak piszesz.
marcellinka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): So 02 maja, 2009 19:02
Lokalizacja: Koszykowice

RYŻ

Postprzez PUMA » Pn 29 lis, 2010 10:25

Bezgutenowy jest tylko ryż biały krótki. Podejrzane są ryże długie, trzeba uważać, bo są mocno modyfikowane i niepewne są kolorowe... A jest zbożem "RYŻ DZIKI" i zawiera gluten!!! Mam to napisane wyraźnie w materiale dołączonym do wyników badań z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Ten "dziki ryż" jest z trawy rosliny chyba kanadyjskiej. Jestem uczulona na gluten i nie wolno mi jeść ryżu dziekiego...

Zapraszam na mój bloog:

http://blog-alergia.bloog.pl
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Rafal_tata » Pn 29 lis, 2010 10:32

Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2662
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Ryż bezglutenowy

Postprzez PUMA » Pn 29 lis, 2010 14:29

Rafale, dziekuję za wiadomość. Ale... Na różnych stronach w Internecie jest masa wiadomości "mętnych" na temat ryżu. Wprost nie ma nigdzie wyjaśnień. Ale nie o to chodzi.
Tak jak pisałam we wczesniejszym komentarzu, mam wyraźne wskazanie w opisie wyników badań krwi Testem ImuPro 300, że mogę jeśc ryż, /nie mylić z "ryżem dzikim"/, jest to zboże, które z ryżem nie ma wspolnego i on zawiera gluten.
Warto wspominać o różnicy w interpretacji okreslenia "ryż dziki". Te gliadyny, prolaminy i inne szczegółowe okreslenia, które są w poście poleconym od ciebie to jeszcze bardziej zaciemnia problem, a nie rozjaśnia.
Co raz częściej widzimy, że określenie "ryż dziki"j est używane do ryżu tak samo jak do tej tej rośliny ryżopodobnej.
Są też ryże amerykańkie, japońskie...itd. Mam dystans do tego ryżu...
Pozdrawiam serdecznie :)
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Jeszcze o ryżu dzikim...

Postprzez PUMA » Pn 29 lis, 2010 15:34

DZIKI RYŻ

Dziki ryż nie jest ryżem, tylko jest zbożem. W ziarnach tej trawy /owies wodny/jest gluten.

Ryż dziki - w rzeczywistości nie jest ryżem, tylko zupełnie inną trawą (o nazwie zizania wodna, owies wodny), pochodzącą z Ameryki Północnej.
Rośnie dziko na brzegach Missisipi, w jej górnym biegu. Jest dość drogi, gdyż jego zbiór jest bardzo trudny. Gotuje się dość długo. Ma szarobrązowy kolor, po ugotowaniu staje się purpurowy, a jego smak przez niektórych jest porównywany do karczochów. Bardzo często łączy się go z ryżem białym.
Mnie tego ryżopodobnego cuda nie wolno jeść. Przed tym ostrzegałam. Jeszcze raz pozdrawiam. :)
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Rafal_tata » Pn 29 lis, 2010 23:20

Możesz oczywiście zrobić z tą wiedzą co chcesz, ale najważniejsze jest to, że w celiakii odpowiedź immunologiczna dotyczy nawet nie samego glutenu lecz KONKRETNEGO łańcucha białek. Gluten to nazwa umowna. Znajduje się on, czy też raczej można go pozyskać nie tylko z naszych zbóż, ale także z ryżu i kukurydzy. Te dwa ostatnie jednak nie mają nic wspólnego z celiakią oraz z całym związkiem przyczynowo-skutkowym występującym w tej chorobie.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2662
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez gatta18 » Pn 29 lis, 2010 23:27

Są wafle firmy SONKO z dzikim ryżem, oznaczone jako produkt bezglutenowy, więc chyba można je bezpiecznie jeść?
gatta18
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 11 sie, 2010 21:55
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Postprzez Rafal_tata » Pn 29 lis, 2010 23:29

Pewnie je przebadali przed oznakowaniem...
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2662
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez PUMA » Pn 29 lis, 2010 23:34

I właśnie o tym pisałam, tzn., że okreslenie dziki jest używane w stosunku do ryżu i do amerykańskiego owsa wodnego. Prawdziwe ryże mogę jeśc a ten ryzopodobny nie. Może tylko ja mam taki problem...
Firma Sonko wydaje sie być wiarygodna. Ale, jak pokazują dwie tury badania produktów przez Stowarzyszenie nic dla nas nie jest pewne... Gluten znajduje sie nawet tam, gdzie go nie powinno być: w kaszy gryczanej firmy KUPIEC i mące kukurydzianej i w bezglutenowym "Chlebie morskim z amarantusem" firmy Glutenex.
Kupiłam sobie dziś firmy Sonko, "Ryż amerykański" krótkoziarnisty, to ten dla nas najlepszy. Zobaczymy.
Pozdrawiam :)
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

RYŻ AMERYKAńSKI firmy SONKO

Postprzez PUMA » Wt 30 lis, 2010 11:20

Wczoraj kupiłam, dziś ugotowałam. Jest pyszny jak dawnije. Normalny a nie jakieś twarde łupki... Jak ktos lubi krótkoziarnisty, kleisty ryż to ten taki jest. PYCHA!!!
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez wiolta » Pt 03 gru, 2010 23:15

Gluten znajduje sie nawet tam, gdzie go nie powinno być: w kaszy gryczanej firmy KUPIEC


Naprawde?????kasza firmy Kupiec jest glutenowa??Ja ja podaje corce,prosze o jakies potwierdzenie. <hmm>
wiolta
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): N 28 lis, 2010 22:00
Lokalizacja: Bruksela

Postprzez PUMA » So 04 gru, 2010 12:32

Wyniki II tury badań produktów znajdują się w tabeli pod tym linkiem, na stronie głównej strony Stowarzyszenia:
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=28

Pozdrawiam :)
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Rafal_tata » N 05 gru, 2010 10:05

wiolta, kaszę gryczaną przed użyciem trzeba rozsypać np. na stole i przebrać. Wszystkie nasiona zbóż wyrzucić i wtedy kasza jest już OK.
Nadmieniam jednak, że ten wątek jest o ryżu :)
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2662
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron