Thermomix

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Re: Thermomix

Postprzez Anula80 » N 22 mar, 2015 22:36

Na przepisowni thermomix'a jest też kilka przepisów na bg potrawy
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Postprzez Anula80 » Pt 03 kwi, 2015 07:51

Chleb gryczany
• 400 g mąki gryczanej
• 100 g mąki kukurydzianej (bardzo drobnej)
• 30 g zastępnika jajka (lub 2 żółtka)
• 300 g ciepłej wody
• 6 łyżek słonecznika, dyni
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1 opakowanie drożdży instant

Wszystko umieścić w naczyniu miksującym i wyrobić 5 minut/ Interwał.
Przełożyć (przelać) do dwóch foremek silikonowych. Odstawić na czas podwojenia objętości ciasta. Posmarować białkiem, mlekiem, masłem lub żółtkiem, posypać ziarenkami lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C ok. 20 minut, następnie w temperaturze 180 st. C - 30-40 minut do suchego patyczka.

źródło:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-gryczany-bezglutenowy/487316
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re:

Postprzez Anja » Pt 03 kwi, 2015 17:26

krystna napisał(a):Przesyłam link do paczki z przepisami:

DOWNLOAD

Dołączam jeszcze jeden przepis.
Sernik bezglutenowy-wykonanie 5 minut.
-1 kg twarogu
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-6 jajek
-150 gram masła
-1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
+ druga osoba do ubijania białka z jaj

Podczas gdy druga osoba ubija białka uruchamiamy Thermomix.
Wrzucamy do środka cukier, masło, żółtko, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną.
Ustawiam czas-5 minut/ obroty pozycja 4.
Po 1 minucie zaczynam wrzucać pokrojony w kostkę twaróg.Pod koniec stopniowo zwiększam obroty do 5,6.
Czasami w mieszaniu pomagam sobie kopystką.
Masę serową dokładam do białka i delikatnie mieszam.
Wykładam na blaszkę ( nie za dużą)
Piekę 1 godzina, 180 stopni Celsjusza,
W czasie pieczenia w pewnym momencie przykrywam sernik folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekł.

Smacznego.
Białka można ubić w thermomixie, jednak ja wybrałam tę opcję-szybszą.

Zrobiony!!! Niestety jest mega problem, trzeba zrobić drugi, bo ten już wyparował :D
Dodałam tradycyjnie 1 budyń i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Thermomix

Postprzez Anja » Wt 14 kwi, 2015 16:13

Pulpety na parze w sosie

mielone mieszam z ugotowaną kaszą jaglaną i dodaję jaja surowe, oraz przyprawy. Robię kulki i na parę.
Do sosu dodaję ser pleśniowy lazur z podsmażoną cebulą zasmażoną z cebulą.
Moje chłopaki zajadają się :)
Sosik można zrobić też pomidorowy lub wiele innych.
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Thermomix

Postprzez Anula80 » Wt 16 cze, 2015 12:14

Szyszki bezglutenowe / bez laktozy

masa migdałowa:
•90 g cukru trzcinowego
•70 g uprażonych na patelni migdałów, można pominąć prażenie
•100 g gorzkiej czekolady 70-85%, np. Lindt
•40 g twardego oleju kokosowego
•100 g mleka kokosowego
ekspandowane proso:
•100-120 g prosa ekspandowanego

Przygotowanie:
1. do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na puder 10 s/obr. 10
2. dodać uprażone wcześniej na patelni migdały, rozdrobnić 15 s/obr. 10
3. dodać połamaną czekoladę, rozdrobnić 15s/obr. 8
4. dodać olej kokosowy i mleko, ucierać 4 min/50st/obr. 2
5. masę przelać do szklanej misy i odstawić do wystygnięcia
6. do ostygniętej masy dodawać stopniowo proso cały czas mieszając łyżką, można zmniejszyć ilość prosa podanego w przepisie
7. uformować szyszki (kule), wedle upodobania
8. uformowane szyszki odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)

źródło:
http://www.przepisownia.pl/przepisy-dla ... ozy/483343
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Postprzez Anula80 » Pt 19 cze, 2015 09:43

Placki z cukinii:
•1 cukinia średniej wielkości
•2 jaja
•1/2 serka typu feta (ok 130g, u mnie tłusty)
•garść świeżego szpinaku
•1/2 szklanki mąki kukurydzianej, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
• mała cebula czerwona
Pokrojoną na kawałki cukinię nieobraną, jaja, serek, szpinak, mąkę i pokrojoną w kostkę cebulkę wrzucamy do naczynia miksującego 20s obr 5. Smażymy na klarowanym maśle. Sól pieprz do smaku, pyszne ze śmietaną. Wychodzi 10 placków, w zależności od apetytu na 2 lub 4 osoby mniejsze.

Można oczywiście zrobić bez Thermomix'a :)

źródło:
http://www.przepisownia.pl/dania-g%C5%8 ... fit/490236
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Postprzez Anula80 » Śr 24 cze, 2015 13:13

Przyprawa - pasta z czosnku:
•300 g obranego czosnku
•150 g soli
•50 g natki pietruszki
•75 g oleju

Wszystkie składniki włożyć do TM (blendera) 40s./obr.10.
Przełożyć do zakręcanego słoiczka.
Pastę można w lodówce przechowywać 1 rok.
1 łyżeczka pasty zastępuje 1 ząbek czosnku.

źródło:
http://www.przepisownia.pl/przepisy-pod ... nku/489817
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Postprzez Anula80 » Pt 03 lip, 2015 15:03

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i bezpszeniczne

•260 g mąki kukurydzianej
•170 g mąki ryżowej
•165 g mąki gryczanej
•100 g cukru
•1 jajo całe, temperatura pokojowa
•1 żółtko, temperatura pokojowa
•80 g masła, najlepsze klarowane, ciepłe rozpuszczone
•60 g drożdży świeżych
•200 g mleka ryżowego letniego
•0,5 łyżeczki soli
• dowolne owoce
•1 słoik dżemu
•1 opakowanie cukru waniliowego

posypka
• cukier brązowy do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta:
1. Do naczynia miksującego wlać mleko. Podgrzać do temp. 37C.
2. Dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy, podgrzać 2min/30s/37C/obr.1.
3. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2 min/Interwał. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei, dodać odrobinę mąki. Znów wyrobić 1 min/Interwał.
4. Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 minut.
5. Rozgrzać piekarnik do 150C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Wyrośnięte ciasto rozłożyć w blaszce. Posmarować dżemem. Rozłożyć owoce (np. rabarbar, truskawki, śliwki). Odstawić na 10 minut.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut. Zwiększyć temperaturę do 180C i piec około 45 minut (najlepiej z włączonym termoobiegiem).
8. Wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posypać brązowym cukrem (według uznania).
9. Kroić po lekkim przestudzeniu. Najlepsze lekko ciepłe.

źródło:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/cia ... zne/491543
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Postprzez Anula80 » Pt 03 lip, 2015 15:05

Kawa mrożona z lodami
•4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej drobnej
•250 ml zimnego mleka
•12 kostek lodu
•250 ml śmietany kremówki
•2 łyżki cukru pudru

2 gałki lodów czekoladowych
wiórki startej czekolady

Przygotowanie:
W naczyniu Thermomixa umieścić kawę, mleko i kostki lodu. Zmiksować 10 s/obr 5-6.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem.
Do wysokiej szklanki włożyć gałkę lodów, wlać kawę, ozdobić bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Smacznego

źródło:
http://www.przepisownia.pl/napoje-przep ... ami/490320
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Postprzez Anula80 » Cz 29 paź, 2015 13:20

Ciasto dyniowe bezglutenowe
•150 g migdałów bez skórki (lub migdałów w słupkach)
•100 g kaszy quinoa (komosy ryżowej), można zastąpić kaszą jaglaną
•500 g upieczonej dyni hokkaido
•50 g xylitolu (lub 80g cukru trzcinowego)
•50 g cukru muscovado, (można pominąć i dać łącznie 80g xylitolu)
•6 jajek
•100 g miękkiego masła (lub 80g twardego oleju kokosowego lub 70 g ulubionego oleju)
•10 g przyprawy do piernika (bez cukru), ew. zrobić w Thermomixie
•1 płaska łyżeczka sodki kuchennej

POLEWA (opcjonalnie)
•50 g czekolady gorzkiej 70%
•50 g mleka kokosowego

TORTOWNICA (ok. 27cm. średnicy)

PIECZENIE DYNI:
piekarnik rozgrzać do temp. 190 st termoobieg, dynię przekroić na pół, rozkruszyć odrobinę oleju kokosowego na każdą połówkę, położyć na blasze skórka do dołu, piec 50 min, wystudzić, oddzielić miąższ od pestek i skóry (jeżeli skóra nie jest przypalona można ją również wykorzystać do ciasta).


1. do naczynia miksującego włożyć migdały i quinoa, nałożyć miarkę, zmielić na mąkę 20s/obr 10, zgarnąć kopystka na dno naczynia i ponownie zmielić 10s/obr10, mąkę przesypać do innego naczynia (dodatkowo odłożyć łyżkę mąki do obsypania spodu tortownicy)
2. do naczynia miksującego wsypać cukier, nałożyć miarkę, zmielić na puder 8s/obr.10
3. dodać żółtka (białka odstawić), masło, nałożyć miarkę i ucierać 2min/obr.5
4. dodać kawałki upieczonej dyni, przyprawę do piernika, sodkę i wcześniej wykonaną mąkę, ucierać przy pomocy kopystki 20s/obr.6
5. przełożyć do innego naczynia
6. umyć Thermomix: 1000 g ciepłej wody + kropla płynu do mycia naczyń, zmiksować 8s/obr.10, przepłukać i osuszyć naczynie miksujące
7. nałożyć motylek i wlać białka, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubić pianę 4min/37st./obr.4
8. białka przełożyć do wcześniej wykonanej masy, delikatnie wymieszać silikonową łopatką (lub inną łyżką)
9. gotową masę przelać do tortownicy (na dnie tortownicy położyć papier do pieczenia lub wysmarować spód tortownicy olejem kokosowym i posypać mąką
10. wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika (190st), piec na ruszcie, drugi poziom od dołu przez 50 min
11. wyjąć ciasto z piekarnika od razu po skończeniu pieczenia i opuścić delikatnie tortownicę na podłogę z wysokości ok 30 cm, ten zabieg często wykonuje się po upieczeniu biszkoptów, wówczas jest duża szansa na to , że ciasto bardzo nie opadnie
12. po ostudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty, i dolną część posmarować powidłami śliwkowymi (najlepiej bez cukru) wykonanymi w Thermomixie, lub dżemem z czarnej pożeczki

źródło:
http://www.przepisownia.pl/s%C5%82odkie ... owe/498463
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Postprzez Anula80 » Cz 29 paź, 2015 13:38

Zupa dyniowa
•100 gramów cebuli
•1 ząbka czosnku, obrane
•20 gramów oliwy z oliwek, dobrej jakości
•800 gramów dyni, najlepiej hokkaido
•50 gramów mleka kokosowego
•1 szczypty kurkumy, mielonej
•1 szczypty przyprawy curry
•1 szczypty pieprzu czarnego
• gałaka muszkatałowa, najlepiej świeżo starta
•2 łyżki bulionu, dowolnego, własnej roboty
•2 łyżki bulionu, dowolny, własnej roboty
• sól morska
• Gałka muszkatałowa, najlepiej świeżo starta

Przygotowanie:
1. Do naczynia miksującego wrzucamy 100g cebuli przekrojonej na pół i do tego 1 ząbek czosnku.Rozdrabmiany 5 sek./ob.5
2. Kopystką zgarniamy cebulę ze ścianek na dno. Wlewamy 20 gramów oliwy z oliwek, u mnie nierafinowana i niefiltrowana.Dusimy cebulkę 2 min/varoma/ob.2
3. Do naczynia miksującego wrzucamy połewę dyni (400g) pokrojonej na kawałki ok 3cm. Miksujemy 10sek/ob. 4-6.
Następnie wrzucamy resztę dyni i miksujemy 10sek/ob. 4-6 wspomagając się kopystką.
4. Wlewamy 650g wody (tak aby przykryło dynię) i przyprawy: 1,5 łyżki bulionu, kurkumę, curry, imbir.
5. Gotujemy 20min/100stopni/ob. 2 (pierwszą minutę daję na ob. 3 aby dobrze się wymieszało)
6. Dodajemy mleczko kokosowe
7. Miksujemy 30s/obroty 1-8 (stopniowo zwiększając)
8. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatałowej, do smaku solą, pieprzem i można dodać cukier. Po doprawieniu można zupę jeszcze wymieszać, 5sek/ob.5
9. Podajemy polane mlekiem kokosowym i uprażonym słonecznikiem.

źródło:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/zup ... ege/498413
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Postprzez Anula80 » Pt 30 paź, 2015 12:54

Chlebek bez mąki i drożdży
•250 g słonecznika
•80 g pestek dyni
•100 g siemienia lnianego
•70 g sezamu
•20 szt. orzechów nerkowca
•8 szt. pokrojonych śliwek suszonych
•1,5 łyżeczki soli morskiej
•50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
•4 jaja

Przygotowanie
Wszystkie składniki wkładamy do misy TM i mieszamy na obr. 3-4 wsteczne/25 sekund za pomocą kopystki. Przekładamy do silikonowej foremki (24 cm). Pozostawiamy na ok 30 minut. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C na 60 minut. I gotowe

Wskazówki
Można dodać łyżeczkę miodu lub ksylitolu. Ja nie dodaję, bo lubię ten chlebek z dżemem wykonanym w TM. Świetnie smakuje jako kanapka śniadaniowa z wędliną lub przekąska do filiżanki kawy.
Jeżeli smak podpasuje dzieciom proponuję kilka sekund rozdrobnić ziarenka, aby były mniej wyczuwalne

http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5%82ki-przepisy/chlebek-bez-m%C4%85ki-i-dro%C5%BCd%C5%BCy/485393
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Thermomix

Postprzez Anja » Pn 18 sty, 2016 00:44

Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości