Thermomix

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

W ogóle nie brałam pod uwagę kupna thermomixa, bo raz cena, dwa rozmiar.
Zresztą wcale dużo nie gotuję, a już na pewno nie piekę chleba.

A do gotowania na parze mam wkładkę do garnka. http://www.allegro.pl/item1085242490_si ... parze.html
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

My też jesteśmy szczęśliwymi użytkownikami thermomixu od ponad roku.

Oszczędność czasu - czas przygotowania poszczególnych potraw znacznie się skraca, miejsca w kuchni - nie potrzebne inne nie które mechaniczne przyrządy kuchenne

Cena owszem wysoka, ale według nas warto.

Rodzice posiadają thermomix od 15 lat i sprzęt cały czas jest na okrągło eksploatowany :), dodatkowy plus.
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Awatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 171
Rejestracja: sob 11 mar, 2006 14:18
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: gosia888 »

Mam taką prośbę. Mógłby ktoś wkleić przepis na bułki drożdżowe z thermomixu? Mi mama kiedyś zrobiła i fakt na początku ciepłe były ok. Ale jak wystygły to twarde jak kamień :okulary2:
Obrazek
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

ja robię bułki z książki podstawowej, tylko mąkę zastępuję bg
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Sprawdzone przepisy na Thermomix zamieściłam w dziale rozmowy przy stole-thermomix.Jest tam między innymi przepis na bułki.Poszukaj i wypróbuj.Smacznego.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
szachus
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pn 07 cze, 2010 18:39
Lokalizacja: Tychy

Post autor: szachus »

Witam ;) hehe mój pierwszy post na tym forum :)

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Thermomixa i również bardzo sobie go chwalę.

Co do przepisów bezglutenowych to jestem właśnie na etapie zbierania przepisów z niemieckiej strony, część z nich pochodzi właśnie z tej książki o której piszecie wyżej. Niestety nie ma polskiego wydania i z tego co wiem - na razie raczej nie będzie. Postaram się za jakiś czas trochę przepisów tu powrzucać - jest ich sporo ... Poza tym wydaje mi się, że możemy stworzyć w Dziale Kuchnia osobną część z przepisami Thermomixa bo jednak się trochę różnią od normalnych - przepisami bezglutenowymi oczywiście ;-).

Gorąca prośba do Krystyny Smentek - jak możesz udostępnij proszę przepisy które dałaś wyżej - linki chyba wygasły a dobre bułeczki chodzą za mną od dość długiego czasu ...

Pozdrawiam
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Okey,poczekaj do weekendu, będę miał trochę więcej czasu.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Przesyłam link do paczki z przepisami:

DOWNLOAD

Dołączam jeszcze jeden przepis.
Sernik bezglutenowy-wykonanie 5 minut.
-1 kg twarogu
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-6 jajek
-150 gram masła
-1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
+ druga osoba do ubijania białka z jaj

Podczas gdy druga osoba ubija białka uruchamiamy Thermomix.
Wrzucamy do środka cukier, masło, żółtko, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną.
Ustawiam czas-5 minut/ obroty pozycja 4.
Po 1 minucie zaczynam wrzucać pokrojony w kostkę twaróg.Pod koniec stopniowo zwiększam obroty do 5,6.
Czasami w mieszaniu pomagam sobie kopystką.
Masę serową dokładam do białka i delikatnie mieszam.
Wykładam na blaszkę ( nie za dużą)
Piekę 1 godzina, 180 stopni Celsjusza,
W czasie pieczenia w pewnym momencie przykrywam sernik folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekł.

Smacznego.
Białka można ubić w thermomixie, jednak ja wybrałam tę opcję-szybszą.
Ostatnio zmieniony sob 11 wrz, 2010 16:33 przez krystna, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
szachus
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pn 07 cze, 2010 18:39
Lokalizacja: Tychy

Post autor: szachus »

Wielkie dzięki !!
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Na razie przeniosłam wątek i go przykleiłam. Mam nadzieje, że na początek to wystarczy :)
Obrazek
Awatar użytkownika
rainbowka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 68
Rejestracja: śr 06 kwie, 2011 22:19
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: rainbowka »

ja również jestem szczęśliwym posiadaczem Thermomixu. Fakt, cena paraliżująca, ale zwraca się paraliżująco szybko ;) Nie wyobrażam sobie kuchni bez tego sprzętu. Surówki w kilka sekund, zupki w kilka minut, pizze, gotowanie na parze, chleby, napoje, lody...Zwłaszcza, że mamy działkę, więc i warzywa i owoce swoje. Co do książek, większość jest w internecie do ściągnięcia.
Obrazek
Michelle7
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pn 21 lis, 2011 16:35
Lokalizacja: śląsk

Post autor: Michelle7 »

jestem posiadaczką tego urządzenia - prezent w rocznicę ślubu. Czy ma ktoś przepisy na chleb i ciasta bezglutenowe np chałka czy chleb wieloziarnisty :) ?
anetabb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: wt 15 lis, 2011 20:52
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: anetabb »

ach też choruję na Termomix i nie mogę się zdecydowac.ta cena jest zabijajaca
Fuga
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: śr 26 paź, 2011 10:46
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Fuga »

Do końca marca jest promocja - 20 rat bez procentów plus jedna opłata 160 zł. Dzięki temu skusiłam się na to cacko.
Na dzień dobry zrobiłam chlebek bezblutenowy tak trochę na oko.
około 400 gr mąki bezglutenowej
około 100 gr mąki amarantusowej
15 gr zmiksowanej kaszy gryczanej i 10 gr drożdży
450 gr wody, łyżeczka cukru i soli
wyrabiałam 3 minuty. Chlebek wyszedł pyszny.
anetabb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: wt 15 lis, 2011 20:52
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: anetabb »

no wlasnie wiem o tej promocji.też chce przestac kupowac cleb dla nas trzech i to urządzonko pomogłobymi w tym oraz w wieczornym przygotowywaniu pposiłków dla córci do przedszkola-codziennie robię to co w przedszkolnym menu(w granicach rozsądku)-taki warunek przyjęcia dziecka do przedszkola.jutro podpisuję papiery i gotuję!!!
ODPOWIEDZ