W zupełności się Magdalaena, z Tobą zgodzę, to taki mały przerywnik dnia, drobna przyjemność , noo "taka mala rzecz , a cieszyMagdalaena pisze:U mnie picie kawy, to też nie jest konieczność, ale dlaczego miałabym się pozbawiać przyjemności ?
Kawa i herbata.
Moderator: Moderatorzy
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Kiedyś topiłem kiwi w herbacie i poza kwaskowatością, nie ma tego silniejszego aromatu co poczciwa cytryna.Kasinka pisze:
Zaparzamy czarną albo zieloną herbatę, wciskamy sok z grejpfruta, dodajemy 2-3 goździki, 2 plasterki imbiru lub szczyptę sproszkowanego, słodzimy miodem albo cukierem....
ww. do wypróbowania
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
słyszałem że do herbaty można dodawać pigwe ponoć pychotą,
jeszcze nie próbowaliśmy, ale zamierzamy to zmienić
jeszcze nie próbowaliśmy, ale zamierzamy to zmienić
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
myślę, że wszystko z umiarem. Z autopsji wiem, że nadmierne picie (w przypadku mojej osoby) czarnej herbaty utrudniało wchłanianie się żelaza. Domyślam się, że i z zielona jest podobnie. Obecnie piję owocowe herbatki z firmy: Dary Natury. Są przepyszne i niesamowicie zdrowe. Szczerze polecam.
http://www.spragnieninatury.pl/pl/categ ... rybut_84=0
http://www.spragnieninatury.pl/pl/categ ... rybut_84=0
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Dziewczyno - zastanów się, co Ty piszesz ! Jeśli masz wątpliwości co do bezglutenowości konkretnych produktów, to najpierw poszukaj na forum, a dopiero potem pytaj, wskazując, skąd wzięły się Twoje podejrzenia.Monisiaczka pisze:piję dużo zielonych herbat jak myślicie czy szkodzą słyszałam że owocowe najlepiej pić
Nie ma żadnego powodu przypuszczać, że owocowe herbaty są bardziej bezglutenowe. Wręcz przeciwnie - jedyny przypadek obecności glutenu w herbacie, jaki znam , to firma Irving, która dodawała aromat zawierający gluten. A herbaty owocowe mają zwykle mnóstwo dziwnych składników.
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Herbata
Witam. temat głupi, bo głupi, ale nie daje mi to spokoju. Przeczytałem tu na forum, że podobno herbata Saga zaszkodziła osobom chorym na celiakię (bóle brzucha czy coś). Piję od początku diety Sagę i jeszcze wcześniej piłem i muszę przyznać, że rzeczywiście czasami boli mnie brzuch (zupełnie nie wiem po czym). Być może herbata działa tak z opóźnieniem czy coś. Pijacie tę herbatę? Nie wiem skąd mógłby wziąć się tam gluten ale OK. Nie wnikam
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Saga to bardzo słaby jakościowo produkt. Prawdopodobnie może być kolorowana lub aromatyzowana lub fermentowana w jakiś tani i niezbyt zdrowy sposób. Zawsze warto odrzucić skrajności, czyli nie musisz kupować najdroższych herbat, ale nie kupuj też najtańszych. Szkoda zdrowia.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
No cóż, z herbatą bywa różnie i nie jest to zawsze zależne od firmy... Po wielu, wielu latach /jak w bajce/ życia z alergiami + antybiotykoterapie, w jelitach nadmiernie rozbudowują się kolonie candida albicans, potem to opanowuje cały organizm... Jest wiele produktów, które je karmią... Jednym z nich jest herbata fermentowana /czarna, czerwona/... Nie wolno mi tych herbat, mogę tylko zieloną i bez cukru... Może komuś przyda się ta refleksja i informacja.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Puma: To informacja szeroko rozpowszechniona, nawet w książkach o Candidzie. Nigdzie tylko nie widziałem wyjaśnienia dlaczego. Co prawda też źle znoszę herbaty. Zieloną chyba najgorzej. Więc ich nie piję. Podobnie kawy (im mniej palone, tym gorzej). Trudno jednak mi rzucić te napoje, bo rozwalenie po nich konkuruje z pobudzeniem...
Gdzieś znalazłem stwierdzenie, że produktów fermentowanych nie wolno, bo miały styczność z grzybami i bakteriami, które prowadzą fermentację. Czy ta styczność to taki problem jak styczność z glutenem? Gdzieś trafiłem też na refleksję, że np. pleśnie dodawane do serów to organizmy zupełnie inne niż Candida albicans, może nawet z Candidą wojujące.
Gdzieś znalazłem stwierdzenie, że produktów fermentowanych nie wolno, bo miały styczność z grzybami i bakteriami, które prowadzą fermentację. Czy ta styczność to taki problem jak styczność z glutenem? Gdzieś trafiłem też na refleksję, że np. pleśnie dodawane do serów to organizmy zupełnie inne niż Candida albicans, może nawet z Candidą wojujące.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]