mąki, mączki bezglutenowe

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

mąki, mączki bezglutenowe

Postprzez grawoj » Wt 30 mar, 2010 12:05

jakich mąk, mączek bezglutenowych używacie w kuchni?

my oprócz standardowych mix firm balviten, glutenex, bezgluten stosujemy:
- mąkę kukurydzianą
- mąkę ziemniaczaną
- mąkę z amarantusa
- mąkę migdałową

np o mące z teffu słyszeliśmy ale nie znależliśmy w Polsce
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Avatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 85
Dołączył(a): Wt 17 lis, 2009 15:51
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Okalina » Wt 30 mar, 2010 13:37

Ja używam jeszcze:
-mąkę ryżową
-z tapioki
-sojową

I jeszcze mixy z Schaera.
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 139
Dołączył(a): Pn 16 mar, 2009 17:13
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez gasparo » Wt 30 mar, 2010 22:38

A ja prócz mix-ów używam całkiem sporo mąki gryczanej, kukurydzianej i ryżowej.
Amarantus niestety młodemu nie wchodzi (zaraz go wyczuje i pluje).
Ale gryczana jest super - do naleśnikow, kluseczek, racuchów i chlebka.
gasparo
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Śr 17 lut, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Grażyna » Wt 30 mar, 2010 23:47

Ja używam miksy - głównie do ciast, a oprócz tego mąki: z tapioki, ziemniaczana, ryżowa, gryczana i jaglana. Jaglaną (sama mielę kaszę) podprawiam sosy, zupy. Nie używamy kukurydzianej, ze względu na alergię.
Jeden jedyny raz kupiłam mąkę z Teff - bardzo droga, ale świetna - naleśniki wyszły jak glutenowe - smaczne, miękkie, elastyczne - zwijały się pięknie.. Już nie pamiętam, która to była firma - jakaś skandynawska.
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 342
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez grawoj » Cz 01 kwi, 2010 13:51

własnie czy wiecie gdzie można mąkę z teff spotkać, z wielką chęcią byśmy spróbowali wypieków i potraw z jej użyciem
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Avatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 85
Dołączył(a): Wt 17 lis, 2009 15:51
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Sheep » Cz 01 kwi, 2010 13:57

Ja kiedyś widziałam w Organicu mąkę z Teff firmy 3Pauly, ale przed kupieniem powstrzymała mnie cena, jakiej sobie zażyczyli: 32 zł za, o ile pamiętam, 0,5 kilo mąki.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: mąki, mączki bezglutenowe

Postprzez violla » Pn 27 paź, 2014 19:13

mąka kokosowa, z ryżu ciemnego, z cieciorki.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: mąki, mączki bezglutenowe

Postprzez bartek.drozd » So 04 cze, 2016 18:47

najlepsze maki wg mojego użycia ( do zup, sosów, naleśnkików, ciasta , pierogów i wszystkiego innego) to:

mix mąk firmy schar
mix mą glutenex

maka ryżowa glutenex
Obrazek
bartek.drozd
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 34
Dołączył(a): Pn 16 maja, 2016 23:50

Re: mąki, mączki bezglutenowe

Postprzez mama czworga » N 05 cze, 2016 22:12

oj , my mamy kupione wszystkie chyba dostępne maki , ja taka zapasna babka jestem i z racji mieszkania na wsi nie lubie jak mi czegos nagle zabraknie wiec mamy mąki przeróżne:

standardowo
kukurydziane
ryzowe
ziemniaczane
z tapioki
amarantusowa
kokosowa
gryczana
jaglana
mixy Schara
wszystkie maxi i mixy z Bezglutenu
owsiane z Proveny
ziemniaczana z Łomzy
przeróżne mixy na gofry,chleby i pizze czy ciasta takie gotowe

tylko ze ja mam spizarnie i tam przechowuje zapasowe kg mak i wszelkich innych bezglutenowych przypraw czy innych produktow
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 145
Dołączył(a): N 24 kwi, 2016 14:09

Re: mąki, mączki bezglutenowe

Postprzez gdzie-idziesz » Cz 21 lip, 2016 10:32

Ja bazuję tylko na oryginalnych mąkach, miksy robię sama:)
Mam mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, ziemniaczaną i z tapioki. I jeszcze skrobię kukurydzianą. Mąkę z prażonego amarantusa robię sama.
W spiżarce mam w słoikach gotowe miksy - miks na chleb i na gofry:) Przyspiesza to życie, bo jeden bałagan robię w kuchni co jakiś czas, i potem mam gotowe no 10 słoików.
Dużo gotuję i piekę, ale wybieram takie przepisy, by wystarczyła ta baza.
gdzie-idziesz
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 55
Dołączył(a): Wt 07 cze, 2016 10:58

Re: mąki, mączki bezglutenowe

Postprzez uniaczek » Cz 21 lip, 2016 11:08

W takim razie może podpowiesz mi z jakiej mąki robisz ciasto kruche ( np. na kruszańca - pleśniaka ), które się nie sypie po upieczeniu ?
Zadałam już takie pytanie w wątku viewtopic.php?f=16&t=7008 - kruche ciasto baza i pozostało bez odpowiedzi. Jeżeli masz sprawdzony przepis to proszę o odpowiedź w powyższym wątku
pozdrawiam g:)
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno


Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość