18stka

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

18stka

Postprzez gatta18 » So 11 wrz, 2010 14:54

Hej. Od jutra przechodzę na dietę bezglutenową (mam wtórny zespół złego wchłaniania - zanik kosmków typ IIIa w skali Marsha). Dotychczas miałam dietę niezawierające kazeiny. Niedługo mam 18stkę w domu, menu miałam już mniej więcej ustalone, jednak okazało się, że muszę przejść na dietę bezglutenową. Tort planuję zamówić zwykłego, nie muszę go jeść, chciała tylko zrobić chociaż jeden placek bezglutenowy i bez mleka, który mogłabym jeść i który smakowałby go gościom, nie mam jednak pojęcia jaki placek byłby dobry. Moglibyście mi coś doradzić?
gatta18
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 11 sie, 2010 21:55
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Postprzez Tomkus » N 12 wrz, 2010 15:37

Co ci tutaj powiem....hmm... może poszukaj takich, które nie mają w swym składzie dodatkowo mleka, albo konwersja na taki sposób, by uniknąć, co do zawartości tegoż mleka.
Ostatnio edytowano N 12 wrz, 2010 16:33 przez Tomkus, łącznie edytowano 1 raz
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez Jeli » Pn 13 wrz, 2010 22:12

gatta18,


Jestem na etapie doświadczeń ,więc dokładnego przepisu nie podam jednak : kleik kukurydziany ( jest w sklepach bezglutenowych) takie drobne płateczki z kukurydzy można wymieszać z przegotowaną wodą , rozklei się na oczekiwana gęstość zależnie od oczekiwań , przypomina krem do tego można dodać przetarte owoce np morela , nektaryna , można dodać agaru dla podtrzymania konsystencji kremu - galaretki, to wszystko zmiksować i zaraz wylać na upieczone ciasto . w pucharku jako deser wypróbowane i ok , na ciasto jeszcze nie dawałam .
Ciasto - poszukaj na forum przepisu na biszkopt . Krem - myślę ze proporcje jak na budyń czyli na pół litra wody itd...:) lub jak na galaretkę może ciut wody mniej
Ostatnio edytowano Pn 13 wrz, 2010 22:13 przez Jeli, łącznie edytowano 1 raz
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez martini » Wt 14 wrz, 2010 22:24

Jak możesz jajka, to może Pavlova? To nie jest klasyczny tort, co prawda, ale zawsze słodkie i bardzo ładne. Przepis bez problemu znajdziesz w sieci, tylko zaufaj takiemu ze skrobią kukurydzianą i octem winnym, bo ponoć są niezbędne.
Są jeszcze maliny, więc możesz zrobić z malinami i wtedy to jest po prostu odjazd - według mnie:). Dekoracja z bitej śmietany wcale nie jest konieczna, jeśli nie możesz jeść mleka, wielokrotnie jadłam takie wersje z samymi owocami, nie było dekoracji ze śmietany, zamiast tego białko miało jakąś ciekawą formę. Tylko tak się właśnie zastanawiam, co by zrobić, żeby owoce nie powsiąkały w bezę - chyba że po prostu wsypiesz je natychmiast przed podaniem i voila.

Na drugi dzień jajecznica z kilku żółtek:) Chyba że machniesz może jakiś wytrawny quiche dla gości, albo cytrynowy chutney i do słoika?
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 738
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez gatta18 » Śr 15 wrz, 2010 20:46

O torcie Pavlova też słyszałam : Jednak bez bitej śmietany nie ma chyba takiego efektu :D Ale będę musiała spróbować, bo pewnie też jest dobry i bez śmietany :)
gatta18
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 11 sie, 2010 21:55
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski


Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości