ZAMIAST MASŁA

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

ZAMIAST MASŁA

Postprzez PUMA » Pn 29 lis, 2010 10:33

Oprócz tego, że jestem Bezglutkiem mam też nietolerancję mleka krowiego i koziego w bardzo wysokim stopniu. Nie wolno mi jeść żadnych produktów mlecznych i zawierających laktozę. Jak sobie z tym problemem radzę piszę na moim blogu pod adresem:

http://blog-alergia.bloog.pl/id,6416772 ... caid=6b542


Zapraszam :) na mojego blooga: http://blog-alergia.bloog.pl
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez martini » Pn 29 lis, 2010 19:35

A próbowałaś kapsułek z enzymami? Mnie trochę pomagają, ale mleko jem bardzo rzadko i tak.
Ja doskonale znam smak brudnej ściery, ojojoj, myślę, że mój organizm instynktownie chronił się przed nim i całe dzieciństwo nie znosiłam kefirów, maślanek, itp, dopiero przed trzydziestką trochę się zaczęłam przekonywać, ale powoli. A potem zaraz się okazało, że mam nie jeść.
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 739
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez PUMA » Pn 29 lis, 2010 22:15

Witaj!

Ja biorę "ENZYM LAKTAZA" - inaczej nie mogłabym brać lekarstw na nadcisnienie i na alergię. Są z laktozą. Dla innych są zamienniki bezlaktozowe, ale te trudno zastapić. Ja szczerze mówiąc nigdy nie przepadałam za mlekiem. W miarę zaostrzenia bardzo pachniały mi sery żółte i jadłam je. Bardzo źle się czułam. Teraz, gdy jestem czysta "laktozowo", te sery śmierdzą mi jak coś przypalanego... Chyba teraz działa instynkt - wreszcie ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez izek » Pn 28 paź, 2013 13:25

zamiast masła bardzo dobrze smakuje oliwa z oliwek :okulary:
go vegan!
izek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pn 28 paź, 2013 12:25
Lokalizacja: gdansk

Re: ZAMIAST MASŁA

Postprzez violla » Pn 27 paź, 2014 19:11

Ja zamiast masła smaruję smalcem.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: ZAMIAST MASŁA

Postprzez violla » N 30 lis, 2014 21:55

Dziś zastosowałam zamiast masła, pastę z awokado. W sieci sporo jest przepisów na tę pastę, a ja nie chcąc szukać, a mając dojrzałe awokado, wymyśliłam sama z tego co miałam w lodówce. Sama pasta.... hmmmm ... niespecjalnie mi smakowała, ale z pomidorem i cebulką lub wędliną i rzodkiewką- było całkiem smaczne. A awokado jest zdrowe ponoć.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: ZAMIAST MASŁA

Postprzez Leeloo » N 30 lis, 2014 22:04

awokado jedno z najlepszych dóbr spożywczych, jakie istnieje. nie żałować sobie!! z awokado można zrobić prawie wszystko g:) bardziej leniwi kroją je po protu na plasterki i kładzie zamiast masła. pasty to jest w ogóle szał, bardzo polecam.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7300
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: ZAMIAST MASŁA

Postprzez violla » N 30 lis, 2014 22:17

Szkoda tylko, ze takie drogie ;) . Ja zjadłam w postaci pasty, na jeden posiłek, prawie całe awokado, a zapł. 6 zł/szt. Wiem.... niby nie dużo ale w porównaniu ze smalcem lub masłem, które na dłużej wystarczy.... drogo wychodzi :( .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: ZAMIAST MASŁA

Postprzez pleomorfa » Pn 01 gru, 2014 11:47

Viollu, u mnie w małym miasteczku awokado na placu targowym jest po 1zł/szt. w okresie jesiennym ;).
Może gdzie indziej byłoby taniej ? :)
A awokado to super rzecz.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3795
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: ZAMIAST MASŁA

Postprzez violla » Pn 01 gru, 2014 17:21

Wszędzie podobne ceny, już sprawdzałam :( .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: ZAMIAST MASŁA

Postprzez pleomorfa » Pn 01 gru, 2014 17:23

To faktycznie drogo macie.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3795
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: ZAMIAST MASŁA

Postprzez violla » Śr 03 gru, 2014 15:28

Wczoraj w biedronce było awokado po 14,49/kg i za 2 szt wyszło 7 zł. A w warzywnych 6 zł... . Moze warzywni kupują w biedrze i sprzedają u siebie ;) ?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: ZAMIAST MASŁA

Postprzez violla » Pt 05 gru, 2014 15:18

Co robicie by awokado tak szybko nie czarniało? Nawet skropienie cytryną nie pomaga, niemal natychmiast po przekrojeniu robi sie czarne. Takie czarne masełko, mało apetycznie wygląda ;) .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: ZAMIAST MASŁA

Postprzez kaczmi » Pt 05 gru, 2014 19:53

Cytryną nie, ale limonką powinno pomóc. A już na pewno pestka - jeżeli używasz połowy owocu, drugą połówkę zostawiasz z pestką i nie ściemnieje. Również w guacamole możesz włożyć pestkę i podobno będzie ok, gdyż stykanie pestki z miąższem powoduje brak odbarwień.
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 303
Dołączył(a): Pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: ZAMIAST MASŁA

Postprzez gronkowiec » So 06 gru, 2014 00:22

Mi ciemnieje kiedy zostawiam pestkę w połówce zostawionego awokado. Natomiast skropienie cyrtyną pomaga, ale dodaję sporo cytryny, tak z cwiartki. Guacamole mi nigdy nie ściemniało, ale całe było wymieszane z cytryną i innymi dodatkami.
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Następna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości