"120 przepisów bezglutenowych"

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez ola26 » Pn 11 lip, 2011 18:05

Ja wypróbowałam już kilka przepisów z tej książki. Piekłam bułki, jak i chleb. Niestety, rzadko kiedy mi wyszły tak, jak powinny, a tez ściśle trzymałam sie przepisu. Uważam, że trzeba nabrać wprawy, żeby upiec dobry chleb czy bułki bezglutenowe, dlatego nie zniechęcam sie i mimo, że nie zawsze wychodzi piekę nadal. To nie kwestia złego przepisu, ale doświadczenia.
Obrazek
ola26
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 45
Dołączył(a): Śr 25 lip, 2007 09:43
Lokalizacja: kutno

Postprzez Monisiaczka » Pn 11 lip, 2011 21:58

Dzisiaj upiekłam chleb kukurydziany.Za dużą wzięłam tortownicę i chleb wyszedł jak listek.To jest mój 3 chleb który upiekłam z tej książki.Na razie najlepszy był ten ze słonecznikiem.Jeszcze kilka przepisów pozostało do wypróbowania.A wam jaki chleb najlepiej smakuje?
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez Monisiaczka » Śr 20 lip, 2011 12:40

Parę dni temu upiekłam chleb maślany.Smakowo był dobry ale się rozlatywał na kulki.Jestem ciekawa czy ktoś piekł już ten chleb
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez wieczorynka » Cz 21 lip, 2011 19:48

właśnie ja piekłam i trochę nie wyrósł
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez Monisiaczka » Pt 22 lip, 2011 00:00

Rozpiekłam się trochę :D .Wypróbowałam kolejny przepis z tej książki tym razem upiekłam chleb gryczany przyznaje że ładnie się upiekł, wyrósł i smakowo jest całkiem, całkiem.
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez Monisiaczka » Pt 05 sie, 2011 14:05

Dzisiaj wzięłam się za zrobienie bułek.Upiekłam kajzerki tylko wyszły bardzo płaskie.Początkowo ładnie były wyrośniętę a w piecu klapły.Wszystko robiłam zgodne z przepisem.Może taki ich urok.
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez Magdula82 » Pn 08 sie, 2011 15:02

chleb gryczany piekłam, dla mnie rewelacji nie było. A innych nie wiem jak zrobić, bo w mieszankach tych chlebowych jest skrobia pszenna której nie mogę. Robiłam bakłażana, zapiekanki makaronowe, wyszły dobrze i smacznie. Teraz robie pyzy ziemniaczane, zobaczymy co wyjdzie. Piekłam też biszkopt do torta i wyszedł super.
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Postprzez Justyna1982 » Pt 12 sie, 2011 17:12

Ja wczoraj upiekłam chleb maślany. Nie należę do nowicjuszy w pieczeniu ale i mój chlebek rozpadł się na kuleczki :( coś jest nie tak. Następ[nym razem spróbuję zostawić taki rulon nie lepiąc tych kulek
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Agniesia » Śr 17 sie, 2011 21:04

Przetestowałam przepis na:
- zapiekankę wegetariańską z fetą - bardzo dobra
- bułeczki wieloziarniste - porażka
- mufinki z jagodami - raczej powinny nazywać się babeczki nie mniej jednak bardzo dobre, proste, szybkie do wykonania i w zasadzie składniki każdy ma zawsze w domu. Pierwszy raz robiłam z borówka amerykańską, dzisiaj dodałam kakao, pokrojoną gruszkę, kawałki czekolady a na wierzchu posypałam pokrojonymi orzechami laskowymi - wyszły naprawdę świetne.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Justyna1982 » Cz 18 sie, 2011 13:13

Czyli chyba coś z tym pieczywem przepisy nie wychodzą. Ja jak wrócę do domu to jeszcze raz zabiorę się do tych moich "chlebowych" porażek.
Ja robiłam ostatnio omlet. Mój synek zjadł cały :) Ma dopiero 1,5 roku i jest wybrednym człowieczek więc musiał być naprawdę smaczny
Ostatnio edytowano Cz 18 sie, 2011 13:14 przez Justyna1982, łącznie edytowano 1 raz
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Magdula82 » Wt 23 sie, 2011 20:38

a próbował ktoś z tej książki gofry? i jeszcze takie pytanko muszą byc w domu dwie gofrownice? czy można używać tej samej do glutenowych?
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Postprzez Agniesia » Wt 23 sie, 2011 20:43

Magdula82 napisał(a):a próbował ktoś z tej książki gofry? i jeszcze takie pytanko muszą byc w domu dwie gofrownice? czy można używać tej samej do glutenowych?

Ja mam jedną gofrownicę ale nie robię innych niż bezglutenowe gofry.
Podobnie z innymi wypiekami.

A jeszcze do mojej wypowiedzi o muffinkach - babeczkach. Po upieczeniu najlepiej schować do szczelnego naczynia; z każdym dniem robią się bardziej wilgotne... co jak na wypieki bezglutenowe jest dość niezwykłe :)
Ostatnio edytowano Wt 23 sie, 2011 20:44 przez Agniesia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Monisiaczka » So 26 lis, 2011 00:27

Dzisiaj zrobiłam pierogi ze szpinakiem.Jeśli chodzi o farsz to świeżego szpinaku nie dostałam bo po sezonie ale był za to w sklepie mrożony.Jak dla mnie za mało czosnku w przepisie więc dodałam soli czosnkowej.Natomiast ciasto z mąki pierogowo-naleśnikowej i gryczanej jest do bani bleee.Nigdy już nie zrobię nic z mąki gryczanej bo mi nie smakuje.Pozdrawiam:)
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez Justyna1982 » Wt 29 lis, 2011 15:44

Mąka gryczana ma specyficzny smak. Ja robiłam kiedyś chleb z jej dodatkiem i też mi nie smakował. Podobnie jak z mąką z amarantusa też mi jakoś nie odpowiada. Ja właśnie robię naleśniki z mieszanką chińską tylko ja z tą odmianą, że będę je zapiekać z serem. Naleśniki z nutella były wczoraj na śniadanie. Nasmażyłam więcej placków i dzisiaj wersja na słono :)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

ziemniaczany chlebek

Postprzez Monisiaczka » Wt 29 lis, 2011 20:52

Pierwszy raz upiekłam ziemniaczany chlebek i przyznam szczerze że jest pyszny.Nie dzieliłam na kulki jak w książce.Wzięłam prostokątną foremkę i resztę wykonałam wszystko zgodnie z przepisem.Jak wystygnie pokroje na kromki a potem włożę do zamrażalnika:).
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości