"120 przepisów bezglutenowych"

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Agniesia » N 04 gru, 2011 11:38

Ciekawa jestem czy ktoś już próbował zrobić pierniczki z przepisu podanego w książce.
Jak tak, to jaki był efekt? :mikolaj:
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 896
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez M » N 04 gru, 2011 17:48

Właśnie wczoraj z dziećmi robiłam te pierniczki. Wyszły bardzo dobre. W przepisie jest, że 100g mąki zostawia się na potem. Nie wsypałam wszystkiego. Jak dla mnie trochę tej mąki za dużo. Następnym razem zrobię pierniczki bardziej cienkie, bo przy pieczeniu niektóre ciastka zatraciły swój kształt. Zostały już schowane do puszki, inaczej nie doczekały by się świąt :P
Mama Ani zdiagnozowanej w 2008r.
M
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 87
Dołączył(a): Pt 15 maja, 2009 13:04
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Agniesia » N 04 gru, 2011 21:22

M, a czy jak się je je, to nie kleją się do zębów? Są kruche, czy mięciutkie?
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 896
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez M » Pn 05 gru, 2011 22:26

Pierniczki są kruche. Nie kleją się do zębów.
Mama Ani zdiagnozowanej w 2008r.
M
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 87
Dołączył(a): Pt 15 maja, 2009 13:04
Lokalizacja: Wrocław

:)

Postprzez Monisiaczka » Wt 17 sty, 2012 22:40

Czy ktoś próbował robić kruche ciasteczka moje wyszły twarde:(
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 134
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez zofia » Śr 18 sty, 2012 09:25

Ja z tej książki robiłam gofry i dobre wyszły!! :) A ostatnio piekłam to ciasto babkowe z makiem (nie pamiętam nazwy) nie wyrosło jak na zdjęciu, ale było bardzo smaczne!!:)
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Postprzez asik24 » Śr 18 sty, 2012 19:51

Ja osobiscie jestem zawiedziona ta ksiazka, bo owszem jak pieke na koncentratach, ktore tam zalecaja, to jest ok, ale jakbym chciala wymieszac rozne bezglutenowe maki i wykonac przepis, to wyjdzie zupelnie cos innego, malo smaczne i zbite :( Tylko na koncentratach ze skrobia pszenna bezglutenowa sie udaja, a mnie ona szkodzi.
asik24
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pt 02 gru, 2011 15:30
Lokalizacja: Leszno

Postprzez Magdula82 » Śr 18 sty, 2012 21:31

asik24....podzielam twoje zdanie, też się trochę zawiodłam. Również nie mogę skrobi pszennej i większość przepisów jest nie dla mnie, a na mixach bez skrobi już nie wychodzi.
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Postprzez zofia » Cz 19 sty, 2012 09:44

Wczoraj upiekłam z "120 przepisów.." chleb kukurydziany :D Wyrósł tylko odrobinę:( Ale odkroiłam kawałek, przecięłam na wzdłuż jak bułkę :) W smaku ok :D
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Postprzez Okalina » Cz 19 sty, 2012 15:21

Ja polecam przepis na mufinki (z jagodami), który wszedł na stałe do naszej kuchni.
Nie dodawałam jagód, zazwyczaj dodaję powidła, dobrą łyżeczkę na każdą mufinkę, lub nutellę i bakalie, a ostatnio bardzo nam smakowały ze słodkim twarożkiem - takie mini serniczki.
Z porcji ciasta wychodzi 13 mufinek. Pychota :D
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 139
Dołączył(a): Pn 16 mar, 2009 17:13
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Magdula82 » Śr 25 sty, 2012 14:11

zrobiłam kokoski. Pyszne w smaku, jedynie wyszły mi bardziej płaskie krążki niż kuleczki, ale polecam.
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Postprzez aniadyrek » Śr 25 sty, 2012 17:50

też robiłam kokoski według tego przepisu smakowały całej rodzinie :) u mnie też zrobiły sie bardziej stożkowate niż kulkowate :)
Rodzina bezglutków ja brat i wujek :) zapraszamy do Chełmca :)
Obrazek
aniadyrek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 89
Dołączył(a): Wt 07 gru, 2010 16:56
Lokalizacja: Chełmiec/ NS

Postprzez M » Cz 26 sty, 2012 10:13

Zrobiłam ślimaczki drożdżowe - córka zachwycona :P
Mama Ani zdiagnozowanej w 2008r.
M
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 87
Dołączył(a): Pt 15 maja, 2009 13:04
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez aniadyrek » Cz 26 sty, 2012 10:36

robiłam jeszcze według przepisu chleb słonecznikowy, ale według mnie żeby wyszedł dobry musi przez półtorej godziny rosnąć w ciepłym miejscu i w piekarniku na 200 stopni przez 1h15min
Rodzina bezglutków ja brat i wujek :) zapraszamy do Chełmca :)
Obrazek
aniadyrek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 89
Dołączył(a): Wt 07 gru, 2010 16:56
Lokalizacja: Chełmiec/ NS

Postprzez zofia » Cz 26 sty, 2012 12:36

chleb gryczany wyszedł idealnie - bez żadnych defektów!! :) :) Polecam! :)
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron