"120 przepisów bezglutenowych"

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Monisiaczka » Cz 26 sty, 2012 13:28

Kukurydziane chipsy- to porażka
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez zofia » Pt 03 lut, 2012 20:28

Mam pytanie o torcik śmietankowy lub tort wiśniowy: czy ktoś może robił??? Chodzi mi o ten przepis na biszkopt. Zauważyłam, że niektóre przepisy z książki właśnie na proszku do pieczenia mi nie wychodzą tzn. nie wyrastają jak powinny. Czy sprawdzał ktoś może te przepisy :?:
Byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo planuję w niedzielę dla gości upiec no i musi wyjść idealnie! ;)
A z jakiej firmy proszek do pieczenia używacie? Ja z Celiko. Przepisy na drożdżach wychodzą mi super, może to kwestia proszku..?
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Postprzez Ola_la » Pt 03 lut, 2012 20:39

Idealnie wychodzi biszkopt "rzucany" - przepis do znalezienia gdzieś tu na forum. Co ważne - bez proszku, którego wolę unikać.
"Zamówiłam" ten biszkopt u mojej mamy - specjalistki od tortów (glutenowych) i wyszedł super - raz w wersji "piegusowej" - z makiem, drugi raz w wersji czarnej - z kakao. Był super, pięknie wyrośnięty i bardzo pyszny.
Ostatnio edytowano Pt 03 lut, 2012 20:39 przez Ola_la, łącznie edytowano 1 raz
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez zofia » Pt 03 lut, 2012 21:57

Ola_la,

dzięki za radę :)
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Postprzez Justyna1982 » Pn 06 lut, 2012 20:27

Ja robiłam ten biszkopt - wyszedł :) A proszek mam albo z balwitenu albo bezgluten (zależy gdzie akurat robię zamówienie).
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez zofia » Pn 06 lut, 2012 21:21

Mi na szczęście też wyszedł! :D :D
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Postprzez zofia » Cz 16 lut, 2012 21:27

Justyna1982 napisał(a):Ja piekłam chlebek ziemniaczany i ... klapa totalna a w wypieku chleba nie jestem laik bo raz w tygodniu piekę. -Pierwszy chleb co nie wyszedł. Robiliście go? Nie wiem gdzie popełniłam błąd bo normalnie to chlebki mi wyrastają, że hej i są pyszne (robię różniste na mixach z bezglutenu).


Właśnie piekę :) Wyrósł jak na zdjęciu, ale kulki się nie do końca złączyły. Może dlatego, że nie mając pędzelka "na dziko" posmarowałam je jajkiem i mi za dużo pomiędzy kulki spłynęło :/ Następnym razem kulki poukładam na blaszce i zrobię bułki!! :)
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Postprzez Nalewka » N 19 lut, 2012 23:13

Ciasto daktylowe
1 szkl. suche na wiór daktyle zmielone na proszek (z większymi kawałkami)
1 szkl. migdały zmielone na proszek
dwa duże jajka
1/2 szkl. oleju
szczypta soli,
ew. bakalie
Ubić pianę z białek z solą na sztywno. Do piany dodać żółtka, obie mąki (z migdałów i z daktyli), delikatnie wymieszać. Dodać ew, garstkę bakalii oprószonych skrobią kukurydzianą. Wlać ciasto do keksówki i piec godzinę w 160 stopniach C (sprawdzać patyczkiem, czy suche, jeśli nie, dopiec kila minut).
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, może dodać pół szklanki trzcinowego cukru.
Przepis autorski, przypadkowo wymyślony przy sprzątaniu spiżarni :)

Podobnie zrobiłam ciasto migdałowe, ale z bananami, zamiast daktyli dałam dwa banany pokrojone w kostkę i szklankę mąki owsianej plus łyżkę mielonego siemienia plus dwa dodatkowe jajka i 1/2 szkl. cukru trzcinowego. Bardzo dobre :)
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 371
Dołączył(a): So 23 kwi, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Postprzez Monisiaczka » Pt 23 mar, 2012 01:17

Zrobiłam barszcz czerwony z tej książki, ale niestety totalna klapa - wyszła wodzianka:(
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 135
Dołączył(a): N 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez aniadyrek » Pt 23 mar, 2012 12:51

ja zrobiłam babke kokosową i też nie wyszła - za ciężka chyba za dużo tego oleju i nie wyrosła - szkoda :(
Rodzina bezglutków ja brat i wujek :) zapraszamy do Chełmca :)
Obrazek
aniadyrek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 89
Dołączył(a): Wt 07 gru, 2010 16:56
Lokalizacja: Chełmiec/ NS

Postprzez Magdula82 » Pt 23 mar, 2012 14:15

Monisiaczka....jak ja robię barszcz nie na święta tylko tak na obiad, to normalnie robię na mięsie i daje ziemniaki. Jest syta i dobra. Można zabielić śmietaną.

aniadyrek....w glutenowych przepisach też mam 1/2 szkl oleju, więc może jest ok, ale według mnie chyba troszkę mało mąki. spróbuje to napiszę.

Polecam ziemniaczane kuleczki, wyszły.
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Postprzez Kasinka » Pt 23 mar, 2012 15:59

@aniadyrek: ja robię taką babkę kokosową, ale wg mnie za mało jajek, ja zawsze robię 5 jajek, właśnie te 0,5 szklanki oleju - tyle że po kolei miksuję jajka, cukier, olej i na koniec dodaję mąkę i wiórki. Na 5 jajek tak ok. 1,5 szklanki mąki. Mi wychodzi super, musi być forma z kominem, wtedy równomiernie wyrasta. Acha, używam mąki uniwersalnej Bezglutenu bez skrobi pszennej :) powodzenia :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 298
Dołączył(a): Wt 21 sie, 2007 22:36
Lokalizacja: Piaseczno

Postprzez aniadyrek » Pt 23 mar, 2012 20:03

Kasinka - dzięki za wskazówki na święta wypróbuję :)
Rodzina bezglutków ja brat i wujek :) zapraszamy do Chełmca :)
Obrazek
aniadyrek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 89
Dołączył(a): Wt 07 gru, 2010 16:56
Lokalizacja: Chełmiec/ NS

Postprzez viola » Pn 26 mar, 2012 12:31

Czy robiłiście już bułeczki z kleiku ryżowego?
viola
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 31
Dołączył(a): Wt 01 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: pruszków

Postprzez GUTEK » Pn 26 mar, 2012 14:50

Tak. Ja robiłam. Nikomu nie smakowały
Na diecie od 15.03.2011
Avatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 286
Dołączył(a): N 24 wrz, 2006 17:12
Lokalizacja: SIERADZ

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość