Podejrzane dodatki

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Podejrzane dodatki

Postprzez Glut » Śr 30 mar, 2011 15:30

Jeżeli już było, to przepraszam. Nie zauważyłem. Uważam, że jest to ważne więc piszę.

Semiolina, skrobia modyfikowana, słód, maltoza, syrop słodowy, mąka słodowa, dekstryna, maltodekstryna - mogą zawierać gluten.

Źródło: książka kucharska "120 przepisów bezglutenowych".
Avatar użytkownika
Glut
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 56
Dołączył(a): Pt 14 sty, 2011 12:46
Lokalizacja: Piła

Postprzez Ola_la » Śr 30 mar, 2011 16:02

Glut napisał(a):Semiolina

semolina to akurat, że tak powiem, czysty gluten - to twarda pszenica - a twarda, bo zawiera więcej glutenu, niż zwykła.

ale w sumie warto pisać też i o takich rzeczach - ostatnio zostałam poczęstowana bezglutenowym ciastem z kremem z.... kaszy manny...:/ "- bo to takie delikatne (zapewne dlatego, że pasie się tym dzieci), więc na pewno nie zaszkodzi..."kuskus też mi niektórzy proponują, bo taki "zdrowy".

nie wszystko, co oczywiste, jest oczywiste dla wszystkich - niestety.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Tomkus » Śr 30 mar, 2011 17:26

Ola_la napisał(a):ostatnio zostałam poczęstowana bezglutenowym ciastem z kremem z.... kaszy manny...:/ "- bo to takie delikatne (zapewne dlatego, że pasie się tym dzieci), więc na pewno nie zaszkodzi.

Nie wszystko, co dla dzieci, jest bezpieczne dla bezglutenowca.

nie wszystko, co oczywiste, jest oczywiste dla wszystkich - niestety.

no no tak, niestety
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez PUMA » Śr 30 mar, 2011 18:54

Ola_la; Są przypadki /moja córka i wnuczka/, mają alergię na pszenicę, ale mogą jeść produkty z pszenicy durum/w niej jest semolina/... Tak wykazały testy...
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Ola_la » Cz 31 mar, 2011 10:00

PUMA napisał(a):mają alergię na pszenicę, ale mogą jeść produkty z pszenicy durum/w niej jest semolina

o proszę - to o takim przypadku jeszcze nie słyszałam.
bo o tym, że niektórzy nietoleranci pszenicy mogą jeść orkisz, to tak. niektórzy nawet się rozpędzają i twierdzą, że mogą go jeść niektórzy "celiacy", ale obawiam się, że to znowu typowy przejaw nieświadomości. przy nietolerancji - jak najbardziej uwierzę, przy celiakii - nigdy w życiu.

PUMA napisał(a):pszenicy durum/w niej jest semolina


i jeszcze jedno - semolina to nie substancja, która znajduje się w ziarnach pszenicy durum, tylko produkt z owych ziaren - nazwa mąki lub kaszy, które się z owych ziaren miele.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Semolina
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Tomkus » Cz 31 mar, 2011 11:40

O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez PUMA » Cz 31 mar, 2011 11:54

Córka i wnuczka miały robione testy w Anglii /w Cambridge./ To mogą jeśc, a nie mogą do końcażycia: kukurydzy, jajek, soi, mleka, drożdży... Życie jest różnodne :P
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 247
Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 11:33
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez Tomkus » Cz 31 mar, 2011 11:57

czyli jest jakby trochę na odwrot :>
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 615
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska


Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości