Proszę o pomoc w kuchni 4latka

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Proszę o pomoc w kuchni 4latka

Postprzez b_betinka » Wt 25 paź, 2011 13:13

Witam,
Bardzo proszę mamy o pomoc, mój 4letni syn jest na diecie bezglutenowej i bardzo się domaga słodkości, może panie posiadają jakieś sprawdzone przepisy na ciasteczka, babeczki którymi mógłby się zajadać taki maluch. Niestety mój zasób wiedzy kuchennej w sprawach pieczenia jest bardzo ograniczony, więc bardzo proszę o rady :) Próbowaliśmy już babeczek z mąki ryżowej i gryczanej, ale jak to wybrednemu maluchowi smak nie podszedł.
b_betinka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt 25 paź, 2011 13:02
Lokalizacja: Stary Sącz

Postprzez Jeli » Wt 25 paź, 2011 13:47

http://forum.celiakia.pl/viewforum.php?f=16


z jakiego przepisu te Twoje ciasteczka ? babeczki ? i w czym naprawdę problem ?
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Grażyna » Wt 25 paź, 2011 14:22

Zaglądnij także na kuchniabezglutenowa.pl - tam masz również zdjęcia
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Agniesia » Wt 25 paź, 2011 14:34

chyba najprostsze są ciastka z kleiku link
Mój czterolatek zawsze pomaga mi robić a potem jeść :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 893
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez mamakubusia » Wt 25 paź, 2011 15:10

moj maluszek tez uwielbia ciasteczka ryzowe z kleiku-lub kaszki w jakims smaku np bananowym

1 paczka kleiku ryżowego (200 gr - nie wiem czy jeszcze są takie, czy wszystkie już mają 180) - może byc też kaszka ryżowa (Nestle ma taka 200gr)
250 gr margaryny bezmlecznej-lub mlecznej jezeli toleruje mleko
0,5 szklanki cukru (z tym cukrem to sobie spróbuj masę i ewentualnie daj więcej lub mniej bo kaszki sa slodkie
cukier waniliowy (jeśli możesz, ja robiłam bez i też były smaczne) Dr. Oetker
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (jeśli możesz)

wszystko razem połaczyc formowac male kulki ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia mozna robic w nich dziurki i nakladac odrobine dzemu.

smacznego
Avatar użytkownika
mamakubusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 215
Dołączył(a): Wt 07 cze, 2011 22:00
Lokalizacja: Lublin

Postprzez mJULKA » N 13 lis, 2011 20:24

Ja też robiłam te ciasteczka i po dodaniu masła naprawdę super smakowały.Julka się zajadała ale tylko chwile po upieczeniu bo potem robiły się jak kamienie.Może coś nie tak dodałam?
mJULKA
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 129
Dołączył(a): Pn 27 wrz, 2010 12:30
Lokalizacja: podlaskie

Postprzez Justyna1982 » Pn 14 lis, 2011 16:03

Ja poza zaglądaniem do typowych bezglutenowych przepisów używam tych normalnych "receptur" tylko zamieniam mąkę pszenną na mix bezglutenowy uniwersalny czasem mix biszkoptowy (najczęściej z firmy bezgluten). Zawsze przepisy się udają :) Oczywiście na inne składniki też uważamy typu budyń, cukier waniliowy itp. zawsze dając wersję bg :)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 520
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Joanna PW » Pn 14 lis, 2011 19:14

Justyna1982,
Ja robię dokładnie tak samo i na ogół wszystko udaje się super, a tak na marginesie do ciast drożdżowych i do pizzy można użyć np. koncentratu chleba bezglutenowego :)
Mama Mateusza który jest na diecie bezglutenowej od 21 lat
Joanna PW
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 46
Dołączył(a): Śr 02 lis, 2011 16:32
Lokalizacja: Przyszowice k/Gliwic

Postprzez Agata23 » So 19 lis, 2011 21:03

a mam pytanko ile czasu się piecze te ciasteczka z kleiku bo ja to raz przesadziłam bo wyszly mi twarde jak kamień,ale na poczatku jak je wsadziłam do piekarnika to byly jakieś rzadkie i chciałam je dopiec ale efekt końcowy był ich kiepski:(
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): N 06 mar, 2011 22:27
Lokalizacja: Zuzułka

Postprzez Agniesia » Pn 21 lis, 2011 20:47

Agata23, tak jak podawałam w liku piekę ok 20 min... aż zaczną się rumienić,
nie jakieś bardzo przypieczone ale już nie białe.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 893
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Agata23 » Wt 22 lis, 2011 19:41

DZIEKI:)
Agata23
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): N 06 mar, 2011 22:27
Lokalizacja: Zuzułka


Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości