Czy używać inuliny?

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Czy używać inuliny?

Postprzez wiolek » Śr 24 paź, 2012 13:07

Cześć!
Ostatnio dużo dobrego przeczytałam o inulinie. Chciałam wiedzieć czy używanie jej jest korzystne na diecie bezglutenowej? Nie chodzi mi tak bardzo o walory lecznicze, ale o to czy użycie jej np do wypieku ciasta poprawi jego jakość. Jeżeli tak to do czego i w jakich proporcjach jej używać?
wiolek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt 23 paź, 2012 23:14
Lokalizacja: Kraków

Postprzez wiolek » So 27 paź, 2012 18:49

Nikt nie odpowie..
Może powinnam pytanie przenieść do działu porad żywieniowych? Chyba tak zrobię.
Obrazek
wiolek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt 23 paź, 2012 23:14
Lokalizacja: Kraków

Postprzez anikam » So 03 lis, 2012 19:13

Wiolek myślę że to nic nie da, ponieważ wydaje mi się że każdy czyta temat postu a nie dział w jakim się znajduje,
może ludki nie mają nic do powiedzenia nt inuliny- nie pomyślałaś o tym?
osobiście się z inuluna się nie spotkałam
jeśli to jest to co myślę bardzo drogi towar (ok. 40 zł/ kg) to spotkałam kiedys panią w sklepie zielarskim i mówiła że tego urzywa do pieczenia czyba jabłecznik i była bardzo zadowolona
Obrazek
anikam
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 255
Dołączył(a): Pn 14 maja, 2012 11:35
Lokalizacja: Polska

Postprzez wiolek » So 03 lis, 2012 20:24

Dzięki morze to prawda. Widziałam inulinę 26 zł za kg. Ponoć działa jak zagęstnik i jest słodkawa, dodawana do wyrobów cukierniczych poprawia ich jakość. Bardzo dobrze też wpływa na jelita. Może sama zastosuję metodę prób i błędów, i może coś z tego wyjdzie.
wiolek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt 23 paź, 2012 23:14
Lokalizacja: Kraków


Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość