Kebab/Sushi

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Kebab/Sushi

Postprzez Adrian » Wt 07 maja, 2013 17:21

Witam, czy ktoś z was się orientuję czy jedzenie kebaba bądź sushi jest dozwolone na diecie bezglutenowej :?:
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1057
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Leeloo » Wt 07 maja, 2013 17:33

kebab jest raczej niewskazany. nawet jeśli samo mięso jest czyste, to nie ma pewności co do bezglutenowości przypraw i higieny w miejscu gdzie go robią (a zazwyczaj w takich punktach higiena to sprawa drugorzędna), poza tym kebab podają w cieście lub w bułce = GLUTEN. można poprosic bez, ale .. zawiną w to serwetkę? ja odradzam.

sushi- osobiście ubóstwiam, nie widzę przeciwskazań jeśli wiesz co wybrać i nie jest to pseudo sushi bar. tu masz cały wątek o tym:

http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?p=45198#45198
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7300
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez anikam » Wt 07 maja, 2013 17:34

Adrian, a w którą stronę się skłąniasz? ja, że kebeb raczej ryzykowne, co do sushi nie mam bladego pojęcia
Obrazek
anikam
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 255
Dołączył(a): Pn 14 maja, 2012 11:35
Lokalizacja: Polska

Postprzez sunshine » Wt 07 maja, 2013 20:15

Ryż do sushi jest zakwaszany. Stosuje się do tego sos, w którego skład wchodzi sos sojowy zawierający pszenicę. Dowiedzieliśmy się tego z Mężem, kiedy chcieliśmy zamówić sushi w restauracji. Tak więc poprawnie przygotowane sushi nie jest bezglutenowe (w restauracjach), nie spotkałam jeszcze restauracji używającej bezglutenowego sosu sojowego.
sunshine
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 54
Dołączył(a): Cz 24 lut, 2011 22:56
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Ola_la » Śr 08 maja, 2013 09:15

sunshine napisał(a):nie spotkałam jeszcze restauracji używającej bezglutenowego sosu sojowego.


I to jest dla mnie niezrozumiała sprawa - w końcu sushi jest daniem japońskim, jedyny bezglutenowy sos sojowy to japońskie tamari - a do sushi go nie używają :/
No trudno, bez sushi żyć mogę,
a na kebab na mieście się nie odważę. Aż się boję pomyśleć, jakie cuda (nie tylko glutenowe) mogą się w nim znajdować - od kiedy widziałam gotowe zamrożone kebaby w Makro (a było to jeszcze przed dietą) straciłam zaufanie do takiego żarcia. Do tamtej pory miałam nadzieję, że w kebabowni co rano nadziewają to mięso na dzidę i tak to się odbywa. I pewnie gdzieniegdzie właśnie tak jest - ale skąd wiedzieć, gdzie?

Leeloo napisał(a):podają w cieście lub w bułce = GLUTEN. można poprosic bez, ale .. zawiną w to serwetkę? ja odradzam.


Podają także z frytkami na talerzu - ale i tak wobec tego, co powyżej (przyprawy niewiadomego pochodzenia, ew. brak higieny mnie akurat tak nie odrzuca) nawet takiego nie zjem.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Ola_la » Śr 08 maja, 2013 09:18

sunshine napisał(a):Ryż do sushi jest zakwaszany. Stosuje się do tego sos, w którego skład wchodzi sos sojowy zawierający pszenicę.


A tego akurat nie jestem pewna, dostałam kiedyś "domowy zestaw do sushi" i niedawno czytałam, co tam jest w tych sosach i akurat w sosie do ryżu nie było niczego niepokojącego. Zresztą sosik jest niemal bezbarwny, z sosem sojowym nie byłby taki bledziutki.
Natomiast, o ile pamiętam, ryba czy inne składniki bywają smarowane sosem sojowym. A przynajmniej powinny...
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez GUTEK » Śr 08 maja, 2013 16:08

ryż jest zakwaszany octem ryżowym, który w składzie nie ma glutenu. Sos sojowy jest dodawany jako przyprawa do sushi, albo do maczania. Zawsze w restauracjach jest to sos glutenowy. Jeśli masz ochotę na sushi to trzeba zrobić samemu, używając sosu sojowego tamari.
Na diecie od 15.03.2011
Avatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 286
Dołączył(a): N 24 wrz, 2006 17:12
Lokalizacja: SIERADZ

pomysł na obiad

Postprzez arendarski » Cz 09 maja, 2013 14:57

Kebaba ubostwiam, w szczegolnosci jesli do wyboru jest jakies mieso niecodziennie widziane w kebabie ;] sam jak tylko mam mozliwosc przygotowuje sobie pite z miesem i dodatkami warzywnymi. Zdrowe odżywianie moze to takie do konca nie jest, bo mieso nigdy nie wiadomo jakiej jest jakosci, ale czasem sobie mozna pozwolic na odrobine odpuszczenia diety ;]

//reklamowy link wycięty.
Mod
Ostatnio edytowano Pt 10 maja, 2013 01:30 przez arendarski, łącznie edytowano 1 raz
arendarski
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz 09 maja, 2013 14:41
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Ola_la » Cz 09 maja, 2013 15:34

arendarski napisał(a):sam jak tylko mam mozliwosc przygotowuje sobie pite z miesem


a pitę bezglutenową kupujesz w sklepach z załączonego linka, czy niechcący trafiłeś ze swoją reklamą na forum bezglutenowe?
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Adrian » Cz 09 maja, 2013 17:09

No nic pozostaję się tylko obejść smakiem... :(
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1057
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Adrian » Pt 10 maja, 2013 16:43

A co z jedzeniem u "Chińczyka" też jest niedozwolone :?:
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1057
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez barbieri » Pt 10 maja, 2013 17:37

to zależy od miejsca. każda decyzja o jedzeniu poza domem musi wiązać się z wnikliwą rozmową z kucharzem.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Wt 22 lis, 2011 23:08
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Leeloo » Pt 10 maja, 2013 17:45

odradzam.
pomijam kwestie dietetyczne- mówię o chińcu na szybko, w domu własnej roboty to inna rozmowa :) , ale chińszczyzna jest często panierowana i smażona. wątpię, by używano tam panierki bezglutenowej. wątpię też, czy oddzielnie smażą panierowane pseudomięso i oddzielnie np. warzywa. makaronu chyba nie trzeba tłumaczyć. sosy to kolejna sprawa - nie wiesz co mają w sobie, nie wiesz czy były zagęszczane mąką itd.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7300
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez Ola_la » Pn 13 maja, 2013 16:11

Adrian napisał(a):A co z jedzeniem u "Chińczyka" też jest niedozwolone :?:


SOS SOJOWY.
A nieraz także sos rybny, przeważnie z pszenicą.
Chińczyk/Wietnamczyk niestety odpada.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Adrian » Pn 13 maja, 2013 17:20

Szkoda, pozostaję obejść się smakiem... :(
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1057
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości