Kebab/Sushi

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Grażyna » Cz 16 maja, 2013 12:51

sunshine napisał(a):Ryż do sushi jest zakwaszany. Stosuje się do tego sos, w którego skład wchodzi sos sojowy zawierający pszenicę. Dowiedzieliśmy się tego z Mężem, kiedy chcieliśmy zamówić sushi w restauracji. Tak więc poprawnie przygotowane sushi nie jest bezglutenowe (w restauracjach), nie spotkałam jeszcze restauracji używającej bezglutenowego sosu sojowego.

Nie w każdej restauracji dodawany jest sos sojowy do ryżu. Czasem jest to tylko cukier i ocet ryżowy. Trzeba pytać.
A sos sojowy rzeczywiście zawsze mają pszenny - tak więc wszelkie sosy do maczania odpadają.

Jak na razie jedyną knajpką z sushi w Polsce, która ma stale bezglutenowy sos Tamari jest Miseczka Oshin w Warszawie (należy do programu Menu bez Glutenu). http://www.menubezglutenu.pl/lokal/sush ... n-warszawa
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 342
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Adrian » Pn 20 maja, 2013 17:48

Grażyna napisał(a):
sunshine napisał(a):Ryż do sushi jest zakwaszany. Stosuje się do tego sos, w którego skład wchodzi sos sojowy zawierający pszenicę. Dowiedzieliśmy się tego z Mężem, kiedy chcieliśmy zamówić sushi w restauracji. Tak więc poprawnie przygotowane sushi nie jest bezglutenowe (w restauracjach), nie spotkałam jeszcze restauracji używającej bezglutenowego sosu sojowego.

Nie w każdej restauracji dodawany jest sos sojowy do ryżu. Czasem jest to tylko cukier i ocet ryżowy. Trzeba pytać.
A sos sojowy rzeczywiście zawsze mają pszenny - tak więc wszelkie sosy do maczania odpadają.

Jak na razie jedyną knajpką z sushi w Polsce, która ma stale bezglutenowy sos Tamari jest Miseczka Oshin w Warszawie (należy do programu Menu bez Glutenu). http://www.menubezglutenu.pl/lokal/sush ... n-warszawa


Muszę sprawdzić to miejsce :)
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1055
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Leeloo » Pn 20 maja, 2013 18:15

ja również!!! był ktoś?
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Kebab/Sushi

Postprzez salsamichal » N 17 sty, 2016 19:15

A jest sos rybny pewny bg
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Avatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 353
Dołączył(a): Śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: Kebab/Sushi

Postprzez gronkowiec » Pn 18 sty, 2016 07:44

Ja jeszcze nie spotkałam się z glutenowym sosem rybnym. Zazwyczaj skład to anchois, sól morska, woda i cukier. Kupuję często różnych firm i nigdy nie było nic w składzie poza to co wymieniłam.
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Kebab/Sushi

Postprzez salsamichal » Pn 18 sty, 2016 08:13

Ok dzięki za info
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Avatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 353
Dołączył(a): Śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: Kebab/Sushi

Postprzez chrisQu » Pn 18 sty, 2016 12:37

W sushi zushie jest sos bezglutenowy (sojowy) można też prosić o bezglutenowy ryż do sushi.
Avatar użytkownika
chrisQu
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 67
Dołączył(a): Wt 18 sie, 2015 18:44

Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość