Jak przygotować i gotować rośliny strączkowe?

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Jak przygotować i gotować rośliny strączkowe?

Postprzez Leeloo » Cz 11 cze, 2015 16:12

Zawsze należy wcześniej namoczyć rośliny strączkowe, najlepiej przez noc. Jedynie soczewicy i grochu połówkowego nie trzeba moczyć, ale warto to zrobić, gdyż podczas namaczania mięknie skórka i rozpoczyna się proces kiełkowania, który eliminuje substancje antyodżywcze, a związki odpowiedzialne za wzdęcia (trójcukry: rafinoza, stachioza i maltotrioza) rozpuszczają się.

- Po namoczeniu wylać wodę, nie używamy jej do gotowania.
- Przez pierwsze 10-15 minut gotować na małym ogniu bez przykrycia, żeby ulotniły się gazy.
- Jeśli na powierzchni pojawi się piana, usunąć ją albo wymienić wodę.
- Należy używać przypraw przeciwdziałającym wzdęciom: koper włoski, kmin rzymski, imbir, kolendra, majeranek.
- Sól dodać pod koniec gotowania, nigdy na początku! ponieważ wtedy strączki nie zmiękną.
- Gotujemy do miękkości.


Orientacyjny czas gotowania wybranych roślin strączkowych:

Bób: 30 minut
Ciecierzyca: 1-1,5 h
Fasola Mung: 30-45 minut
Fasola biała: 1-1,5 h
Fasola czerwona: 50 minut
Fasola Adzuki: 45 minut
Groch (całe ziarna): 1-1,5 h
Groch (połówki): 45 minut
Soczewica: 30 minut
Soja: 2-2,5 h

Warto dokładnie przeżuwać
Można pod koniec gotowania dodać octu-rozkłada ciężkostrawne łańcuchy proteinowe
WARZYWA STRĄCZKOWE NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z PRODUKTEM ZBOŻOWYM- tworzą idealną kompozycję aminokwasów

Podane wskazówki dotyczą wszystkich dań z roślin strączkowych. Warto samemu wypróbować, ilu z nich musimy przestrzegać, żeby dobrze trawić strączki.



źródło:
http://www.sztukaodzywiania.pl/222-jak- ... -gotowania
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Jak przygotować i gotować rośliny strączkowe?

Postprzez zebra82 » So 23 kwi, 2016 02:26

rosliny straczkowe najlepsze sa z chlebem,ale rownie dobre beda z ziemniakami
sole bardzo malo i nie zdzarzylo mi sie jeszcze aby po dodaniu na początku gotowania soli straczki nie zmiekły
zebra82
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): So 23 kwi, 2016 02:22


Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość